登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2023- 2024 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,700 元 正, 人 民 幣 1,600 元 正 。
月 費 費 用 為 港 幣 350 元 正, 人 民 幣 300 元 正 。
 各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

請建立帳號
忘了您的密碼?
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場獨贏賠率 
各場連贏賠率 
各場位置走勢 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

香港賽馬
管理員: shlee, stojkovic, evanslam, randysiu, home

Hong Kong Horse Database Forum Index >> 香港賽馬 >> 馬中自有"晏魚肉"------玄學選馬
Go to Page ( 1 | 2 下一頁 )
Author 馬中自有"晏魚肉"------玄學選馬
晒馬samana

註冊於: 08/03/2006
發帖數目: 3635
發表於: 2008-04-16 on 12:31
成個拜都無馬跑,真的是淡出個鳥來。不如吹下水,大家分享下D趣事。
新年果排米好興D玄學揀馬,唔知邊位网友精於此道,可否比D心得分享下呢?
在下十多年前就曾運用過玄學嬴過次大錢。。。。。。
那段時期大陸很流行《《易經》》,我出差到大陸時買了幾本《《易經》》、的書籍研究,剛巧看到了梅花術數時,帶去的馬經跌落在地,一時興起便以該月該曰該場(應該是第四場孖T場合)的資料起了條卦,得到的是“風天小畜”卦,有剛強,積蓄的意思,於是便在該場的馬名中挑了幾匹意思接近的1#發得威,3#珠寶之星,5#威勁,(日子太耐了,唔知有無記錯,如船兄方便可否幫忙查查,珠寶之星就是謝瑞麟果隻跛腳馬)然後按照五行相克的排列火克金克木排出了#3-#1-#5的排列,在當日竟然膽粗粗地買了條500圓的單式三重彩,當在沖線點上看到Last 100米3#珠寶之星在最后如飛殺上,賽果竟然真的#3-#1-#5時,我感覺到有一股寒氣從頭頂直透至腳底-----唔係麻,真係咁靈?
派彩好似係壹萬九仟幾,當日我連其他复式的投注收左成舊……
不過從那次以后我占的卦便再沒有一次靈過,而且我可能是運氣用得太盡而付出了沉重的代價,直至十多年后的今天オ爬返起身,有心情在這里吹水。。。。。。日后有機會再和大家分享多D趣事!

Profiles of samana   Go to the user WebSite samana   
魔術師hkhorsetrack

註冊於: 21/09/2003
發帖數目: 3067
香港
發表於: 2008-04-16 on 17:08
我中四開始跟隨壞朋友學習賭馬仔,
因為我家無一個人識跑馬仔, 所以我當時真係白紙一張,
最初只識買PLACE同WIN, (主力買PLACE), 因為易中MA, 至於用邊套理論去買 ?? 咪係純粹睇騎師囉~ 騎師有上名率MA, 撞撞下中下又唔中下, 當時都覺幾好玩, 所以上學時我成日主動幫手取報紙, 因為 SOUTH MORNING 體育版中間有英文馬經MA.....
到左中五時, 仍然是馬場盲頭烏龜一隻, 剛巧有一次三T多寶有一億累積, 我膽粗粗跟朋友買左兩張飛 (自己度的),
一張頭關跑 1-2-3名, 次關1-2-4名, 三關1-2-4名,
另一張頭關跑 1-2-4名, 次關1-2-3名, 三關1-2-4名
點講都唔中正獎, 但安慰獎有百幾萬, 如果我當時願意同朋友一人多出10蚊, 就可以一人分50萬走......

早幾年環境很一般, 我就會想起呢件事, 原因是慶幸自己當時沒有中這條三T, 原因有二,

一, 我朋友當時夠十八歲, 張飛由佢幫我買, 但事後講明中左唔會分俾我 (少時候連事情都未發生就看見因財失義的事件), 對我往後人生有很正面的反思.

二, 如果當時中的話, 現在我可能變成什麼馬神的物體, 相信會被"模實屍"那類粉腸在這媮隍惜

所以事情不一定分"好"與"壞", 以前的好事, 可能影響將來的事變壞, 好事怎會是好事; 以前的壞事, 可能會告訴你教訓令你將來的人生變好, 壞事不再壞事了。

魔術師在此一油及吹水.

Profiles of hkhorsetrack   
JimmyMa

註冊於: 29/09/2006
發帖數目: 5345
Hongkong
發表於: 2008-04-16 on 20:46
Quote:

On 2008-04-16 12:31, samana wrote:
成個拜都無馬跑,真的是淡出個鳥來。不如吹下水,大家分享下D趣事。
新年果排米好興D玄學揀馬,唔知邊位网友精於此道,可否比D心得分享下呢?
那段時期大陸很流行《《易經》》,我出差到大陸時買了幾本《《易經》》、的書籍研究,剛巧看到了梅花術數時,帶去的馬經跌落在地,一時興起便以該月該曰該場(應該是第四場孖T場合)的資料起了條卦,得到的是“風天小畜”卦,有剛強,積蓄的意思,於是便在該場的馬名中挑了幾匹意思接近的1#發得威,3#珠寶之星,5#威勁,(日子太耐了,唔知有無記錯,如船兄方便可否幫忙查查,珠寶之星就是謝瑞麟果隻跛腳馬)然後按照五行相克的排列火克金克木排出了#3-#1-#5的排列,在當日竟然膽粗粗地買了條500圓的單式三重彩,當在沖線點上看到Last 100米3#珠寶之星在最后如飛殺上,賽果竟然真的#3-#1-#5時,我感覺到有一股寒氣從頭頂直透至腳底-----唔係麻,真係咁靈?
不過從那次以后我占的卦便再沒有一次靈過,而且我可能是運氣用得太盡而付出了沉重的代價,直至十多年后的今天オ爬返起身,有心情在這里吹水。。。。。。日后有機會再和大家分享多D趣事!

