登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2023- 2024 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,700 元 正, 人 民 幣 1,600 元 正 。
月 費 費 用 為 港 幣 350 元 正, 人 民 幣 300 元 正 。
 各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

請建立帳號
忘了您的密碼?
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場獨贏賠率 
各場連贏賠率 
各場位置走勢 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

風中快勝
管理員: home, hkhorsetrack

Hong Kong Horse Database Forum Index >> 風中快勝 >> 摩兄
Go to Page ( 1 | 2 下一頁 )
Author 摩兄
龍王kamchung

註冊於: 17/09/2005
發帖數目: 1700
發表於: 2011-05-26 on 21:00
大摩兄,每次跑馬有無睇晒的馬,最后三周內.選擇其跳得最快的晨速片段。通常最后試跑都是慢功夫,睇唔睇都一樣,一般最后六課中會有一課是跳出最快一課才做最有參考價值的一課。不知魔兄有無選擇性的睇晨操。本港台播放的晨操片段一般都是最跑試跑,但最后試跑一般都是慢功夫居多,有睇等於無睇。

Profiles of kamchung   ICQ Status  Add this uder to your ICQ Contact List  
龍王kamchung

發表於: 2011-05-26 on 21:34
。「贏馬組合」快試勁平,仍乏吸引。張基兄話贏馬組合快試勁平,不知佢老人家眼花或根本無睇過。拍跳三段未段22.6拍高班馬,不知魔兄有無睇果課晨操/

Profiles of kamchung   ICQ Status  Add this uder to your ICQ Contact List  
rickytlb

註冊於: 20/12/2009
發帖數目: 4020
發表於: 2011-05-27 on 11:39
Quote:

On 2011-05-26 21:34, kamchung wrote:
。「贏馬組合」快試勁平,仍乏吸引。張基兄話贏馬組合快試勁平,不知佢老人家眼花或根本無睇過。拍跳三段未段22.6拍高班馬,不知魔兄有無睇果課晨操/

你當啲馬評人係騎師咩,要輸一定輸,要贏就出盡飲奶之力騎,呢次揀"贏馬組合"最叻都係風景兄,發帖夠直接抵讚。

Profiles of rickytlb   Email rickytlb     
龍王kamchung

發表於: 2011-05-27 on 19:39
有咩辦法可睇到本港台睇唔到的晨操片段啊。

魔術師hkhorsetrack

註冊於: 21/09/2003
發帖數目: 3067
香港
發表於: 2011-05-27 on 20:23
Quote:

On 2011-05-26 21:00, kamchung wrote:
大摩兄,每次跑馬有無睇晒的馬,最后三周內.選擇其跳得最快的晨速片段。通常最后試跑都是慢功夫,睇唔睇都一樣,一般最后六課中會有一課是跳出最快一課才做最有參考價值的一課。不知魔兄有無選擇性的睇晨操。本港台播放的晨操片段一般都是最跑試跑,但最后試跑一般都是慢功夫居多,有睇等於無睇。

首先, 我是幫襯有線的, 所以沒有看過亞洲電話的節目, 現在設備升級了, 賽日睇高清..........

RE : 每次跑馬有無睇晒的馬
過去七八年, 我的生活是跟有線的晨操節目同步的, 他沒有節目播, 那天/之後一兩天我就可以休息, 所以基本上節目有快跳的馬, 我是全部睇晒, 而且每匹筆錄當時觀感的........
不過此生活模式, 上季中後有多少改變, 主因是抽取部分時間調去研究賽事片, 因此現在已沒有所謂<全部睇晒>了, 不過我不會一場只看一匹馬的晨操, 一看就全部<最近兩三次快跳等, 視乎牠出賽相隔多遠)..........

RE : 通常最后試跑都是慢功夫,睇唔睇都一樣
最後試跑的定義是什麼呢, 如果跑周三, 我會認為最後試跑在周一, 而非周二的踱步.............

RE : 最后試跑一般都是慢功夫居多,有睇等於無睇
我有多少認同你最後一句, 有些騎落無的馬, 慢踱時仍可谷起雞公頸去引人, 所以遇上慢踱, 我不會費事研究, 將精力集中在快跳較佳.....

Quote:

On 2011-05-26 21:34, kamchung wrote:

RE : 「贏馬組合」
晨操客多少也會被賽績左右思維, 為免被更多因素影響, 我看晨操節目時沒有開聲音 (看不清那匹馬要個名時例外), 也沒有看過報紙的晨操評語 (偶然也會當娛樂版看又例外),
不過晨操是很主觀的事物, 不應用一兩匹賽後跑出的馬去衡量那次的成敗, 要看要宏觀來看, 所以不宜對"人"隨便立論......

