登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2023- 2024 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,700 元 正, 人 民 幣 1,600 元 正 。
月 費 費 用 為 港 幣 350 元 正, 人 民 幣 300 元 正 。
 各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

請建立帳號
忘了您的密碼?
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場獨贏賠率 
各場連贏賠率 
各場位置走勢 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

香港賽馬
管理員: shlee, stojkovic, evanslam, randysiu, home

Hong Kong Horse Database Forum Index >> 香港賽馬 >> 失敗筆記
Go to Page ( 1 | 2 | 3 下一頁 )
Author 失敗筆記
Showa

註冊於: 26/10/2010
發帖數目: 4
發表於: 2011-05-19 on 11:17
各位大佬小弟新来,但都賭馬十年,成日都輸,最近決定做本失敗筆記從失敗中學習。希望大家教道下小弟唔駛成日都輸。讀書少多白字勿笑

例一:昨天第二場
賽前自己預測:
1) 千兩寶寶見馬操好先出有實力有誠意,位差又估1,2,3,4,11都會快好大機外疊搶住口跑。大胆飛佐結果中招
2) 生豪見勞愛徳唔騎,又末見任何走勢表現飛佐又中招
3) 最on居買佐凱旋無敵,諗住沙田轉谷草,倍率由次次99倍依家得10倍,史卓棟有隻近積唔錯的上浦駿將都唔騎,又加罩,草閘,半冷加老徐仲唔係波?結果無影。陣上看得出走勢稚欶未上力。
4) 結果買了7,8,9,11Q+T得隻11win,可惜無買單win全軍覆沒

請問以上思路那堨X錯?最唔明係生豪點解入来。有無高手大俠鬧醒小弟?

Profiles of Showa   
rickytlb

註冊於: 20/12/2009
發帖數目: 4020
發表於: 2011-05-19 on 11:36
過往賽績作參考
賽果現後有理由
廐主出擊自己知
騎師落力途中見

Profiles of rickytlb   Email rickytlb     
JimmyMa

註冊於: 29/09/2006
發帖數目: 5345
Hongkong
發表於: 2011-05-19 on 12:00
Quote:

On 2011-05-19 11:17, Showa wrote:
各位大佬小弟新来,但都賭馬十年,成日都輸,最近決定做本失敗筆記從失敗中學習。希望大家教道下小弟唔駛成日都輸。讀書少多白字勿笑

賽前自己預測:
1) 千兩寶寶見馬操好先出有實力有誠意,位差又估1,2,3,4,11都會快好大機外疊搶住口跑。大胆飛佐結果中招
2) 生豪見勞愛徳唔騎,又末見任何走勢表現飛佐又中招
3) 最on居買佐凱旋無敵,諗住沙田轉谷草,倍率由次次99倍依家得10倍,史卓棟有隻近積唔錯的上浦駿將都唔騎,又加罩,草閘,半冷加老徐仲唔係波?結果無影。陣上看得出走勢稚欶未上力。
4) 結果買了7,8,9,11Q+T得隻11win,可惜無買單win全軍覆沒

請問以上思路那堨X錯?最唔明係生豪點解入来。有無高手大俠鬧醒小弟?

Showa兄,歡迎到我地DB網大家交流賽馬心得,咁以後就多啲上嚟吹下水,呻吓,就人都開心啲,而我比較得閒,就等我先同你研究你幾個問題。正如你所講是 "估", 咁估錯咗又有乜問題?祗要你估中嘅百分比高於估錯,就OK了!
@我諗唔係咁多人都可以估中隻馬咁快埋到欄仲帶埋頭添,所以你估唔到,都好正常嘅。正如好多人都估小鬥士會搶頭,但結果係相反,咁又點呢?

最on居買佐凱旋無敵,諗住沙田轉谷草,倍率由次次99倍依家得10倍,史卓棟有隻近積唔錯的上浦駿將都唔騎,又加罩,草閘,半冷加老徐仲唔係波?結果無影。陣上看得出走勢稚欶未上力。
@你嘅睇法,我相信有好多人同你一樣,所以無需責怪自己,但賭矮仔石啲馬就要特別小心,此人啲馬,切忌賽日W見大幅落飛俾人睇!

最唔明係生豪點解入来。
@一隻質新未見底而有質素馬,未過房前,此馬已有多次負近的紀錄,而上場都有走勢又問話,今次走入第三又有何出奇?又或是人棄我取呢?

Profiles of JimmyMa   
bluechips

註冊於: 02/04/2006
發帖數目: 302
發表於: 2011-05-19 on 13:27
Quote:

On 2011-05-19 11:17, Showa wrote:

如果你賭得不大, 就當娛樂費.
不必太介懷, 但不要花太多時間,
很多事情唔到你估計,控制.

如果賭博影響著你的健康及生活,請不要遲疑,馬上致電戒賭熱線1834633或福音戒賭 24926502 尋求協助.

