登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2023- 2024 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,700 元 正, 人 民 幣 1,600 元 正 。
月 費 費 用 為 港 幣 350 元 正, 人 民 幣 300 元 正 。
 各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

請建立帳號
忘了您的密碼?
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場獨贏賠率 
各場連贏賠率 
各場位置走勢 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

你地鍾意貼乜就貼
管理員: home, plenty, Amethyst

Hong Kong Horse Database Forum Index >> 你地鍾意貼乜就貼 >> 王道 投注王終極奧義
Go to Page ( Prev Pages 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 下一頁 )
Author 王道 投注王終極奧義
魔術師hkhorsetrack

註冊於: 21/09/2003
發帖數目: 3067
香港
發表於: 2009-12-11 on 17:53
JimmyMa兄,

魔兄,所以我也说: " 步速 " 我會作為參考的一小部份。但反過來說如果你見到一隻馬在陣上造出好步速而落敗,而因而令你認定他日有機會贏,想請問如果此馬在賽前已做足操練功夫,練馬師亦認定狀態已是此馬最弗一次,但輸左,咁!他日還可跑回此仗造出好步速的水準呢?如果因曾造過好步速而不知操練手法而繼續追此馬,是否有問題呢?

JimmyMa兄,

RE : 反過來說如果你見到一隻馬在陣上造出好步速而落敗,而因而令你認定他日有機會贏,想請問如果此馬在賽前已做足操練功夫,練馬師亦認定狀態已是此馬最弗一次,但輸左,咁!他日還可跑回此仗造出好步速的水準呢?

答:這匹馬日後很大機會還會造出好水準,原因是能夠造出好步速,就正是實力的最佳憑證。例子像劉翔能破世界紀錄時間一樣,沒有能力怎能做出這種快時間呢?至於狀態當然亦很重要,劉翔復出的第一項錦標也只是屈居亞軍,由此可見狀態會影響人/馬的表現,但始終劉翔是個曾經造好步速的運動員,因此他仍能憑忠心跑獲亞軍。

RE : 如果因曾造過好步速而不知操練手法而繼續追此馬,是否有問題呢?
其次,狀態亦是要兼顧因素,但這項多數是漸進式的...DDDCCBBBABBBCCDDD....就算A一場落敗了,還有B場次支持牠們繼續運作,只要在AB級時進行投注,而馬匹又有劉翔般的能耐,成功率自然很高。如果馬匹狀態是....DADADADAD....的話,我相信你我都不能捉到牠今場的狀態好壞吧,如果馬匹陣上真有這類演出,買這類馬跟買大細有什麼分別呢?

另外,

再來旺財
今季早弗之輩。初出已在谷1650米贏馬,勝後再跑谷1800米,前快後快的步速下跑第4,除反映現評分有利,亦是實力的憑證。
之後跑兩場R106及R188分別有超力好及家橋搶放,早段步速極快,因此落敗。

R225谷草1800米

狀態:仍然可以維持。
賽績:曾在R032跑出好步速的賽績(AT)。
形勢:同場有 全勝福星 搶放,但排在 再來旺財 外側,再來旺財 起步後不必耗力超前,
   內側幾乎沒有好利高那類守在三四位的馬匹,同場有八匹馬以上靠後追,步速會慢,
   再來旺財 貼欄機會極高,可守在 全勝福星 內側或之後的BOX位。

所以部分職業集團早已看準這點,再來旺財的賠率分別是
WIN 8分鐘13.0 2分鐘11.0 開跑7.1

PS:跟飛是好,但不及自己買飛來得實際。

Profiles of hkhorsetrack   

香港
發表於: 2009-12-11 on 17:57
Quote:

On 2009-12-11 16:53, chungkwokshing wrote:
Quote:

On 2009-12-11 16:10, hkhorsetrack wrote:
....

馬名    評級
利好    D
安哥    D
億銘之寶  D
至勇飛龍  D
瀟洒叻龍  B
藍天    B
太陽能   B
大贏家   A-
福喜    A-
國中之星  A-
世界波   A-
極品絲綢  A

..至於上面的無鬼謂評級怎樣做出來, 之唔係靠那些步速, 場地偏差計算出來

想問下呢個評級係該馬上賽賽後評級定該馬是賽評級嚟呢?

福喜    A-
國中之星  A-
安哥    D

如果是上賽的評級, 前兩匹馬上仗真係值這個評級嗎 ? 安哥又怎會有評級 ?
我個D係樣樣有D的綜合評級, 但上賽表現是評級的一部分~

晒馬samana

註冊於: 08/03/2006
發帖數目: 3635
發表於: 2009-12-11 on 18:01
福喜    A-
國中之星  A-
安哥    D

如果是上賽的評級, 前兩匹馬上仗真係值這個評級嗎 ? 安哥又怎會有評級 ?
-----------------------------------
跑了一場安哥應該有個B了吧?

