登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2023- 2024 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,700 元 正, 人 民 幣 1,600 元 正 。
月 費 費 用 為 港 幣 350 元 正, 人 民 幣 300 元 正 。
 各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

請建立帳號
忘了您的密碼?
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場獨贏賠率 
各場連贏賠率 
各場位置走勢 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

刨馬技巧
管理員: home

Hong Kong Horse Database Forum Index >> 刨馬技巧 >> 連捷馬問題?
Author 連捷馬問題?
FredHo

註冊於: 10/01/2011
發帖數目: 8
發表於: 2011-02-28 on 16:05

各路人馬好,

最近雄心威龍的勝出令我想到一個問題。

本人想請教一個問題,到底一匹馬要連捷係咪好難呢?
係咪越低班的馬(如五班的馬比四班的馬)要連捷的機會就越低呢(因為低班馬能力差)?

FredHo

Profiles of FredHo   
魔術師hkhorsetrack

註冊於: 21/09/2003
發帖數目: 3067
香港
發表於: 2011-02-28 on 16:29
連捷係咪好難 ?? 跟買W2X1一樣吧~ 機會率總會比單W難.

RE : 係咪越低班的馬(如五班的馬比四班的馬)要連捷的機會就越低呢

如果高班連捷機會較高, 那是二班連捷馬是否比三班多, 而三班又比四班連捷馬多呢 ?

一匹馬能否連捷, 跟普通一場賽事一樣, 牽涉到很多因素, 比如說皇帝旨令, 早知不是一匹四班馬, 但出賽只要形勢有點不利, 又發揮出錯些許, 就會跑過第四斷連捷路, 所以連捷與否, 還要看勝後再出各種因素, 一匹馬能連捷不一定代表什麼, 不能連捷的馬也不一定代表能力有問題, 面對賽事都要逐場逐場睇, 逐場逐場計

劣見~

Profiles of hkhorsetrack   
JimmyMa

註冊於: 29/09/2006
發帖數目: 5345
Hongkong
發表於: 2011-02-28 on 18:07
Quote:

On 2011-02-28 16:05, FredHo wrote:

各路人馬好,

係咪越低班的馬(如五班的馬比四班的馬)要連捷的機會就越低呢(因為低班馬能力差)?

FredHo

你的問題,使我想到另一問題,究竟 " 梅開二度 "
係咪好難呢?
答案理論上應該唔難,但係會受環境和其他因素影響,當然自己實力最重要,好似我咁,一次已經好難,仲要二度,就更難上加難啰

Profiles of JimmyMa   
晒馬samana

註冊於: 08/03/2006
發帖數目: 3635
發表於: 2011-02-28 on 20:37
Quote:

On 2011-02-28 18:07, JimmyMa wrote:
Quote:

On 2011-02-28 16:05, FredHo wrote:

各路人馬好,

FredHo

你的問題,使我想到另一問題,究竟 " 梅開二度 "
係咪好難呢?
答案理論上應該唔難,但係會受環境和其他因素影響,當然自己實力最重要,好似我咁,一次已經好難,仲要二度,就更難上加難啰

於小弟而言呢,唔同對手或唔同途程,可能會得....

Profiles of samana   Go to the user WebSite samana   
獲利rodney

註冊於: 14/09/2004
發帖數目: 2724
發表於: 2011-02-28 on 23:19
簡單d講,睇隻馬友還有幾多分在手

極端假設,"精英大師"在四班初出,可能當時隻馬有不少於70分在手(水位),試問連捷點會有難度。就算跑不適合的路程(比適合的路程+/-400),還是有好大機會連捷。

於HKDB網聚時,我不只一次講笑話,如果"精英大師"於養於某下遊馬房,報跑4班1650且排外檔,相信贏馬不是問題呢。

隨著評分開始吃緊(相對水位較少),就要跑自己的強項。甚至會受檔位之類的因素影響呢。

補充: 當然如果一場馬,巧合地有兩隻或以上的馬都是評分大利,就只得一匹頭馬啦。

Profiles of rodney     
Wintackwintack

註冊於: 17/10/2006
發帖數目: 87
發表於: 2011-03-01 on 01:06
我的經驗是睇什麼年歲、場地、轉路程和馬房
1. 年歲:如果是隻年幼馬,開始懂贏馬那牠是在上升中、會有很大空間。連續3-4場都有可能、但我一般會在牠第二、三次連捷後買牠死火、然後再出那場又買大注點。如上年的美猴王、今年的皇帝旨令等等。因為只要他一死火就非常好分、就算輸二、三次中回一次都夠。如果是老馬降到落四班底或五到然後回光勇的話一般都可連捷一場或甚二場,因為對手太差了。
2. 場地:我習慣泥地不買上次贏過泥地的馬,因為好多時都是上次贏一條街下次唔見影。
3. 如質新馬贏馬後轉路程、升班加磅等我一般不買牠可連捷。連捷後升上一班、然後初跑一班賽那場我一般都買舊馬。(好似加州萬里這樣跳級贏一級賽的千中無一)
4. 馬房:好似蔡生、方仔等經常可保持馬匹在一段時間長勇的話、我會連續幾場都會買win或做Q胆。如某些馬房就算隻馬超多少班、他交代過一場後就會揀機會才去馬。有些馬房的馬只可以搏一次下次出賽就死火。

Profiles of wintack   

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款