Sam兄, 如果子林兄和任兄見到您的帖, 或會與您分享吓玄學心得, 可惜他倆現左就各有各忙. 至於玄學發生在我個人身上就有一單, 我廿多年前是住在新界的村屋2樓, 某日賽馬日早上起身上班前, 行出露台吸吓新鮮空氣, 點知一望地下, 見到擺滿哂棺材, 心想有冇攪錯, 早晨流流, 見埋啲咁嘅野, 跟住入番屋同老豆講, 講完又行番出露台. 咦, 啲棺材唔見哂嘅? 結果當日又中孖T, 又中6up..., 10隻手收錢. 但當時冇諗起一早見過棺材此事, 及後才諗起.

Profiles of JimmyMa   
晒馬samana

註冊於: 08/03/2006
發帖數目: 3635
發表於: 2008-04-17 on 09:30
Quote:

On 2008-04-16 20:46, JimmyMa wrote:
Quote:

On 2008-04-16 12:31, samana wrote:

Sam兄, 如果子林兄和任兄見到您的帖, 或會與您分享吓玄學心得, 可惜他倆現左就各有各忙. 至於玄學發生在我個人身上就有一單, 我廿多年前是住在新界的村屋2樓, 某日賽馬日早上起身上班前, 行出露台吸吓新鮮空氣, 點知一望地下, 見到擺滿哂棺材, 心想有冇攪錯, 早晨流流, 見埋啲咁嘅野, 跟住入番屋同老豆講, 講完又行番出露台. 咦, 啲棺材唔見哂嘅? 結果當日又中孖T, 又中6up..., 10隻手收錢. 但當時冇諗起一早見過棺材此事, 及後才諗起.

我果陣住砵蘭街新興大廈,朝朝早落樓都見到官財,但係無成日中孖T播。。。。。。

Profiles of samana   Go to the user WebSite samana   
JimmyMa

Hongkong
發表於: 2008-04-17 on 11:20
Quote:

On 2008-04-17 09:30, samana wrote:
Quote:

On 2008-04-16 20:46, JimmyMa wrote:
Quote:

我果陣住砵蘭街新興大廈,朝朝早落樓都見到官財,但係無成日中孖T播。。。。。。

呵! 原來係舊亍坊, 不過冇人話新興大厦係砵蘭亍,
問人係瀰敦道就個個都知, 罪惡大厦喎. 梗係喇, 砵蘭亍咁多棺材鋪, 您揾日撞唔見啲棺材就奇啦. 不過宜家都搬走哂囉, 剩係得近庙亍仲有幾間炸!

cmyk

註冊於: 10/01/2005
發帖數目: 641
發表於: 2008-04-17 on 11:45
新興大廈

Profiles of cmyk   
JimmyMa

Hongkong
發表於: 2008-04-17 on 12:05
Quote:

On 2008-04-17 11:45, cmyk wrote:
新興大廈

cmyk兄, 做乜眼仔碌碌? 唔通您又係舊亍坊? 抑或您係新興大厦 " 入 面 " 的老主顧呀?

cmyk

註冊於: 10/01/2005
發帖數目: 641
發表於: 2008-04-17 on 12:22
Quote:

On 2008-04-17 12:05, JimmyMa wrote:
Quote:

On 2008-04-17 11:45, cmyk wrote:
新興大廈

cmyk兄, 做乜眼仔碌碌? 唔通您又係舊亍坊? 抑或您係新興大廈 " 入 面 " 的老主顧呀?

有住宅咩 我知果度有波睇有牌打

Profiles of cmyk   
JimmyMa

Hongkong
發表於: 2008-04-17 on 12:35
Quote:

On 2008-04-17 12:22, cmyk wrote:
Quote:

On 2008-04-17 12:05, JimmyMa wrote:
Quote:

新興大廈

cmyk兄, 做乜眼仔碌碌? 唔通您又係舊亍坊? 抑或您係新興大廈 " 入 面 " 的老主顧呀?

哦! 原來係咁. 裡面真係乜都有, 百花齊放, 想點玩都有嫁, 以前仲有歌仔唱: 新興是我家, 我愛輝煌花........ 總之一個字 " 讚 " 呀

有規有舉,向着標竿直跑!gogohorse

註冊於: 25/11/2004
發帖數目: 425
發表於: 2008-04-17 on 13:02
Quote:

On 2008-04-17 12:35, JimmyMa wrote:
Quote:

On 2008-04-17 12:22, cmyk wrote:
Quote:

Quote:

新興大廈

哦! 原來係咁. 裡面真係乜都有, 百花齊放, 想點玩都有嫁, 以前仲有歌仔唱: 新興是我家, 我愛輝煌花........ 總之一個字 " 讚 " 呀

咁有无魚彈檔呀!我年青時第一次就是去魚彈檔啦.

Profiles of gogohorse   
Go to Page ( 1 | 2 下一頁 )

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款