登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2020- 2021 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,500 元 正, 人 民 幣 1,350 元 正 。
月 費 費 用 為 港 幣 300 元 正, 人 民 幣 250 元 正 。
 各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

還沒有帳號嗎?請建立帳號
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場獨贏賠率 
各場連贏賠率 
各場位置走勢 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

Video Form(VF)討論
管理員: MML, shlee, dfgghr, home

Hong Kong Horse Database Forum Index >> Video Form(VF)討論 >> 上網問末牸
Author 上網問末牸
魔術師hkhorsetrack

註冊於: 21/09/2003
發帖數目: 3067
香港
發表於: 2009-05-28 on 22:13
MR MML 兄,

對以下兩匹有什麼評價
1.盚B財星
2.朝東之星

THANS.

小魔同學上.

Profiles of hkhorsetrack   
MML

註冊於: 05/04/2003
發帖數目: 5650
HK
發表於: 2009-05-28 on 23:00
Mr. 小魔

(1) 盚B財星
我一向睇佢唔起, 仲早幾日同 Rodney 講過 “佢嘅長力, 好過佢嘅實力”。但佢前仗 ST-2000 (R570) 又 pace victim 唔斷, 吸引到我週三投咗佢小注冷 P, sigh! (嘥 …)
暫時我對佢嘅草地能力冇特別寄望, 泥地則另計 (呢方面我唔太專門), 今季仲有一次 泥地千八, maybe 係佢嘅 target race, or else 下季 Cl-5 見 (then 或會有多少作為)。

(2) 朝東之星
相信佢 R541 (HV-1800) 有過兩腳, 才令人有多少憧憬。佢該仗的確在不利步速下追回失地, 但須小心記存 (a) 該仗只屬中下水平, (b)"朝東之星”是有貼欄之利, (c) 本來蝕步速追上可給予多少 credit, 但佢在偏慢步速下有 short dash 現象 (約 150m 減速), 則令人搖頭, 所以再出一仗係輸得有道理嘅。 單睇 R541, “朝東之星”表現低 “駕世鞍”及”馬威力”一皮, 我暫時冇放此駒在眼內, 等佢有進一步表現再評啦。

MML

Profiles of MML   

香港
發表於: 2009-05-28 on 23:13

THANKS~

周三的確令人浪費了些彈藥~
0504 27/05/2009
20:43 跑馬地
星期三 位置Q 4 場 3 喜寶寶 + 11 盚B財星 $50

$50.00

Shatin

註冊於: 20/09/2003
發帖數目: 228
發表於: 2009-05-29 on 00:11
我原本都冇打算投注盚B財星上,不過又係見到上場跑得唔差,而且操練積極,所以亦都買咗多少位置。臨場見位置賠率急跌,心想收錢機會極高。點知...

Profiles of Shatin   
獲利rodney

註冊於: 14/09/2004
發帖數目: 2725
發表於: 2009-05-29 on 00:25
唉!! 跑到一半,睇見步速及走位形勢,已經知道輸了一大半。

正如我向MML講,真係被隻"巴圖魯"攪死,上又唔係,留又唔夠人衝...

等泥地啦,可以回本的

Profiles of rodney     

香港
發表於: 2009-05-29 on 00:49
Quote:

On 2009-05-29 00:25, rodney wrote:

正如我向MML講,真係被隻"巴圖魯"攪死,上又唔係,留又唔夠人衝...

等泥地啦,可以回本的

呢匹馬上季懶出到出汁, 但執到一WIN, 今季晨課肯走了, 但成績反而平平無奇....我估係成熟程度的問題, 現在評分到了這個地步, 我只是推想下季會不會反彈執到 3WIN......

RE : 等泥地啦,可以回本的
泥地佢表現都只屬OK.... 幾場賺左步速, 一場好似輸蝕位(靠印象), 我反而等佢跑田草長途.... 回本靠巴圖魯下場會唔會快D

MML

HK
發表於: 2009-05-29 on 01:13
Quote:

On 2009-05-29 00:11, Shatin wrote:
我原本都冇打算投注盚B財星上,不過又係見到上場跑得唔差,而且操練積極,所以亦都買咗多少位置。臨場見位置賠率急跌,心想收錢機會極高。點知...

Haha, 同是天涯淪落人, 相逢何必曾相識 ...

我嘅情況有 d相反, 一早諗住買佢, 但逐日調低評級, 但最後見佢好分, 結果仍下了小注。

MML

HK
發表於: 2009-05-29 on 01:27
Quote:

On 2009-05-29 00:49, hkhorsetrack wrote:
Quote:

On 2009-05-29 00:25, rodney wrote:

等泥地啦,可以回本的

呢匹馬上季懶出到出汁, 但執到一WIN, 今季晨課肯走了, 但成績反而平平無奇....我估係成熟程度的問題, 現在評分到了這個地步, 我只是推想下季會不會反彈執到 3WIN......

泥地佢表現都只屬OK.... 幾場賺左步速, 一場好似輸蝕位(靠印象), 我反而等佢跑田草長途.... 回本靠巴圖魯下場會唔會快D

田草長途? 即係 ST-2000, 上唔到 Cl-1 冇 ST-2400 跑。如果下季落咗 Cl-5, 又未必有 ST-2000; 季初唔即刻反彈, 又難免降班。

HV-2200 係 Cl-4 最長, 所以我捐咗些小做善事。 Anyway, 如果落咗 Cl-5, 1800m 都 OK ge。 不過下年 6歲, 唔知會成熟定退化, 我會到時逐場秤, 唔會即追。

RE: 泥地佢表現都只屬OK.... 幾場賺左步速 ...
It'd so happened 佢 so far 入 4甲嘅草地戰績都係賺步速。 Poor guy ... 真不該 ...

獲利rodney

註冊於: 14/09/2004
發帖數目: 2725
發表於: 2009-05-29 on 16:47
Quote:

其實像"恆運"此類無乜變速能力的馬匹,係香港要出頭就得靠嚴重的場地偏差。

所以只有期待泥地特別利放的日子,又要遇上無匹鬥搶,才有機會偷雞。

相信今次大家之所以投注是因為該駒賠率吸引,如果只得10倍、8倍,大家就唔會落水啦

Profiles of rodney     

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款