登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2023- 2024 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,700 元 正, 人 民 幣 1,600 元 正 。
月 費 費 用 為 港 幣 350 元 正, 人 民 幣 300 元 正 。
 各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

請建立帳號
忘了您的密碼?
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場獨贏賠率 
各場連贏賠率 
各場位置走勢 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

香港賽馬
管理員: shlee, stojkovic, evanslam, randysiu, home

Hong Kong Horse Database Forum Index >> 香港賽馬 >> 梁建民先生(第一)辭世
Go to Page ( 1 | 2 下一頁 )
Author 梁建民先生(第一)辭世
MML

註冊於: 05/04/2003
發帖數目: 5650
HK
發表於: 2008-11-07 on 04:40
http://www.hkdailynews.com.hk/news.php?id=11611

Profiles of MML   
獲利rodney

註冊於: 14/09/2004
發帖數目: 2724
發表於: 2008-11-07 on 11:59
又一評馬前輩仙遊,可惜可惜....

講起一哥, 不奇然想起,當年"快樂八十"鬥"同德"的直路評述...

Profiles of rodney     
船主~~home

註冊於: 13/03/2002
發帖數目: 9231
發表於: 2008-11-07 on 12:23
 尤記得好多年前,我大概十六七歲左右,曾在馬會任暑期工,在跑馬地中餐部做侍應。
 印象之中,每次夜馬都要返工,一晚120定180,當時就同呢家既我一樣。「7下7下」。
一切都不太記得,但有一幕,廿年後的今天,仍歷歷在目。
一個夜馬賽事日,照常開工,依舊77地,當時每一個侍應,都會專門服侍某一個範圍的幾張桌,突然間發覺我要服侍的人,正是「一哥」及「驃叔」,我當然手震震,反而驃叔叔非常好人,很細必的叫我用碟,把湯渣隔出來放在碟上,另外再加一碟豉油,而我就7下7下甘先把湯端好給兩位,再照驃叔吩咐去做,驃叔很有禮貌的唔該我,一哥就啋都無能啋我~~
 前幾年,因某些原因關係,亦在馬場的直播室堙A與驃叔見過面,很想把這件事告訴他老人家,不過相信他定必無興趣知卦?
再見了兩位前輩

Profiles of home   Go to the user WebSite home   ICQ Status  Add this uder to your ICQ Contact List  
JimmyMa

註冊於: 29/09/2006
發帖數目: 5345
Hongkong
發表於: 2008-11-07 on 12:31
想起當年係澳門馬場同狗場同一哥同枱接觸時, 感覺一哥真係能做大事的要員, 無論談吐, 處事態度, 衣着品味, 高大威猛, 行出黎都令我地男人覺得佢係表表者, 而外形看來年青, 真係比佢真實年齡相差10多年. 一哥今次離去, 相信佢好多友人都嘆息不爾. 各位記得珍惜眼前人, 健康就是最重要, 金錢與名利祗是過眼雲烟吧了.

Profiles of JimmyMa   
JimmyMa

註冊於: 29/09/2006
發帖數目: 5345
Hongkong
發表於: 2008-11-07 on 12:36
Quote:

On 2008-11-07 12:23, home wrote:
 尤記得好多年前,我大概十六七歲左右,曾在馬會任暑期工,在跑馬地中餐部做侍應。
 印象之中,每次夜馬都要返工,一晚120定180,當時就同呢家既我一樣。「7下7下」。
一個夜馬賽事日,照常開工,依舊77地,當時每一個侍應,都會專門服侍某一個範圍的幾張桌,突然間發覺我要服侍的人,正是「一哥」及「驃叔」,我當然手震震,反而驃叔叔非常好人,很細必的叫我用碟,把湯渣隔出來放在碟上,另外再加一碟豉油,而我就7下7下甘先把湯端好給兩位,再照驃叔吩咐去做,驃叔很有禮貌的唔該我,一哥就啋都無能啋我~~
 前幾年,因某些原因關係,亦在馬場的直播室堙A與驃叔見過面,很想把這件事告訴他老人家,不過相信他定必無興趣知卦?
再見了兩位前輩

您同佢接觸得多, 就知佢真性格, 通常同佢唔熟既人, 您會覺得佢好冷傲, 說話都唔講多句.

Profiles of JimmyMa   
713719sxeditor

註冊於: 26/02/2004
發帖數目: 3448
發表於: 2008-11-07 on 12:38
一哥有樣私隱傳左好耐

若係真,我都幾羨慕呀^^

笑喪~~
前老細早登極樂呀~

Profiles of sxeditor   
liup

註冊於: 13/09/2003
發帖數目: 2628
發表於: 2008-11-07 on 14:27
依稀記得一哥廿幾年前曾養過一隻馬, 好似叫"名將", 但英文馬名卻謙稱"Little Corporal"。 隻馬有d質素, 賽續都唔曳架!

Profiles of liup   

發表於: 2008-11-07 on 16:25
Quote:

On 2008-11-07 12:23, home wrote:
再見了兩位前輩

船主少年時一定同周柏豪差不多樣hehe
一哥好傲氣,唔係咁nice
同驃叔係兩個世界的人

前者如王孫貴冑
後者草根智者~~

船主~~home

註冊於: 13/03/2002
發帖數目: 9231
發表於: 2008-11-07 on 17:17
又周柏豪??之前有個朋友都係甘講
其實點睇都唔似下嘛,人地個鼻甘挺,我個鼻係豬膽樽形好易認喎。

Profiles of home   Go to the user WebSite home   ICQ Status  Add this uder to your ICQ Contact List  

發表於: 2008-11-07 on 18:16
Quote:

On 2008-11-07 17:17, home wrote:
又周柏豪??之前有個朋友都係甘講
其實點睇都唔似下嘛,人地個鼻甘挺,我個鼻係豬膽樽形好易認喎。

周柏豪似你,你型佢好多,
你同佢型同氣質好似喎,樣貌點會相同呀~~

Go to Page ( 1 | 2 下一頁 )

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款