登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2023- 2024 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,700 元 正, 人 民 幣 1,600 元 正 。
月 費 費 用 為 港 幣 350 元 正, 人 民 幣 300 元 正 。
 各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

請建立帳號
忘了您的密碼?
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場獨贏賠率 
各場連贏賠率 
各場位置走勢 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

風中快勝
管理員: home, hkhorsetrack

Hong Kong Horse Database Forum Index >> 風中快勝 >> R2 初出馬
Author R2 初出馬
liup

註冊於: 13/09/2003
發帖數目: 2628
發表於: 2008-12-25 on 14:33
呢場有五隻馬初出, 想請教摩術師兄從晨操試閘觀察, 邊(幾)隻較有水準, 有冇力威脅今場熱門初出已取勝或入Q既"追月"及"心路"?

單計呢場果五隻初出馬既晨操試閘表現, 我認為"勁爆"及"勁多勝"會較佳, 唔知有冇睇錯呢?

Profiles of liup   
魔術師hkhorsetrack

註冊於: 21/09/2003
發帖數目: 3067
香港
發表於: 2008-12-26 on 13:38
SORRY, 公事繁重, 稍後定會回你的 (當然是賽前)

Profiles of hkhorsetrack   
liup

發表於: 2008-12-26 on 14:28
果然事事認真, 預先多謝, 等你!

楊駿andrew410

註冊於: 09/09/2004
發帖數目: 7157
發表於: 2008-12-26 on 20:06
插句咀先,「勁多勝」同「金添好運」幾好喎。

Profiles of andrew410   
魔術師hkhorsetrack

註冊於: 21/09/2003
發帖數目: 3067
香港
發表於: 2008-12-27 on 00:53
Quote:

On 2008-12-25 14:33, liup wrote:
呢場有五隻馬初出, 想請教摩術師兄從晨操試閘觀察, 邊(幾)隻較有水準, 有冇力威脅今場熱門初出已取勝或入Q既"追月"及"心路"?

單計呢場果五隻初出馬既晨操試閘表現, 我認為"勁爆"及"勁多勝"會較佳, 唔知有冇睇錯呢?

我學毛所成, 談什麼請教, 交流交流吧~

首先, 質素是無眼睇, 那個評馬人覺得鳥語花香初出時狀態是在水準上 ? 所以如你早前提及過的外隊馬一樣, 晨操可以是蟲, 出賽可以是龍, 如果手上沒有賽績作參考的馬匹, 看看晨課表現選馬也不是壞事.

初部睇R2是場頭痛的賽事.......初出馬更難搞

1. 封面 - 田草1000 試閘我唔敢話佢差, 但晨課觀感不討好, 這樣我會較屬於將其置於下風馬行列.

2. 勁爆 - 泥1200閘唔好睇, 但事後已有轉機, 再試田草1000 收藏於密, 可以話睇唔透, 不過埋門河畔閘就唔多好睇.....

3. 好拼勁 - 論走勢應該最熟係佢, 田草1000米閘都OK, 不過睇佢發力較遲緩, 應是匹更長路程的馬, 如果初出有內檔都掂, 我絕不意外.

4. 金添好運 - 走勢拍得住好拚勁, 都係做好晒才出那類, 呢匹馬好有HEART, 可惜兩次試田草閘都是 800米, 參考價值很一般, 最近一次就見到佢前速唔多夠快(要俾), 應該今場都是靠後追的馬, CHANCE HORSE TOO.

5. 勁多勝 - 田草1000閘有OK走勢, 十二月初我評佢已達水準, 睇呢匹馬的跑姿伸展力足, 跑姿已純熟, 已有一出即拚的條件, 成功與否還望質素, (不過檔位已令我吃不消)

結論:

排序如下 : 4,5,3,2,1

如果純從晨課同試閘的走勢入手, 我又認為喜盛龍可以擊退1,2,3,4,5號佳麗~

劣見

Profiles of hkhorsetrack   
liup

發表於: 2008-12-27 on 16:00
Quote:

On 2008-12-27 00:53, hkhorsetrack wrote:
Quote:

On 2008-12-25 14:33, liup wrote:

我學毛所成, 談什麼請教, 交流交流吧~

首先, 質素是無眼睇, 那個評馬人覺得鳥語花香初出時狀態是在水準上 ? 所以如你早前提及過的外隊馬一樣, 晨操可以是蟲, 出賽可以是龍, 如果手上沒有賽績作參考的馬匹, 看看晨課表現選馬也不是壞事.

初部睇R2是場頭痛的賽事.......初出馬更難搞

1. 封面 - 田草1000 試閘我唔敢話佢差, 但晨課觀感不討好, 這樣我會較屬於將其置於下風馬行列.

2. 勁爆 - 泥1200閘唔好睇, 但事後已有轉機, 再試田草1000 收藏於密, 可以話睇唔透, 不過埋門河畔閘就唔多好睇.....

3. 好拼勁 - 論走勢應該最熟係佢, 田草1000米閘都OK, 不過睇佢發力較遲緩, 應是匹更長路程的馬, 如果初出有內檔都掂, 我絕不意外.

4. 金添好運 - 走勢拍得住好拚勁, 都係做好晒才出那類, 呢匹馬好有HEART, 可惜兩次試田草閘都是 800米, 參考價值很一般, 最近一次就見到佢前速唔多夠快(要俾), 應該今場都是靠後追的馬, CHANCE HORSE TOO.

5. 勁多勝 - 田草1000閘有OK走勢, 十二月初我評佢已達水準, 睇呢匹馬的跑姿伸展力足, 跑姿已純熟, 已有一出即拚的條件, 成功與否還望質素, (不過檔位已令我吃不消)

結論:

排序如下 : 4,5,3,2,1

如果純從晨課同試閘的走勢入手, 我又認為喜盛龍可以擊退1,2,3,4,5號佳麗~

劣見

多謝楊兄之高見及魔兄的專業分析!

我的睇法都差不多, 較大差別是隻"金添好運", 這可能因歧視discrimination(衹是對馬, 不會對人 )所至。在港初出之PP, 我會根據其海外往績和VF對牠們帶有歧視; 至於未曾出過賽的PPG, 則視乎其血統和身價la。 "金添好運"週歲拍賣時僅以$8000澳元成交, 想買架韓國製細馬力基本型號汽車仔都未得啦, 況且韓國車not my cup of tea, 所以點睇都唔覺此馬夠爽夠勁。如果真的能贏貴牠幾倍、十倍甚至幾十倍既對手而勝出今場賽事, 真係要稱讚其馬主"咁七好運"。

"喜盛龍"從一歲轉兩歲時, 身份已由韓國車仔轉做日本中型房車, 所以我都不敢睇少佢。不過12月16日個草閘計走勢姿態看來好優異, 但會唔會衹係一個假象? 有冇可能因同場試既新車仲未催谷tune up好或大家就住就住驚整傷high花呀? 單睇隻"威士紀"沿途側起個頭, 出右腳跑哂全程一千米未換過(可能仲未識), 但都可以在前列過終點, 看來這個閘之水準好有疑問喎!

liup

發表於: 2008-12-28 on 13:43
Quote:

On 2008-12-27 00:53, hkhorsetrack wrote:
...

Bingo! 單式馬膽三重彩 $11,567
Terrific!

閃電飛龍19633356

註冊於: 07/09/2007
發帖數目: 708
發表於: 2008-12-28 on 15:31
第6場: 14羅漢500$WIN 12八達嶺13善風14羅漢位置Q100$=300$

Profiles of 19633356   Go to the user WebSite 19633356   

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款