登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2023- 2024 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,700 元 正, 人 民 幣 1,600 元 正 。
月 費 費 用 為 港 幣 350 元 正, 人 民 幣 300 元 正 。
 各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

請建立帳號
忘了您的密碼?
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場獨贏賠率 
各場連贏賠率 
各場位置走勢 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

河馬仔專欄
管理員: hiphip3678

Hong Kong Horse Database Forum Index >> 河馬仔專欄 >> 不吐不快
Go to Page ( 1 | 2 下一頁 )
Author 不吐不快
dino9413

註冊於: 10/01/2008
發帖數目: 496
發表於: 2009-10-26 on 03:40
今期無有線18台睇,祇好睇住亞視的賽馬節目,好能失望......好能差,三三不盡唔講,因為有嚴顯強在,(賽馬直擊),講,聽果幾條友把聲講到生唔生死唔死,仲能要亂錦講,比D貼士帶我地去死,你地睇番今期三三不盡,星期三無場中,當時我聽幾條友臨場講狀態,仲講第二場4號永得勝好,仲貼佢做膽,當時我聽收音機果個姓連既講只馬多汗狀態有變,好彩我即時改番只1號多多昇做馬膽先有得中呀!仲學人講臨場,即係帶人去死,仆街!今期(穩操勝券)嘩真好野,十場祇中一條Q,我唔知點樣穩操勝券,係唔係比馬會穩操勝券我地呢?(賽後你點睇)你今期入去睇下,講得好能西,好明顯係鼓油蛋,垃圾!

Profiles of dino9413   
JimmyMa

註冊於: 29/09/2006
發帖數目: 5345
Hongkong
發表於: 2009-10-26 on 12:36
dino兄,祗要你明白佢地都係揾兩餐遮,就唔會再咁勞氣了,你諗吓,如果佢地自己真係啲料咁勁,又駛乜打依份工呀!

Profiles of JimmyMa   
sehrgut

註冊於: 18/06/2003
發帖數目: 78
發表於: 2009-10-27 on 16:56
亞視的直播賽馬節目,有位男主持的懶音我覺得仲難頂。做得呢個位,點解唔去接受語言治療改善一下?

Profiles of sehrgut   Email sehrgut   
HenryLaw

註冊於: 04/01/2007
發帖數目: 129
Hong Kong & North America
發表於: 2009-10-27 on 17:47
各位網友,

做得主持就要全心全意,盡心盡力的去「鑽研」,現時評馬已不能用「若不中就齊齊過堂」的壞德不專業思想,重覆賽績上的資料然後貼出來,間直是荒謬絕頂之舉,小弟只要識睇幾個中文正字,英文字母,些少往績的用處及一點點本地賽例,我已經可以「盲女女的點出或貼出」每賽最好往績的馬兒,加埋「若不中就齊齊過堂」的心態同馬迷說話,其實吹牛至真,跑輸就關人乜事,贏咗我就係專家,此等專家應該自我反醒,早日下堂重新上山學法,唔好再慮己慮人,阻住個地球轉。

Henry上

Profiles of HenryLaw   Email HenryLaw   
marko

註冊於: 06/07/2008
發帖數目: 566
China
發表於: 2009-10-27 on 21:42
Dino 講好得.

星島日報網頁講 - 馬經.... 騎 練 解 釋 惹 人 質 疑 ...
「 高 耀 之 威 」 賽 後 解 釋 惹 人 質 疑 , 令 人 想 到 競 賽 小 組 的 執 法 尺 度 。

巫斯義於第五場策騎「高耀之威」之跑法惹人不滿,騎練事後被問話。但他們好一句「必須在形勢有利的情況下才具競爭力。」的解釋竟輕易被小組接納。

到底甚麼叫做「形勢有利」?對賭慣馬的人而言,應不用我多贅述,等於具豐富賽馬知識水平的競賽小組,也不用向練馬師討教一樣。可是,站於投注人士的角度看,他們所期待之問與答,當然不是這些行貨吧。

我認為,要憑形勢造就才可贏的馬,大抵質素應非最優秀一類。故有時練馬師之解釋,很多人也會明白,但是否認同則另一回事。正如「高耀之威」在練馬師眼中值何等級數 .....

Profiles of marko   
MML

註冊於: 05/04/2003
發帖數目: 5650
HK
發表於: 2009-10-28 on 02:48
Cable 有一位評馬人, 貼馬後好多時會播番上賽片段, 對一 d 只係跑四四五五嘅馬, 好鐘意講一句:「已經跑得比我預期中好。」。 但係有好幾次, 我記得佢上賽都有貼同一隻馬, i.e. 上賽佢冇預期隻馬會上名 (因為四四五五, 已經跑得比佢預期中好), 咁佢又貼?

Profiles of MML   
sehrgut

發表於: 2009-10-28 on 10:14
我最近幾囘在場内參觀賽事。都係留意沙圈動態和馬匹出跑道情況。發現有時候收音機的沙圈直擊報導馬匹狀態跟現場有一些出入!當女主持講述的馬匹, 其實牠已經出了跑道。我暫時覺得她先寫下筆記,然後才在那時段讀出。

Profiles of sehrgut   Email sehrgut   
bluechips

註冊於: 02/04/2006
發帖數目: 302
發表於: 2009-10-28 on 14:13
Quote:

On 2009-10-28 10:14, sehrgut wrote:
我最近幾囘在場内參觀賽事。都係留意沙圈動態和馬匹出跑道情況。發現有時候收音機的沙圈直擊報導馬匹狀態跟現場有一些出入!當女主持講述的馬匹, 其實牠已經出了跑道。我暫時覺得她先寫下筆記,然後才在那時段讀出。

Sehrgut 兄確是見微知著, 小弟覺得他們只是在形容馬匹, 並沒有講出馬匹狀態. (不是沒有講, 而是他們沒有能力講, 不知馬匹狀態為何物.)
幸好他們不是醫生, 否則禍害更......................!

Profiles of bluechips   
HenryLaw

註冊於: 04/01/2007
發帖數目: 129
Hong Kong & North America
發表於: 2009-10-28 on 15:31
多位師兄觀察力確高強,該位雌性主持,根據小弟得知的堅情報,她確實在賽前參閱多份馬報,多位每天必到馬場觀操馬評人的晨操評論,行圈前好似小妹妹學生一樣做足「功課」,臨場就將多位專家之見總合之見用口講番俾馬迷聽,閣下度行若果不太高你多數收課並小讚一返,但係碰上此馬網的高手,必走不過你們的法眼或耳。對她不過是一份リ作者

Profiles of HenryLaw   Email HenryLaw   
sehrgut

發表於: 2009-10-29 on 14:49
Quote:

On 2009-10-28 14:13, bluechips wrote:
Quote:

On 2009-10-28 10:14, sehrgut wrote:

Sehrgut 兄確是見微知著, 小弟覺得他們只是在形容馬匹, 並沒有講出馬匹狀態. (不是沒有講, 而是他們沒有能力講, 不知馬匹狀態為何物.)
幸好他們不是醫生, 否則禍害更......................!

謝謝藍籌兄的讚,真是不敢當!
講開電視直播, 記得講馬天王標叔和第一先生在亞視時代。某一個周六賽事第二,三場馬匹行圈時,第一先生特然說了一個馬名“一馬當先“,我就二話不説,從家飛奔到最近的投注站 (6 層樓梯,1 條大斜路,1 條馬路,約5分鐘)氣沖沖的排隊下注,結果好像是6倍WIN,收埋錢才慢慢行回家. 20 多年了,我還記得! 哈哈。

Go to Page ( 1 | 2 下一頁 )

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款