登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2023- 2024 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,700 元 正, 人 民 幣 1,600 元 正 。
月 費 費 用 為 港 幣 350 元 正, 人 民 幣 300 元 正 。
 各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

請建立帳號
忘了您的密碼?
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場獨贏賠率 
各場連贏賠率 
各場位置走勢 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

風中快勝
管理員: home, hkhorsetrack

Hong Kong Horse Database Forum Index >> 風中快勝 >> 有關 衝勁直前 進步表演
Author 有關 衝勁直前 進步表演
龍王kamchung

註冊於: 17/09/2005
發帖數目: 1700
發表於: 2008-05-02 on 12:20
被查詢有關頭馬「衝勁直前」的進步表現時,練馬師何良解釋,該駒於上仗三月三十日出賽表現差劣,他決定讓該駒回復新鮮感。他說,上仗差劣表現後的血液檢驗顯示該駒狀態「平平」。他說,是賽前「衝勁直前」只作輕鬆操練,他認為新鮮感對該駒有幫助。原來血液檢驗可知狀態平平。缺課小操可復新鮮感。大家要學下嘢先得。

Profiles of kamchung   ICQ Status  Add this uder to your ICQ Contact List  
liup

註冊於: 13/09/2003
發帖數目: 2628
發表於: 2008-05-02 on 13:35
請問馬匹血液檢驗係驗什麼東西,? 通常在賽前或賽後什麼時侯做檢驗? 又怎樣從檢驗結果得知狀態「佳」或「平平」?

Profiles of liup   
MML

註冊於: 05/04/2003
發帖數目: 5650
HK
發表於: 2008-05-02 on 15:55
Quote:

On 2008-05-02 13:35, liup wrote:
請問馬匹血液檢驗係驗什麼東西,? 通常在賽前或賽後什麼時侯做檢驗? 又怎樣從檢驗結果得知狀態「佳」或「平平」?

以前我都响呢度提過 ... 唔再翻炒, 等其他專家補充啦。

Profiles of MML   
liup

發表於: 2008-05-02 on 16:07
以前MML都提及過血液檢驗, 但唔聽書冇心莊載, 模糊記憶中好似係有關:
1. Partial pressure of oxygen in arterial blood at rest; and
2. Venous total CO2 at excercise
有待MML糾正.

船主~~home

註冊於: 13/03/2002
發帖數目: 9231
發表於: 2008-05-02 on 16:17
除左血液可以檢到弗唔弗之外,其他既液唔知得唔得??

Profiles of home   Go to the user WebSite home   ICQ Status  Add this uder to your ICQ Contact List  
MML

HK
發表於: 2008-05-02 on 16:32
Quote:

On 2008-05-02 16:17, home wrote:
除左血液可以檢到弗唔弗之外,其他既液唔知得唔得??

其他既液, 要 home 大哥分析。

liup

發表於: 2008-05-03 on 03:22
Quote:

On 2008-05-02 15:55, MML wrote:
...

Re: ... 唔再翻炒
MML, 係咪因為馬匹在港出賽五次以上, 血液檢驗就參考價值不大, 所以冇謂再提再翻抄呢?

Search唔到你之前的有關文章, 可否再post多一次呀?

MML

HK
發表於: 2008-05-03 on 16:55
Quote:

On 2008-05-03 03:22, liup wrote:
Quote:

On 2008-05-02 15:55, MML wrote:
...

Re: ... 唔再翻炒
MML, 係咪因為馬匹在港出賽五次以上, 血液檢驗就參考價值不大, 所以冇謂再提再翻抄呢?

Search唔到你之前的有關文章, 可否再post多一次呀?

liup 大哥,

因為睇唔到開 post 嘅真正目的係想研究 blood tests, 所以冇再多講。

"血液檢驗報告"除咗作為練馬師操練監測, 亦可滿足馬主對馬匹的客觀知情權, 唔駛俾練馬師講哂 fit 定唔 fit。 據知馬主係需自費去做定期 blood tests, 唔係馬會 VO 例行工作範圍。所以, 與馬匹在港出賽N次完全無關。

至於化驗內容, 我識好少。不過, 唔會只係 check 吓血液 O2/CO2 level 及 lactate 咁簡單。既然抽得血液化驗, 何不詳細d驗埋:
- 紅血球 (血色素, 密度, ...etc), 睇吓大運動量時嘅帶氧能力 ...
- 白血球 & 某d蛋白質, which 反映有冇急性/慢性感染 ...
- biochem analysis, 睇吓 blood glucose, minerals level, anti-oxidants, enzymic activities 去估計營養/健康情況, 或者有冇毛病 ...
- bacterial count, 正常血液應該係無菌狀態 ...
- other trace elements ...
- ???

唔同時間抽驗 (e.g. 開飯/操練前或後 or 2 hours 前或後), 結果都唔一樣, 詳情我唔知, 亦唔需要知啦。

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款