Profiles of bluechips   
Showa

發表於: 2011-05-19 on 14:27
Jim兄,多謝回覆!小弟會多D上来及會做收費會員,因心電圖好有用,不過下季先join,好似一季比錢會抵.
其實我知有好多人會好似我咁睇錯,但輸就是輸,一定有從中學習之地方,仔細趼究或會有得着.同埋貼出来的目的是等多D人幫下眼睇下有咩思路上諗錯,前事不忘,後事之師
我只會貼賽前有信心自己覺得有理據而又失敗的場次,成功果D無謂諗太多,如果唔係只會固歩自封.
好似隻千兩寶寶,我覺得是睇漏了,因此馬應是全場最快,有鬥志肯搶是有機埋到欄,至於有無人"幫幫手行過放便"就要睇真D,可能知多D線路上既東西
生豪只能當人棄我取,下次再出態況如無再進及同路程我都會飛,反而上浦駿將真係失望,凱旋無敵要教馬或改佩備及操多D

Showa

發表於: 2011-05-19 on 14:34
bluechips兄,小弟主攻大彩池,都係發下夢中三T果種,刀中据大樹為主,應未去到病態程度。兄説的有理,過来人都知刨馬很費時,至於會否失事在乎自制,不過如果要認真研究就一定有付出。兄在此討論區出現想必心明此理啊。

JimmyMa

註冊於: 29/09/2006
發帖數目: 5345
Hongkong
發表於: 2011-05-19 on 14:50
Quote:

On 2011-05-19 14:27, Showa wrote:
Jim兄,多謝回覆!小弟會多D上来及會做收費會員,因心電圖好有用,不過下季先join,好似一季比錢會抵.
其實我知有好多人會好似我咁睇錯,但輸就是輸,一定有從中學習之地方,仔細趼究或會有得着.同埋貼出来的目的是等多D人幫下眼睇下有咩思路上諗錯,前事不忘,後事之師
我只會貼賽前有信心自己覺得有理據而又失敗的場次,成功果D無謂諗太多,如果唔係只會固歩自封.
好似隻千兩寶寶,我覺得是睇漏了,因此馬應是全場最快,有鬥志肯搶是有機埋到欄,至於有無人"幫幫手行過放便"就要睇真D,可能知多D線路上既東西
生豪只能當人棄我取,下次再出態況如無再進及同路程我都會飛,反而上浦駿將真係失望,凱旋無敵要教馬或改佩備及操多D

Showa兄,
1.千兩寶寶-你可能冇睇臨場隻馬兩隻前脚包紥到膝頭哥咁滯,可能你見到都驚到唔敢買,此次跑完,要留意佢有冇缺操。
2.生豪-依隻馬你千祈唔好放棄呀!有大把水位嫁!
3.上浦駿將-依隻馬唔係依個路程嘅馬,佢落脚翻步以較慢,最少要跑谷1200, 但跑田1000,就唔係咁計法喎!

總之,做好你自己本身應該做的事之後,就等幸運之神嘅降臨吧!

Profiles of JimmyMa   
bluechips

註冊於: 02/04/2006
發帖數目: 302
發表於: 2011-05-19 on 14:56
Quote:

賽前自己預測:

你對昨天第二場各匹馬有何看法(賽前) ?

你用什麼標準選馬?

Profiles of bluechips   
晒馬samana

註冊於: 08/03/2006
發帖數目: 3635
發表於: 2011-05-19 on 15:00
re:請問以上思路那堨X錯?最唔明係生豪點解入来。有無高手大俠鬧醒小弟?

歡迎新朋友!
其實所謂思路的對錯都是賽後才知, 出咗就對, 出唔到味錯嘍, 但我相信你也有對的時候才會按目前的思路思考, 所以, 阿占講得啱, 不能單場論對錯, 而要以長期的結果來考驗.
如果夾硬要講啲錯處, 以小弟的個人看法:
其一, 該場中你並未有任何一隻是認為特別值得投注的重心, 小弟個人認為, 是不宜賭錢的場合, 當然, 視作娛樂就另作別論, 點買都得.
其二, 可能你考慮的范數太多, 而且很可能有些僅是一廂情願的看法, 之前, 曾有位馬神級的高手, 据說大小事項分門別類歸納了500多條項目, (如勞不騎換賴騎等都算一個), 在三年後的今天, 小弟所見該高手的推介, 都是大熱次熱到四熱, 咁試問依啲研究的價值何在呢? 買份報紙抄都得啦, 係咪?
小弟想講的意思是, 如果你的研究, 是和公眾雷同的時候, 你的研究價值便不值錢了, 因為你在和公眾對賭. 相反, 你是反常人思路去挖掘想像力時, 可能會有意外惊喜, 你的注意力要在微處, 而不是在公眾看到的大處. 當然, 小弟都是吹下水, 見解未必對.
講到隻生豪, 小弟撞彩貼中, 無謂解釋咁多, 因為中咗吹水點認叻都得,. 都係果句: DB自有黃金屋,DB自有顏如玉......
小弟提醒兄可注意下的是, 該駒在上手馬房最後一仗是有飛输後即轉, 馬主會認為依隻嘢渣唔晒掛, 飛唔飛得真係下次先知, 不過下次就應該毋咁好分了.

Profiles of samana   Go to the user WebSite samana   
白馬王上whitehorse

註冊於: 18/05/2011
發帖數目: 1
發表於: 2011-05-19 on 16:03
Quote:

On 2011-05-19 14:56, bluechips wrote:
Quote:

賽前自己預測:

你對昨天第二場各匹馬有何看法(賽前) ?

你用什麼標準選馬?

人家都講咗賽前看法了,不如你講下你高見?

Profiles of whitehorse   
Go to Page ( 1 | 2 | 3 下一頁 )

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款