登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2023- 2024 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,700 元 正, 人 民 幣 1,600 元 正 。
月 費 費 用 為 港 幣 350 元 正, 人 民 幣 300 元 正 。
 各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

請建立帳號
忘了您的密碼?
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場獨贏賠率 
各場連贏賠率 
各場位置走勢 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

Video Form(VF)討論
管理員: MML, shlee, dfgghr, home

Hong Kong Horse Database Forum Index >> Video Form(VF)討論 >> 朝東之寶 VF
Go to Page ( 1 | 2 下一頁 )
Author 朝東之寶 VF
liup

註冊於: 13/09/2003
發帖數目: 2628
發表於: 2008-12-18 on 14:27
請問從Video Form角度, 今次又點睇朝東之寶既機會呀?
等極"朝東之寶"都唔T-, 此駒在祖家時都冇用開"綁繫舌帶", 見佢係14-7-07果場千六米沿途伸條脷出黎fing, 末段仲越fing越衝得勁, 卒之大勝七馬位而回。好懷疑馬匹陣上伸條脷出黎玩下, 就係咪一定要綁呢? 如果馬匹習慣/喜歡玩脷, 但條野卻被綁住冇得fing, 又會唔會有反效果影響响角逐情緒架?

Profiles of liup   
liup

發表於: 2008-12-18 on 14:31
請問從Video Form角度, 今次又點睇朝東之寶既機會呀?
等極"朝東之寶"都唔T-, 此駒在祖家時都冇用開"綁繫舌帶", 見佢係14-sept-07果場千六米沿途伸條脷出黎fing, 末段仲越fing越衝得勁, 卒之大勝七馬位而回。好懷疑馬匹陣上伸條脷出黎玩下, 就係咪一定要綁呢? 如果馬匹習慣/喜歡玩脷, 但條野卻被綁住冇得fing, 又會唔會有反效果影響响角逐情緒架?

liup

發表於: 2008-12-19 on 14:27
Quote:

On 2008-12-18 14:31, liup wrote:
等極"朝東之寶"都唔T-, 此駒在祖家時都冇用開"綁繫舌帶", 見佢係14-9-07果場千六米沿途伸條出黎fing, 末段仲越fing越衝得勁, 卒之大勝七馬位而回。好懷疑馬匹陣上伸條出黎玩下, 就係咪一定要綁呢? 如果馬匹習慣/喜歡玩, 但條野卻被綁住冇得fing, 又會唔會有反效果影響角逐情緒架?

有幾個字亂左碼, 免生瑕想, 慬作更正。

熱切期待"VF討論版"版主之高見!!

MML

註冊於: 05/04/2003
發帖數目: 5650
HK
發表於: 2008-12-19 on 16:38
等 ...
等陣夜 d得閒 d 插吓咀。

Profiles of MML   
鍾國成chungkwokshing

註冊於: 17/10/2005
發帖數目: 400
HK
發表於: 2008-12-19 on 19:46
先旨聲明,我唔係VF高手.

插吓嘴.

朝東上仗1600m唔見得比秘密好喎.兩隻都不若而同次仗跑1800m, 一隻係HV已經丁咗..

點解唔見你再品提番同場隻Sadler's Wells既?

Profiles of chungkwokshing   
MML

HK
發表於: 2008-12-19 on 23:39
Quote:

On 2008-12-18 14:31, liup wrote:
等極"朝東之寶"都唔T-, 此駒在祖家時都冇用開"綁繫舌帶", 見佢係14-sept-07果場千六米沿途伸條脷出黎fing, 末段仲越fing越衝得勁, 卒之大勝七馬位而回。好懷疑馬匹陣上伸條脷出黎玩下, 就係咪一定要綁呢? 如果馬匹習慣/喜歡玩脷, 但條野卻被綁住冇得fing, 又會唔會有反效果影響响角逐情緒架?

就算冇用"綁繫舌帶", 如果條脷唔係搭咗响個 bit 上面, 都伸唔到出黎fing, 咪唔可以越fing越衝得勁? 呢方面我唔識。 ^_^

Video Form角度, R085 & R160 都係好賽績, 兩次場地唔快都造極佳 L800, L400亦上乘, 仲係越衝越有嗰種, 難得; 今次實力計係樂觀嘅, 希望唔好遇到超慢步速啦。
我原本估佢出國際賽日個組 ST-1600, 我仲諗住搏佢劏"自由好"添, 點知出隻"雄風", 但都劏咗"自由好"。

血統角度, 未必話越長越好, 希望近似"多博"嗰面多 d啦; 見佢每每越衝越有, 跑多 200m 通常可以 handle 啩。

頭號對手, 相信會係"利好"; 我嘅 6-up 都會靠哂呢兩隻架啦。

MML

HK
發表於: 2008-12-19 on 23:50
Quote:

On 2008-12-19 19:46, chungkwokshing wrote:
先旨聲明,我唔係VF高手.

插吓嘴.

朝東上仗1600m唔見得比秘密好喎.兩隻都不若而同次仗跑1800m, 一隻係HV已經丁咗..

點解唔見你再品提番同場隻Sadler's Wells既?

RE: 朝東上仗1600m唔見得比秘密好喎.兩隻都不若而同次仗跑1800m, 一隻係HV已經丁咗...

我反而睇唔到 R160, "秘密"有任何機會贏到"朝東", 輸得近已經唔錯。
至於"秘密" HV已經丁咗, 只係 choice and chance, 重新拉入閘再跑過我都唔會飛"秘密", 如果經磅位調整後再遇上同一班對手, 甚至揸硬佢做膽添啦。

RE: 同場隻Sadler's Wells ...
Sadler's Wells 啲孫 / 曾孫 實際 d。 ^_^

liup

發表於: 2008-12-20 on 04:34
Thanks MML and 成哥.

來港既Sadler's Wells仔仔, 除駿河外都冇乜邊隻係對辨, 加上接手A P O'Brien既貨色, 等佢陣上有接近表現後至諗都未遲, 分分鐘好似"名匯良駒"呢d打壞, 落到五班都未必可以開齌贏馬。

鍾國成chungkwokshing

註冊於: 17/10/2005
發帖數目: 400
HK
發表於: 2008-12-20 on 08:45
Quote:

On 2008-12-19 23:50, MML wrote:

RE: 同場隻Sadler's Wells ...
Sadler's Wells 啲孫 / 曾孫 實際 d。 ^_^

果然一c不9兼擇善固執, detials少d都比你矯呀.

我都好固執地覺得1800m 係一個好特別既路程.谷草尤什啦.

好,一於到14.Jan.09睇吓秘密出唔出!!

Profiles of chungkwokshing   
713719sxeditor

註冊於: 26/02/2004
發帖數目: 3448
發表於: 2008-12-20 on 17:19
真係忍唔住大鬧呢隻仆街馬朝東之寶,出親都害人害物

以前可以賴出閘失機
今次出閘順利又係唔夠人衝

佢想點呀?

Profiles of sxeditor   
Go to Page ( 1 | 2 下一頁 )

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款