登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2023- 2024 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,700 元 正, 人 民 幣 1,600 元 正 。
月 費 費 用 為 港 幣 350 元 正, 人 民 幣 300 元 正 。
 各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

請建立帳號
忘了您的密碼?
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場獨贏賠率 
各場連贏賠率 
各場位置走勢 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

你地鍾意貼乜就貼
管理員: home, plenty, Amethyst

Hong Kong Horse Database Forum Index >> 你地鍾意貼乜就貼 >> 錄影及播放賽事影片
Go to Page ( Prev Pages 1 | 2 | 3 下一頁 )
Author 錄影及播放賽事影片
rickytlb

註冊於: 20/12/2009
發帖數目: 4020
發表於: 2011-07-04 on 10:15
Quote:

On 2011-07-04 09:38, hkhorsetrack wrote:
Quote:

我印象反而佢係睇片, 記得佢有紀錄, 數到騎師打了多少鞭~

原未d仔已係睇賽事片高手,真係失覺哂!

Profiles of rickytlb   Email rickytlb     
船主~~home

註冊於: 13/03/2002
發帖數目: 9231
發表於: 2011-07-04 on 15:42
http://digital.xy.hk/news/?postid=3894

D仔,睇下幫唔幫到你。

Profiles of home   Go to the user WebSite home   ICQ Status  Add this uder to your ICQ Contact List  
d仔dfgghr

註冊於: 29/04/2003
發帖數目: 1705
發表於: 2011-07-04 on 23:38
Hi Ricky生,
睇片係一時興起。

船,你係咪就用緊呢隻做串流落ipad睇?

Profiles of dfgghr   ICQ Status  Add this uder to your ICQ Contact List  
晒馬samana

註冊於: 08/03/2006
發帖數目: 3635
發表於: 2011-07-05 on 12:10
2009年12月27日星期日
山寨電視手指勁
女友經常到內地公幹,想於手提電腦追電視劇,於是在大陸買了一隻 USB 電視手指,此類產品本港很多,而且很平,不過內地買的竟然不用天線接收,如此神奇,數碼王子當然要研究一下。

市面上的電視手指都可睇高清,女友所買的則不是,又不用插天線,起初以為她被騙,買了空殼手指,原來它其實是內置了類似PP Stream的P2P軟件的手指,一插入電腦就會自動執行,而比起PP Stream,它可收看更多電視頻道,包括本港的無線亞視,就連收頫\費電視都有,而且只Delay一分鐘,軟件更有繁體介面,十分體貼。

如是者,只要有手腦及WiFi/3.5G,就可以隨時街上Real Time追劇,勁!

P.S.邊位C兄有用個呢隻手指?咩牌子?

Profiles of samana   Go to the user WebSite samana   
MML

註冊於: 05/04/2003
發帖數目: 5650
HK
發表於: 2011-07-11 on 02:00
Quote:

On 2011-07-01 22:43, dfgghr wrote:
各位鐘意睇片既大哥, 細佬想收集一下經驗:
用什麼方式錄影及播放賽事影片?

抖暑先至得閒上黎研究研究。

1.) 使用什麼設備?
高清錄影機 (Magic TV) + DVD 錄影機 (Pioneer) + DVD player + 電腦 (入門級產品, 因只用 Excel 輸入資料).

P.S. 如果好似我咁, 同 video 肉搏, e.g. 睇出閘都前後快捲 20-30次以上, 非 Magic TV 難以應付 ("8仔" 也經常 hang 機); DVD 機 以 Pioneer 較襟捱, 我之前用過 Philips, Sony, 捱唔到 2年.

2.) 可否同步錄播?
Both Magic TV 高清錄影機 & Pioneer DVD recorder OK.

3.) 剪片速度滿意?
只用 DVD recorder 剪片, easy job.

4.) 影片體積龐大, 如何收藏? (或不作收藏)
用 DVD 收藏, 一季用不足 30隻碟, 唔駛幫襯儲存易。

5.) 播放的附加功能? 如快速播, 書籤, 標記等...
Usual DVD 功能, user friendly.

