登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2023- 2024 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,700 元 正, 人 民 幣 1,600 元 正 。
月 費 費 用 為 港 幣 350 元 正, 人 民 幣 300 元 正 。
 各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

請建立帳號
忘了您的密碼?
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場獨贏賠率 
各場連贏賠率 
各場位置走勢 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

香港賽馬
管理員: shlee, stojkovic, evanslam, randysiu, home

Hong Kong Horse Database Forum Index >> 香港賽馬 >> 穿針引錢....引錢...引錢
Go to Page ( 1 | 2 下一頁 )
Author 穿針引錢....引錢...引錢
粗茶淡饭dh385234

註冊於: 12/01/2005
發帖數目: 345
發表於: 2009-04-03 on 03:45
(穿針引線)升班呢場泥地對手明顯強好多,而且對手不乏泥地專家級,不過.不過.不過,大多都處於狀態底沈期,而(穿針引線)卻態有進沒退,排好檔,負輕磅,騎師鬥誌好,真系沒理由唔把握機會支持。

Profiles of dh385234   
HenryLaw

註冊於: 04/01/2007
發帖數目: 129
Hong Kong & North America
發表於: 2009-04-03 on 12:03
粗兄,小引線好像你所提及各要點,我希望補充(自上仗首跑千八)此駒已證明最佳路程只及1600。再追查多一次其母馬家庭的戰績,其母及所生的四匹頭馬最遠去到七化郎或1400米。
外祖母Matriarch之七場頭馬全是1400或以下短途賽。外曾祖母Battle Creek Girl三場頭馬兩場短途一場千六。前本港快馬「跑聖」也來自此高質家庭。

但係講起高質母馬家庭,呢場沙地賽最危險的冷馬就係6号仔「天祿」。此駒上次嫁後追己經走哂光,查看其血统,佢出身貴族,母馬Keltshaan雖未曾參賽但生下五駒皆為頭馬,包括一匹黑字錦標頭馬及兩匹上名馬,其父是北半球著名賽馬及公馬Pleasant Colony(美三冠頭Я關根卅打比2000m及孎Q斯錦標Preakness Stakes1900m冠軍及第三關貝爾門錦標Belmont Stakes2400m季軍)配種至2000年先後生下近七十匹黑字錦標頭馬,子女濕地性度特高,適應路程甚全面。
外祖母Featherhill (父Lyphard)在法及美兩勝2000-2400m,生下八匹頭馬其中三隻係高級法國一級或普通黑字錦標頭馬,如Groom Dancer (前本地好馬「同興旺」,「多威」,「代代平安」,「金銀島」之父)。
再落D外曾祖母Lady Berry (父Violon d'Ingres)重犀利,喺法國之一級3100m皇家橡樹大賽(即該國之聖烈支St Leger)擊退多匹雄馬奪標。退休後生過九匹頭馬,包括三匹一級得主Vert Amande, Le Nain Janune及三隻普通黑字錦標頭馬或上名馬。
「天祿」睇落至今季尾應有两至三埸頭馬見面,周日即刻轉場就係搏你未睇通佢嫁底牌。此馬根本唔係短途馬,小試牛刀後(上次差D拉唔住都追得禁近真利害),今次加程跑沙地加白神父(差不多一手一腳操)憑質唔偷你都對唔住太公婆啦。

呢場馬我會四包六(2-6-9-11)Q/QP/T/FF,若「天祿」有七賠以上補注WP。

祝好運,Henry

Profiles of HenryLaw   Email HenryLaw   

發表於: 2009-04-03 on 12:48
好詳細...(引線)(天祿)又了解多D...謝了。

MML

註冊於: 05/04/2003
發帖數目: 5650
HK
發表於: 2009-04-03 on 18:25
聽講"引線"嘅有關人士都為"天祿"同組而皺眉。

Profiles of MML   
JimmyMa

註冊於: 29/09/2006
發帖數目: 5345
Hongkong
發表於: 2009-04-03 on 19:32
我就覺得依場可以贏得嘅馬好多, 係一場不適宜投注熱門嘅馬囉

Profiles of JimmyMa   

發表於: 2009-04-03 on 22:15
Quote:

On 2009-04-03 18:25, MML wrote:
聽講"引線"嘅有關人士都為"天祿"同組而皺眉。

我做功課時都有為"天祿"同組而皺眉。。。。不過始終天祿靠估自己就唔敢買。。。跑出也唔意外。。。支持引線系覺得就算靠估既天祿跑出引線都有P,自己數系甘計。。。。輸也願已。

發表於: 2009-04-03 on 22:17
Quote:

On 2009-04-03 19:32, JimmyMa wrote:
我就覺得依場可以贏得嘅馬好多, 係一場不適宜投注熱門嘅馬囉

角度問題自己覺得唔值博玩少場正路不過。反轉我就覺得依場如果唔系可贏得嘅馬甘多引線就會成點幾賠。。。。玩唔玩得餐飯。。。。賽馬對於錯角度問題。

MML

註冊於: 05/04/2003
發帖數目: 5650
HK
發表於: 2009-04-05 on 16:01
「天祿」跑得好吖, 又一隻 Dehere 子嗣在港泥地有表現; 幾匹現役 Dehere 子嗣, 還未攻泥地賽哩!

Profiles of MML   
liup

註冊於: 13/09/2003
發帖數目: 2628
發表於: 2009-04-05 on 16:21
Quote:

On 2009-04-05 16:01, MML wrote:
「天祿」跑得好吖, 又一隻 Dehere 子嗣在港泥地有表現; 幾匹現役 Dehere 子嗣, 還未攻泥地賽哩!

有隻現役Dehere既half brother在港都好有泥地王風範吖!

Profiles of liup   
HenryLaw

註冊於: 04/01/2007
發帖數目: 129
Hong Kong & North America
發表於: 2009-04-06 on 09:35
Linup 兄,嗰件咪係「絕塵」囉。
Good Luck, Henry

Profiles of HenryLaw   Email HenryLaw   
Go to Page ( 1 | 2 下一頁 )

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款