登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2023- 2024 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,700 元 正, 人 民 幣 1,600 元 正 。
月 費 費 用 為 港 幣 350 元 正, 人 民 幣 300 元 正 。
 各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

請建立帳號
忘了您的密碼?
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場獨贏賠率 
各場連贏賠率 
各場位置走勢 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

你地鍾意貼乜就貼
管理員: home, plenty, Amethyst

Hong Kong Horse Database Forum Index >> 你地鍾意貼乜就貼 >> 王道 投注王終極奧義
Go to Page ( Prev Pages 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 下一頁 )
Author 王道 投注王終極奧義
dino9413

註冊於: 10/01/2008
發帖數目: 496
發表於: 2009-12-05 on 04:51
在我心中賽馬其實是一個局,睇什麼理論都無用,馬匹祇係一樣被人利用的行騙工具、什麼狀態,什麼血統,祇要操縱幕後的練馬師講好數,分配好各騎師點走位,點控制今場步速,比位邊個上,邊個咪贏羅!我地大家局外人祇有估計今局邊個馬房、邊個騎師去馬,估中你就自然贏啦!駛鬼睇什麼書什麼理論咩!你問練馬師係咪!!

Profiles of dino9413   
魔術師hkhorsetrack

註冊於: 21/09/2003
發帖數目: 3067
香港
發表於: 2009-12-05 on 11:24
Quote:

On 2009-12-05 04:51, dino9413 wrote:
在我心中賽馬其實是一個局,睇什麼理論都無用,馬匹祇係一樣被人利用的行騙工具、什麼狀態,什麼血統,祇要操縱幕後的練馬師講好數,分配好各騎師點走位,點控制今場步速,比位邊個上,邊個咪贏羅!我地大家局外人祇有估計今局邊個馬房、邊個騎師去馬,估中你就自然贏啦!駛鬼睇什麼書什麼理論咩!你問練馬師係咪!!

既然是一個局, 大家在此發言都走入了局, 如果個局淨係得練馬師同造馬贏, 何不走出個局呢 ?
dino9413兄, 我成日警惕自己<親眼睇、親耳聽的事都可以是假的>, 所以要用多少少時間去反思問題是好的 (即使不是每次都有結果)

Profiles of hkhorsetrack   
JimmyMa

註冊於: 29/09/2006
發帖數目: 5345
Hongkong
發表於: 2009-12-05 on 11:31
Quote:

On 2009-12-05 04:51, dino9413 wrote:

Dino兄,你咁講就太過悲觀左啲,就算真係有你所講的因素存在,亦無可能場場俾佢哋玩哂,你咪當上面啲人死哂先得架!如果如你所講練馬師真係咁有把炮,就唔駛有啲練馬師俾人追數,有啲就要提早收檔喇

Profiles of JimmyMa   
JimmyMa

Hongkong
發表於: 2009-12-05 on 11:51
Quote:

On 2009-12-05 01:53, miracle8 wrote:
看了100頁,百幾元貴過CXWONG那本,又冇軟件送...
不過仍值得一看,但內文理論大家其實一早已懂.....

作來作去咪又係嗰啲古仔,最多咪揾人改編一吓,吹來吹去咪又係吹噓啲所謂什麼賭馬集團如果贏錢。冇辦法,出得本書,涉及一個 " 賭 " 字,一定要越誇張
越好,唔係想揾人買好難囉!

dino9413

註冊於: 10/01/2008
發帖數目: 496
發表於: 2009-12-05 on 15:04
JimmyMa兄,如果你知錦多馬圈內的事,不如你爆D黎聽聽,當茶餘飯後的一些笑話

Profiles of dino9413   
JimmyMa

Hongkong
發表於: 2009-12-05 on 15:54
[quote]
On 2009-12-05 15:04, dino9413 wrote:
JimmyMa兄,如果你知錦多馬圈內的事,不如你爆D黎聽聽,當茶餘飯後的一些笑話
[/quote
Dino兄,我嗰啲都係二,三拾年前嘅事,就無謂再提,但佢哋班人始終手法改極有限,有啲練馬師自己都輸到瀨哂尿,唔好計佢啲老細輸幾多了,佢剩係識計自己隻馬有幾弗,成日同啲老細話贏得,點知成日都俾人殺左,依啲各為其主嘅事,就成日都有,唔係你所講得咁黑暗嘅。當然,偶然大家揾jetso嘅時候,咪大家齊齊揾囉,依啲都係好正常嘅,係咪?

xmas8888

註冊於: 20/07/2003
發帖數目: 620
發表於: 2009-12-06 on 09:30
我記起一個笑詬...
話說我的一位好友在台灣當兵受軍訓的時候,曾經向講得頭頭是道的教官,問了一個好有趣的問題,就是請問教官本人有否真正上過戰場作戰,..
教官的回應非常有趣,我除了在軍校教導學員之外,自己從未親自上過戰場作戰,亦絕不希望各位在有生之年,要上戰場作戰,我可以俾各位的只是一點假設性的作戰理論,至於是否可以在真正的戰場上有效用,我就只可以講,我係唔知道....

Profiles of xmas8888   Go to the user WebSite xmas8888   
JimmyMa

Hongkong
發表於: 2009-12-06 on 09:59
Quote:

On 2009-12-06 09:30, xmas8888 wrote:
我記起一個笑詬...
話說我的一位好友在台灣當兵受軍訓的時候,曾經向講得頭頭是道的教官,問了一個好有趣的問題,就是請問教官本人有否真正上過戰場作戰,..
教官的回應非常有趣,我除了在軍校教導學員之外,自己從未親自上過戰場作戰,亦絕不希望各位在有生之年,要上戰場作戰,我可以俾各位的只是一點假設性的作戰理論,至於是否可以在真正的戰場上有效用,我就只可以講,我係唔知道....

依個又點會係笑話呢?依個就係正正式式叫 " 紙上談兵 " 吧了

liup

註冊於: 13/09/2003
發帖數目: 2628
發表於: 2009-12-07 on 09:32
Quote:

On 2009-12-04 23:15, MML wrote:
Quote:

On 2009-12-04 20:05, hkhorsetrack wrote:
知道這書後, 我放工馬上去megabox買了一本,
...., 而感覺就像鏡子一樣, 其中風速一段引述有位高手, 高乘駿用睇帶精來形容佢, 相信就是我們的網友仔吧~

Haha, 睇帶精!
西遊記都有好多"精", 最後都要被收服!
乘駿哥文筆與思維均非常生動, 在賽馬或非賽馬角度都有其可觀性。

你兩位仁兄講到乘駿哥本大作咁生動有趣, 忍不住郵購番一本捧下場, 睇下除"睇帶精"外, 仲有冇品題其它乜"精"物"精", 例如"睇操精"及"為食精"等在馬網世界浮游既高手。

Profiles of liup   
horse388

註冊於: 07/12/2009
發帖數目: 3
發表於: 2009-12-07 on 13:42
where can I buy this book? Is it available at newstands?

Profiles of horse388   
Go to Page ( Prev Pages 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 下一頁 )

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款