RE : 拍跳三段未段22.6拍高班馬
拍 「按一按」那課, 我這邊沒有這課的影片紀錄, 相信要身在馬場的人才能看到啊........ (不過我認為「贏馬組合」拍福至的表現, 的確沒有什麼討好的地方).....

Profiles of hkhorsetrack   
龍王kamchung

發表於: 2011-05-27 on 22:22
魔兄,贏馬組合拍按一下快功夫其實最有參考價值,但點解公仔箱影唔到果課,的快功夫偏影唔到,慢功夫踱步就偏偏影到多課。真系無法啦。想問一下(同感)加罩彈草閘反應如何,有無進步感。通常的質新馬加罩就系睇彈草閘反應理不理想。集不集中情緒。

晒馬samana

註冊於: 08/03/2006
發帖數目: 3635
發表於: 2011-05-28 on 15:36
Quote:

On 2011-05-27 22:22, kamchung wrote:
魔兄,贏馬組合拍按一下快功夫其實最有參考價值,但點解公仔箱影唔到果課,的快功夫偏影唔到,慢功夫踱步就偏偏影到多課。真系無法啦。想問一下(同感)加罩彈草閘反應如何,有無進步感。通常的質新馬加罩就系睇彈草閘反應理不理想。集不集中情緒。

我覺得在你自己心目中,你觀操水準遠在基哥之上,請教摩兄是借題,其實是想發揮自己的高見.要不然,魔兄回應了你的"問題",而你亳無表示,且似乎有意"教"返魔兄轉頭咁,魔兄好人仕,比着我就x能咗你九獲啦!

Profiles of samana   Go to the user WebSite samana   
龍王kamchung

發表於: 2011-05-28 on 15:53
Quote:

On 2011-05-28 15:36, samana wrote:
Quote:

On 2011-05-27 22:22, kamchung wrote:

我覺得在你自己心目中,你觀操水準遠在基哥之上,請教摩兄是借題,其實是想發揮自己的高見.要不然,魔兄回應了你的"問題",而你亳無表示,且似乎有意"教"返魔兄轉頭咁,魔兄好人仕,比着我就x能咗你九獲啦!

笑弟,勿以小人之心度君子這腹,魔兄觀操經驗遠在好多行家之上,本人觀操則只有公仔箱能播的片段隨便睇睇。只觀快功夫拍跳大閘。其它慢功夫全部唔識睇。本人沒有什麼經驗可言,只是睇到的大眾都覺得好的馬。拍跳節節搶先。緊扣韁下跳贏推騎伴跳馬。此類屬大路馬。你都識睇啦。

JimmyMa

註冊於: 29/09/2006
發帖數目: 5345
Hongkong
發表於: 2011-05-28 on 16:52
Quote:

On 2011-05-28 15:53, kamchung wrote:
Quote:

On 2011-05-28 15:36, samana wrote:
Quote:

笑弟,勿以小人之心度君子這腹,魔兄觀操經驗遠在好多行家之上,本人觀操則只有公仔箱能播的片段隨便睇睇。只觀快功夫拍跳大閘。其它慢功夫全部唔識睇。本人沒有什麼經驗可言,只是睇到的大眾都覺得好的馬。拍跳節節搶先。緊扣韁下跳贏推騎伴跳馬。此類屬大路馬。你都識睇啦。

見你又係度認屎認忽,本來我都唔想出聲,俾你威吓,點知你揸住啲 "作嘢" 晨操資料,認叻到收唔到聲,為左避免你又誤導人,我諗都要係度澄清一下你嘅晨操論點:
1. 你講嘅拍跳三段末段22.6(蘋果報),
好犀利,我就話有乜出奇?你睇佢頭兩段32.5, 27.3咁慢,末段跳22.6快左,我問你有乜特別?
2. 你話因為今次跳出咁快時間,証明好狀態而入位,因而你有買中,咁仲呆九,俾你撞中,隻馬係前幾次跑前,係2月25日已經可以跳出22.6的末段喇.
船主叫你唔好係度踩入,嚟抬高自己,你踩完DB啲人,而家仲要踩埋馬場前輩,真係過份啲喇!唔好以為你中隻贏馬組合係咁難中先得架!

Profiles of JimmyMa   
龍王kamchung

發表於: 2011-05-28 on 19:42
老尖,本人並沒有認什麼,只是你地有偏見,贏馬組合之前是跳八百彈草閘跳出快時間,並非跳三段未段跳出快功夫,此馬操練明顯比之前積極,肯跳三段,之前都系八百米快跳,短途馬肯跳三段未段有22.5,證明備戰比之前更極積。你跳四百更快啦。二種操練完全不同,難道跳三段還要跳到1.15.0以下快功夫嗎,

Go to Page ( 1 | 2 下一頁 )

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款