登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2023- 2024 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,700 元 正, 人 民 幣 1,600 元 正 。
月 費 費 用 為 港 幣 350 元 正, 人 民 幣 300 元 正 。
 各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

請建立帳號
忘了您的密碼?
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場獨贏賠率 
各場連贏賠率 
各場位置走勢 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

船主專欄
管理員: home

Hong Kong Horse Database Forum Index >> 船主專欄 >> 天狗蝕曰
Author 天狗蝕曰
晒馬samana

註冊於: 08/03/2006
發帖數目: 3635
發表於: 2009-07-22 on 09:16
Plenty兄,今日日全(偏)蝕,唔知有冇影到D好野分享呢?

子林兄,好耐唔見你偉論了,有D掛住你,唔知從玄學上又點睇今次日蝕呢?

邊位師兄知道,點解望上去,太陽和月亮一樣大呢?

Profiles of samana   Go to the user WebSite samana   
魔術師hkhorsetrack

註冊於: 21/09/2003
發帖數目: 3067
香港
發表於: 2009-07-22 on 10:05
我都期待.....

晒駱駝兄, 也很難得了, 現在已很多人"食日", search"蝕日"一詞, 反而不易找到要找的東西....

( 其實我中文程度都很差)

Profiles of hkhorsetrack   
JimmyMa

註冊於: 29/09/2006
發帖數目: 5345
Hongkong
發表於: 2009-07-22 on 12:04
Quote:

On 2009-07-22 09:16, samana wrote:
Plenty兄,今日日全(偏)蝕,唔知有冇影到D好野分享呢?

子林兄,好耐唔見你偉論了,有D掛住你,唔知從玄學上又點睇今次日蝕呢?

邊位師兄知道,點解望上去,太陽和月亮一樣大呢?

Sam兄,金兄每季暑假都會努力進修充實自己,我諗佢都好忙。

Profiles of JimmyMa   
晒馬samana

發表於: 2009-07-22 on 14:40
任我羸兄說 (下午 02:05):
真羡慕SAM兄咁有闲情了解埋天文哦。我都神早爬起身等添。http://news.163.com/special/00013H9J/index_eclipse.html

多謝分享!
nullnullPage Title

Profiles of samana   Go to the user WebSite samana   
頻頻的plenty

註冊於: 02/02/2003
發帖數目: 647
發表於: 2009-07-23 on 01:02
Sam 兄:
SORRY呀, 今次冇得分享呀, 要返工, 諗住鈛司冇得睇, 但係估唔到我公司係睇到, 又唔知幾時先可以有得影~~

Profiles of plenty   Email plenty   ICQ Status  Add this uder to your ICQ Contact List  
晒馬samana

發表於: 2009-07-23 on 11:51
Quote:

On 2009-07-23 01:02, plenty wrote:
Sam 兄:
SORRY呀, 今次冇得分享呀, 要返工, 諗住鈛司冇得睇, 但係估唔到我公司係睇到, 又唔知幾時先可以有得影~~

要500年先有次咁正的景了,船主識貨,上去近水樓台先得月了......

Re:邊位師兄知道,點解望上去,太陽和月亮一樣大呢?

太陽的直徑(1,392,530公里)是月球的直徑(3,476公里)的四百倍。而太陽與地球的距離恰好等於月球與地球距離的四百倍。所以,人眼看來太陽月亮一樣大。
受潮汐摩擦力影響,月球的軌道正以每年約1至2厘米的速度「變大」,照此計算, 在10億年後,即使出現日食,月球最多只能遮蓋太陽的98%.唔知太陽要每年縮水幾多先至能Keep住人眼看來太陽月亮一樣大呢?

713719sxeditor

註冊於: 26/02/2004
發帖數目: 3448
發表於: 2009-07-24 on 09:50
多謝sam兄還掛住我這過氣人^_^
我偉論就真係無乜,只係吹水娛人的謬論

天狗食日,歷來係命理家或以前王朝視為大凶之象
當然現代人只視之天文現象
其實上年奧運前已有日全蝕,但以今年的位置係最正宗,故才三百七十年一遇
但不信命的馬後炮人,自然話天狗食左日啦,中共係咪就來亡呀!

我這真正馬後炮人,未食日前已睇過一玄空前輩發表講,中共北京呢幾十年都好好運,甚至主控全球

那天狗食日係代表甚麼,照我馬後炮講係指真正太陽旗的日本,統治了半個世紀的自民黨將要倒台,而根據玄空,日本位置及國旗及現在民情,這幾百年一遇的食日,就係項莊舞劍志在日本,而日全蝕在印度及中國境界內都清楚可見全食,唯在日本時天氣最差,幾乎令日本人不知天狗食日,意義深重!

Profiles of sxeditor   
晒馬samana

發表於: 2009-07-28 on 11:32
[quote]
On 2009-07-24 09:50, sxeditor wrote:
多謝sam兄還掛住我這過氣人^_^
我偉論就真係無乜,只係吹水娛人的謬論

天狗食日,歷來係命理家或以前王朝視為大凶之象
當然現代人只視之天文現象
其實上年奧運前已有日全蝕,但以今年的位置係最正宗,故才三百七十年一遇
但不信命的馬後炮人,自然話天狗食左日啦,中共係咪就來亡呀!

我這真正馬後炮人,未食日前已睇過一玄空前輩發表講,中共北京呢幾十年都好好運,甚至主控全球

那天狗食日係代表甚麼,照我馬後炮講係指真正太陽旗的日本,統治了半個世紀的自民黨將要倒台,而根據玄空,日本位置及國旗及現在民情,這幾百年一遇的食日,就係項莊舞劍志在日本,而日全蝕在印度及中國境界內都清楚可見全食,唯在日本時天氣最差,幾乎令日本人不知天狗食日,意義深重!

[/quote

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款