Profiles of samana   Go to the user WebSite samana   
JimmyMa

註冊於: 29/09/2006
發帖數目: 5345
Hongkong
發表於: 2009-12-11 on 18:40

HaHa! 如果咁計,我比所謂賭馬集團高好多呢!
因為: 28 > 20 >14

星期三 獨贏
6 場 9 鑽飾光芒

4866 09/12/2009
21:36 跑馬地
星期三 位置
6 場 9 鑽飾光芒

Profiles of JimmyMa   

香港
發表於: 2009-12-11 on 19:10
Quote:

On 2009-12-11 18:01, samana wrote:
福喜    A-
國中之星  A-
安哥    D

-----------------------------------
跑了一場安哥應該有個B了吧?

我都細心睇個場, 質新馬多數跑一場睇一場, 但以初部見解, 評級維持在D, 看不出有什麼條件可以將佢升C甚至B ..... (或者我要求太高)

香港
發表於: 2009-12-11 on 19:12
更正 :我未細心睇個場 ( 看來我老人呆痴症越來越嚴重)

鍾國成chungkwokshing

註冊於: 17/10/2005
發帖數目: 400
HK
發表於: 2009-12-11 on 19:27
Quote:

On 2009-12-11 17:57, hkhorsetrack wrote:

...
福喜    A-
國中之星  A-
安哥    D

OIC.
因為前兩匹馬我上賽正正係呢個grade(!)..但見到安哥都有,我以為海外賽事耶..

Profiles of chungkwokshing   
xmas8888

註冊於: 20/07/2003
發帖數目: 620
發表於: 2009-12-13 on 08:47
Quote:

On 2009-12-11 18:40, JimmyMa wrote:

星期三 獨贏
6 場 9 鑽飾光芒

星期三 位置
6 場 9 鑽飾光芒

馬師兄的確是有料之人,唔知馬師兄會否加入...0910個人實力挑戰賽...出番二手高招,俾我等後輩見識一下..

Profiles of xmas8888   Go to the user WebSite xmas8888   
JimmyMa

註冊於: 29/09/2006
發帖數目: 5345
Hongkong
發表於: 2009-12-13 on 15:59
Quote:

On 2009-12-13 08:47, xmas8888 wrote:
Quote:

On 2009-12-11 18:40, JimmyMa wrote:

星期三 獨贏
6 場 9 鑽飾光芒

星期三 位置
6 場 9 鑽飾光芒

馬師兄的確是有料之人,唔知馬師兄會否加入...0910個人實力挑戰賽...出番二手高招,俾我等後輩見識一下..

Xmas兄,我一把年紀,所以每做一件事,都會問吓自己一句; " 為乜先? ", 你叫我參加什麼個人實力挑戰賽,咁我目的為乜呢?我個人喜低調,不像贏馬人兄欲揚名立萬,而名氣對我嚟講,更絶無意義,反而我是利字當頭,見錢開眼的庸俗不堪之人。至於跑馬有冇料,可以睇番以前出嘅post, 同所講嘅嘢,一睇就知此人有冇料到喇!而我對於一些人常誇張地說: 什麼一些所謂賭馬集團贏幾多...
就更覺係笑話,對一啲未接觸過騎,練關係嘅人,就很容易誤信這些誇大的誤導. 至於跑馬點樣先可贏錢?首先就要學就係點係樣先唔好輸啲 " 無謂 "
錢就係最重要喇!至於你 Blog的名句,其實我都係絶對認同嫁!

Profiles of JimmyMa   
晒馬samana

註冊於: 08/03/2006
發帖數目: 3635
發表於: 2009-12-14 on 12:23
我一把年紀,所以每做一件事,都會問吓自己一句; " 為乜先? ", 你叫我參加什麼個人實力挑戰賽,咁我目的為乜呢?我個人喜低調,不像贏馬人兄欲揚名立萬,而名氣對我嚟講,更絶無意義,反而我是利字當頭,見錢開眼的庸俗不堪之人。至於跑馬有冇料,可以睇番以前出嘅post, 同所講嘅嘢,一睇就知此人有冇料到喇!而我對於一些人常誇張地說: 什麼一些所謂賭馬集團贏幾多...
就更覺係笑話,對一啲未接觸過騎,練關係嘅人,就很容易誤信這些誇大的誤導. 至於跑馬點樣先可贏錢?首先就要學就係點係樣先唔好輸啲 " 無謂 " 錢就係最重要喇!
------------------------------------

HaHa,嬴左無錢, 輸左無面, 依d遊戲本來是自得其樂,但也難免有高手多質疑,算了吧,小弟都想退出了……

講到賭馬集團,以大陸公安的定義,三個人以上的組合,便算為集團。可想而之香港馬圈賭馬集團之多,如何劃分為職業或非職業,就可能有些困難了……
賭馬集團應也有高低之分吧,好多人也會認為做黑社會走私販毒一定好威好有錢,事實上任何行業都是一夫功成萬夫骨,付出了代價不等於會有收獲。
講到睇飛,如果分辨不出賭馬集團飛定圈內人飛,恐怕就不算睇飛高手了吧?

睇步速又得,睇操練也好,睇飛睇陰謀都無問題,能夠有方法贏錢就得了,對嗎?大家互相學習,得著的是虛心的人。

多謝各位指教!

Profiles of samana   Go to the user WebSite samana   
Go to Page ( Prev Pages 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 下一頁 )

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款