登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2023- 2024 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,700 元 正, 人 民 幣 1,600 元 正 。
月 費 費 用 為 港 幣 350 元 正, 人 民 幣 300 元 正 。
 各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

請建立帳號
忘了您的密碼?
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場獨贏賠率 
各場連贏賠率 
各場位置走勢 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

船主專欄
管理員: home

Hong Kong Horse Database Forum Index >> 船主專欄 >> 騎師王公平嗎??
Author 騎師王公平嗎??
船主~~home

註冊於: 13/03/2002
發帖數目: 9231
發表於: 2009-01-02 on 08:04
其實我真係覺得超唔公平。
白德民跑唔跑得,佢自己先知,之後D馬有無機會,佢同練馬師知,白德民唔跑配邊佢得練馬師決定。

陰謀論,第五場知道白德民唔跑得,買左馬偉昌先,再公布話換晒馬偉昌。

一D都唔公平~不過其實跑馬都係甘架啦,始終都係佢知得多過你,去唔去佢地自己先知。

算~

Profiles of home   Go to the user WebSite home   ICQ Status  Add this uder to your ICQ Contact List  
魔術師hkhorsetrack

註冊於: 21/09/2003
發帖數目: 3067
香港
發表於: 2009-01-02 on 10:07
昨天賽後手腳無力, 等阿媽開飯, 看看方張配有何偉論 .... 即聽見很多馬迷打去投訴....

我當時都想打電話過去, 不過是提出些問題給他們反思.

1. 現行賽馬制度並非專為騎師王而設, 騎師換人是人之常情.

2. 一個人什麼時候會頂唔住, 無人知, 至於為何第五場後為何不退出, 要第六場後才退出, 等於我周四時告訴同事, 我周五身體會好好, 但周六才會發燒請病假一樣, 身體狀況怎能預知.

3. 當天問題1.白德民退飛問題, 都講明是走地盤, 是根據大家的投注分佈而計算出即時賠率, 作為營運機構, 如果退飛即是以前計算的結果全部都出現問題, 這個是走地盤的風險, 相信無人可以改變.

4. 當天問題2.白德民退出, 如果根據方先生其一說法, 不論換出騎師是誰, 將所有白德民座騎都歸於白德民彩池下, 那變相是購買一組賽馬組合, 而非投注於白德民身上, 相信這個並非騎師王原意, 而且說法亦講不通, 等於買朗拿甸奴首名入球, 中場時朗拿甸奴卻了柏圖, 結果柏圖首名入球了, 是不是買了朗拿甸奴的人可以有派彩呢 ?

另外, 以下是極端例子
eg. 如果有一天白德民在頭五場攻下4w, 韋達1w及杜利萊0w, 之後杜利萊手指尾擦傷缺陣, 將餘下五匹座騎 蓮華生輝, 精英大師, 靚蝦王, 爪黃凌雨 及 牛精福星等交韋達執韁,
結果韋達連贏5場, 如果根據方先生的說法, 當時話杜利萊是騎師王時, 又會發生什麼問題 ?? 白德民的投注者又會否投訴 ? 還是新增了韋達的投注者投訴呢 ??

如果從營運機構角度出發, 認為這些問題都難以解決的, 事前在投注騎師王守則寫明就可以了, 風險還是由投注者自領, 輸了也不可以太過怨天尤人.

Profiles of hkhorsetrack   
船主~~home

註冊於: 13/03/2002
發帖數目: 9231
發表於: 2009-01-02 on 10:44
我真係預言過自己會係邊一日病到返唔到工架,不過羅完病假紙,就無事了~~

總之都係任佢Up,如果係甘,我覺得應該將因傷退出換人既制度改一改佢,唔可以將餘下既易配馬,全部配一個騎師,甘樣會公平D羅。

不過都係SIDE氣,反正我都唔會買騎師王~

Profiles of home   Go to the user WebSite home   ICQ Status  Add this uder to your ICQ Contact List  
文武geniusalex

註冊於: 13/08/2002
發帖數目: 1904
發表於: 2009-01-02 on 12:51
其實較簡單既做法..易配既馬唔計落騎師王成績到得唔得?

Profiles of geniusalex   Email geniusalex   
MML

註冊於: 05/04/2003
發帖數目: 5650
HK
發表於: 2009-01-02 on 16:01
唔公平!

Profiles of MML   
晒馬samana

註冊於: 08/03/2006
發帖數目: 3635
發表於: 2009-01-02 on 17:05
Quote:

On 2009-01-02 16:01, MML wrote:
唔公平!

阿公就平,問婆就唔平!=.=

Profiles of samana   Go to the user WebSite samana   
亂買sir (hinchung)hinchung

註冊於: 26/10/2005
發帖數目: 4079
發表於: 2009-01-02 on 21:47
最公平的方法就是取消騎師王,而改為練馬師王....haha

咁有馬退出就無辦法了~~~呢個可唔可以係辦法?haha

Profiles of hinchung   
MML

HK
發表於: 2009-01-06 on 00:27
剛睇 Cable, 吳嵩話公布白德民退出前, 有幾注飛投注馬偉昌, 令其賠率由 250倍打至 200倍 ...
我唔多明白, 乜投注可以打郁騎師王賠率的嗎??

RedWhiteBlue

註冊於: 24/06/2007
發帖數目: 83
發表於: 2009-01-06 on 19:55
Quote:

On 2009-01-06 00:27, MML wrote:
剛睇 Cable, 吳嵩話公布白德民退出前, 有幾注飛投注馬偉昌, 令其賠率由 250倍打至 200倍 ...

係呀,就好似足智彩操盤一樣。

操盤手要平衡番個注碼,

MML兄,你試下留意當覆磅完畢,派彩作實後,操盤手再次重開騎師王彩池後,賠率也會變得頗快,

以剛戰韋達為例,輸左頭三場之後,到左第五場騎 飛躍之旅 之前,賠率也有around 4倍 落到 3.4倍左右,(p.s實際數字不記得太清楚)

Profiles of RedWhiteBlue   
MML

HK
發表於: 2009-01-07 on 03:38
Quote:

On 2009-01-06 19:55, RedWhiteBlue wrote:
Quote:

On 2009-01-06 00:27, MML wrote:

係呀,就好似足智彩操盤一樣。

操盤手要平衡番個注碼,

MML兄,你試下留意當覆磅完畢,派彩作實後,操盤手再次重開騎師王彩池後,賠率也會變得頗快,

以剛戰韋達為例,輸左頭三場之後,到左第五場騎 飛躍之旅 之前,賠率也有around 4倍 落到 3.4倍左右,(p.s實際數字不記得太清楚)

Thanks.
我明白走地盤一路因應騎師機會變化。
我唔明白操盤手嘅思維, 既然自己開得 250倍, 即係自己認為合理, 當有大額投注, 之後才調低賠率平衡注碼亦合理, 但此舉相應令其他騎師賠率會升高, 如果又有大額投注其他騎師, 豈不是又要調節番轉頭?
而且, 該大額投注已經以 250倍價位投注咗, 之後調低至 200倍唔會減低派彩 (if 開"馬偉昌"), 但相應其他騎師賠率升高, 開其他騎師時又會賠多咗錢。
我覺得吳嵩話由 250倍打至 200倍之說, 奇怪係距離截止投注時間已經很短, 場與場之間走地盤賠率會變化, 但我冇留意平時會唔會逐幾分鐘變化啫。

(P.S. 我冇玩足智彩 nor 騎師王彩池, 所以唔多曉。)

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款