登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2023- 2024 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,700 元 正, 人 民 幣 1,600 元 正 。
月 費 費 用 為 港 幣 350 元 正, 人 民 幣 300 元 正 。
 各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

請建立帳號
忘了您的密碼?
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場獨贏賠率 
各場連贏賠率 
各場位置走勢 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

06-07年度個人實力挑戰賽★★
管理員: home

Hong Kong Horse Database Forum Index >> 06-07年度個人實力挑戰賽★★ >> 06-07年度金仔百萬挑戰賽
Go to Page ( Prev Pages 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 下一頁 )
Author 06-07年度金仔百萬挑戰賽
713719sxeditor

註冊於: 26/02/2004
發帖數目: 3448
發表於: 2007-04-26 on 18:27
liup兄,演繹唔掂這單p大法
都係改過投注方法重新開始~~哈哈

Profiles of sxeditor   
JimmyMa

註冊於: 29/09/2006
發帖數目: 5345
Hongkong
發表於: 2007-04-26 on 18:40
Quote:

On 2007-04-26 18:27, sxeditor wrote:

金兄,

龍頭鳳尾唔掂牙, 咁就一於掉轉黎, 鳳尾龍頭殺哂佢啦

Profiles of JimmyMa   
713719sxeditor

註冊於: 26/02/2004
發帖數目: 3448
發表於: 2007-04-27 on 00:23
Quote:

On 2007-04-26 18:40, JimmyMa wrote:
Quote:

On 2007-04-26 18:27, sxeditor wrote:

金兄,

多謝ma兄鼓勵
不是事實買單p真係發唔到達
又易辣慶賭大
都係刀仔鋸大樹才是上算

Profiles of sxeditor   
MML

註冊於: 05/04/2003
發帖數目: 5650
HK
發表於: 2007-04-27 on 00:54
[quote]
On 2007-04-27 00:23, sxeditor wrote:
Quote:

.....
多謝ma兄鼓勵
又易辣慶賭大
都係刀仔鋸大樹才是上算

如果當係個體户嘅職業 (i.e. 有穩定收入而唔係一夜致富), "p"係比較可靠。我自己嘅投資基金買 P 之餘會 hedge QPL 同買部分 W, 起碼利潤要在 兩倍以上才投注。

以基本每次命中收回 100%利潤計算, 如果命中率 60%, 即每 10次投注會有"兩注"係純利。粗略當一個月投 10注, 有"兩注"純利, 你要平均月入 4萬的話, 即每注要投 $20,000; 而另外 4次失手共收回約 $8,000 回扣。如果每注要投 $20,000, 我想 $200,000 成本已可以週旋一段時間。

返回 square one, 問題是可否做到不低於 50%命中率 (50%仍賺回扣)。

Profiles of MML   
心中有運winner5a

註冊於: 02/01/2006
發帖數目: 113
發表於: 2007-04-27 on 08:00
MML兄,你可否列舉一下如何買(P 之餘會 hedge QPL 同買部分 W) ,謝謝

Profiles of winner5a   

發表於: 2007-04-27 on 08:00
MML兄,你可否列舉一下如何買(P 之餘會 hedge QPL 同買部分 W) ,謝謝

JimmyMa

註冊於: 29/09/2006
發帖數目: 5345
Hongkong
發表於: 2007-04-27 on 18:05
Quote:

On 2007-04-27 00:23, sxeditor wrote:
Quote:

On 2007-04-26 18:40, JimmyMa wrote:
Quote:

金兄,

多謝ma兄鼓勵
又易辣慶賭大
都係刀仔鋸大樹才是上算

金兄,
其实買P係冇問題, 但係分別是買冷P, 抑或熱P,
很多幕後人都係買冷P當W賭, 尤以吳定強. 我從不賭熱P, 為何不可賭熱P? 您識賭投 "排九" 嗎?
如果您識賭, 應該明白箇中理由.

Profiles of JimmyMa   
MML

HK
發表於: 2007-04-28 on 03:12
Quote:

On 2007-04-27 08:00, winner5a wrote:

我意思係當主力買 P 時, 會將小部分成本加一兩注 QPL (當 hedging) 及 細 W (當 bonus)。

我都同 Jimmy 兄一樣, 會避開買大熱門 P, 但不是刻意找冷 P。 我心目中的投注對象大多是二十幾至三十幾元派彩。但如果該場有"*側重之大熱門*", 牠入圍與否很影響派彩。舉幾個有其他網友知道的例子, 我曾投注 :
P "快步速" + QPL 拖"錢途光明"(2.7倍)
P "三陽啟泰" + QPL 拖"熊中雄"(2.6倍)
P "銀鑽" + QPL 拖"心歡暢"(2.4倍)
P "去馬" + QPL 拖"鼓浪旋風"(1.8倍)
P "工兵" + QPL 拖"名店之星"(2倍)
P "神劍金剛" + QPL 拖"火流星"(3.4倍)
(W 投注通常只佔 P 的 10% 至 5%, 視乎賠率, 若這 小注 W中只是額外 bonus。)

從上述有"側重之大熱門"例子, P 派彩可以由 十七、八元 至 三、四十元不等, 視乎大熱門死火與否。我因為不想值搏率完全繫於大熱門, i.e. 派彩可大可小, 於是就加一注 QPL於這大熱門身上。

基本上, 我會先計算我選的 "A馬"與 2, 3熱門 (i.e 不計大熱門 & maybe 3, 4熱門 if "A馬"已是次熱門) 組成的 P派彩為若干, 如有二十幾元已合我的射程範圍。假設說計算後是 $22, 而"A馬"P預計派彩是 $18-$30; $18起步點正是大熱/次熱入圍, 無需多計一次。即是說粗略估計, 大熱入圍, 我只得 $18派彩, 否則便是 $22 或以上, 這 $4差距我便以 QPL 彌補。
若投"A馬" P @$10000, $4派彩差距是 $4000, 如"A馬"撘大熱門的 QPL 有 8倍, 則加投 QPL @ $500 (5倍則投 $800)。因此, 無論大熱入圍與否, 我都是以 $10500 成本, 搏 $22000 (或更多)。經 P hedge QPL 後, 我有一個心目中的值搏率去決定投注與否, 而不是一個浮動派彩。

計算 "A馬" P派彩 (+ "B馬" + "C馬"入圍), 可用以下方 式:
$10 + ((P總投注額*0.825 - ("A馬"P投注額 + "B馬"P投注額 + "C馬"P投注額))/3/("A馬"P投注額*10)

以上是即席回應, 可能很混亂難明, 請見諒。

MML

HK
發表於: 2007-04-28 on 03:18
如果賠率是平均分布, 或側重兩駒, 或 ..... , 策略會有所不同, 恕不詳細講啦。 ^_^

發表於: 2007-04-28 on 10:22
thank you MML's details reply.

Go to Page ( Prev Pages 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 下一頁 )

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款