P.S. D仔 可能主攻電腦處理全部影片資料, 所以以上未必合用, 但我個人經驗, 要睇片 + 輸入 同步進行, 同時用 TV (睇片) + PC (輸入) 會方便好多。

Profiles of MML   
Marconoble

註冊於: 07/07/2011
發帖數目: 13
發表於: 2011-07-11 on 03:10
1.) 使用什麼設備?
電腦
PC - Core 2 Duo E8500
TV Card - COMPRO VISTA TH800e

2.) 可否同步錄播?
可以

3.) 剪片速度滿意?
Format Factory 簡單易用,一個賽馬日由剪片到處理程序都係15分鐘(賽後你點睇影),解象度 720 x 576 非常流暢,是乎電腦效能剪片時設定可調更高質素.

每場大約40MB至80MB,一季馬大約45GB.

5.) 播放的附加功能?
免安裝KMPlayer,邊度都可以睇到.用返賽事編號非常簡單.

我硏究左好耐,依個應該係最好最快既方法,慳返好多時間入EXCEL做紀錄.

有時間大家交流下心得

Profiles of noble   
馬神IIbaggioLEOcheng

註冊於: 21/08/2006
發帖數目: 249
發表於: 2011-07-11 on 17:34
Quote:

On 2011-07-11 02:00, MML wrote:
Quote:

On 2011-07-01 22:43, dfgghr wrote:
各位鐘意睇片既大哥, 細佬想收集一下經驗:
用什麼方式錄影及播放賽事影片?

抖暑先至得閒上黎研究研究。

1.) 使用什麼設備?
高清錄影機 (Magic TV) + DVD 錄影機 (Pioneer) + DVD player + 電腦 (入門級產品, 因只用 Excel 輸入資料).

P.S. 如果好似我咁, 同 video 肉搏, e.g. 睇出閘都前後快捲 20-30次以上, 非 Magic TV 難以應付 ("8仔" 也經常 hang 機); DVD 機 以 Pioneer 較襟捱, 我之前用過 Philips, Sony, 捱唔到 2年.

2.) 可否同步錄播?
Both Magic TV 高清錄影機 & Pioneer DVD recorder OK.

3.) 剪片速度滿意?
只用 DVD recorder 剪片, easy job.

用 DVD 收藏, 一季用不足 30隻碟, 唔駛幫襯儲存易。

5.) 播放的附加功能? 如快速播, 書籤, 標記等...
Usual DVD 功能, user friendly.

P.S. D仔 可能主攻電腦處理全部影片資料, 所以以上未必合用, 但我個人經驗, 要睇片 + 輸入 同步進行, 同時用 TV (睇片) + PC (輸入) 會方便好多。

高清 >> DVD 畫質會唔會有變?

Profiles of baggioLEOcheng   
MML

HK
發表於: 2011-07-11 on 19:42
Quote:

On 2011-07-11 17:34, baggioLEOcheng wrote:

我指分別錄播。
高清 > 即場分析睇片
DVD > 實後睇片 + 儲存

我都有試過 高清 >> DVD , 只是用 component 線 analog signal 機過機, 不是電腦檔處理。

龍王kamchung

註冊於: 17/09/2005
發帖數目: 1700
發表於: 2011-07-11 on 22:27
Quote:

On 2011-07-11 19:42, MML wrote:
Quote:

On 2011-07-11 17:34, baggioLEOcheng wrote:

我指分別錄播。
高清 > 即場分析睇片
DVD > 實後睇片 + 儲存

我都有試過 高清 >> DVD , 只是用 component 線 analog signal 機過機, 不是電腦檔處理。

點解唔系網上睇呢,唔使咁麻煩錄來錄去,不過就唔夠清楚。但方便。唔使存檔咁煩。

Profiles of kamchung   ICQ Status  Add this uder to your ICQ Contact List  
MML

HK
發表於: 2011-07-11 on 23:42
Quote:

On 2011-07-11 22:27, kamchung wrote:
點解唔系網上睇呢,唔使咁麻煩錄來錄去,不過就唔夠清楚。但方便。唔使存檔咁煩。

哈哈, 唔夠清楚 已經係致命!
網上睇唔夠流暢俾我反覆來回逐隻馬翻睇; 亦唔夠暢順俾我睇清楚馬匹出腳 ... 況且, 我左手揸遙控操作 DVD, 右手輸入資料. 同一個 mon 做唔方便。

就咁影張相睇, 都清楚過網上片段。 ^_^

Go to Page ( Prev Pages 1 | 2 | 3 下一頁 )

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款