登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2023- 2024 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,700 元 正, 人 民 幣 1,600 元 正 。
月 費 費 用 為 港 幣 350 元 正, 人 民 幣 300 元 正 。
 各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

請建立帳號
忘了您的密碼?
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場獨贏賠率 
各場連贏賠率 
各場位置走勢 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

你地鍾意貼乜就貼
管理員: home, plenty, Amethyst

Hong Kong Horse Database Forum Index >> 你地鍾意貼乜就貼 >> 錄影及播放賽事影片
Go to Page ( Prev Pages 1 | 2 | 3 )
Author 錄影及播放賽事影片
Marconoble

註冊於: 07/07/2011
發帖數目: 13
發表於: 2011-07-12 on 00:30
MML師兄,真係強呀....

Profiles of noble   
liup

註冊於: 13/09/2003
發帖數目: 2628
發表於: 2011-07-12 on 15:45
Quote:

On 2011-07-01 22:43, dfgghr wrote:
各位鐘意睇片既大哥, 細佬想收集一下經驗:
用什麼方式錄影及播放賽事影片?

1.) 使用什麼設備?
(收看亞視美洲台賽馬直播 via Phoenix Satellite TV)
衛星: Galaxy 3C
衛星接收系統+解碼器 (IR2000)

+DVD recorder (Magnavox MDR513H/F7)
+電腦 (CPU Intel Core i5)

2.) 可否同步錄播?
Yes. DVD recorder.

3.) 剪片速度滿意?
用番DVD recorder做trimming, OK啦

4.) 影片體積龐大, 如何收藏? (或不作收藏)
由DVD recorder's HDD -> DVD收藏

5.) 播放的附加功能? 如快速播, 書籤, 標記等...
一般 DVD 播放功能。

Profiles of liup   
鍾國成chungkwokshing

註冊於: 17/10/2005
發帖數目: 400
HK
發表於: 2011-07-12 on 17:51
Quote:

On 2011-07-02 20:45, dfgghr wrote:
Quote:

On 2011-07-02 18:10, chungkwokshing wrote:
我係淘寶淘咗個'佳的美' USB TV BOX 價值 RMB99. 效果出奇地好. AV線接機頂盒, 機頂盒係鴨記買. 之前直接用電視內置錄影功能, 但平價電視錄影功能極不穩定. 鴨記機頂盒部分其實都有錄制高能,但又係食唔住高清D大容量影片.

我貪呢隻佳的美可以直接出MPEG唔駛轉黎轉黎去. 有興趣去淘寶淘吓,好多國產呢類型產品

電腦硬件....D兄..你熟過好多人啦....

我識少少扮代表姐. 神州出品偶有驚喜

USB TV BOX 直出 mpeg, 我會關注:
mpeg1 或 mpeg2?
或者可以講file size 幾大? (eg. 1min 或 30mins)

Google 一下見有2款:
1. http://www.everbesthk.com/1-home/highlight/0283-28Feb2011/gad-mb-7808.htm BBCode u2 End -->

2. http://www.everbesthk.com/1-home/highlight/0283-28Feb2011/gad-mb-7808.htm BBCode u2 End -->

我睇唔到條link, 所以comment唔到耶...

國產直出mpeg2呀...大概22.5MB per min 呀...算唔算大呢?

Profiles of chungkwokshing   
d仔dfgghr

註冊於: 29/04/2003
發帖數目: 1705
發表於: 2011-07-13 on 00:33
謝謝各位

mml 當然知我心意, 鐘意係電腦睇. 其實曾經有試過用dvd recorder (未出高清機果年). 部機反應慢, 回片好無癮. 學唔到你.

電腦睇片 + 紙筆可能最夾我.

而家申報一下, 自己無錄. 想睇時只能hkjc. 引發我想錄番.

需求:
主要為賽後, 即日做vf.
其次為其他, 時間回故.

功能
在電腦播放, 快格, 慢格, 標籤
在apple device 串流, 普通播放, 實時播放

流程:
錄影 -> 剪接 -> 播放

如果用電腦, 怕製作時間太長, 本沒倒置.

Profiles of dfgghr   ICQ Status  Add this uder to your ICQ Contact List  
Marconoble

註冊於: 07/07/2011
發帖數目: 13
發表於: 2011-07-13 on 18:37
Quote:

On 2011-07-13 00:33, dfgghr wrote:
謝謝各位

mml 當然知我心意, 鐘意係電腦睇. 其實曾經有試過用dvd recorder (未出高清機果年). 部機反應慢, 回片好無癮. 學唔到你.

電腦睇片 + 紙筆可能最夾我.

而家申報一下, 自己無錄. 想睇時只能hkjc. 引發我想錄番.

需求:
主要為賽後, 即日做vf.
其次為其他, 時間回故.

功能
在電腦播放, 快格, 慢格, 標籤
在apple device 串流, 普通播放, 實時播放

流程:
錄影 -> 剪接 -> 播放

如果用電腦, 怕製作時間太長, 本沒倒置.

用電腦高清卡錄制賽後你點睇,剪接MPG格式 720 X 576,大約一分鐘25MB,剪接成個過程都係20分鐘,都好方便吖,如果你有時間現埸錄高清台,片質就更加好啦,剪接後大約一分鐘40MB,出閘轉彎直路一Click就睇到,真係好爽~~

Profiles of noble   
Go to Page ( Prev Pages 1 | 2 | 3 )

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款