登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2023- 2024 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,700 元 正, 人 民 幣 1,600 元 正 。
月 費 費 用 為 港 幣 350 元 正, 人 民 幣 300 元 正 。
 各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

請建立帳號
忘了您的密碼?
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場獨贏賠率 
各場連贏賠率 
各場位置走勢 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

香港賽馬
管理員: shlee, stojkovic, evanslam, randysiu, home

Hong Kong Horse Database Forum Index >> 香港賽馬 >> 王若舜是誰?
Go to Page ( 1 | 2 下一頁 )
Author 王若舜是誰?
marko

註冊於: 06/07/2008
發帖數目: 566
China
發表於: 2011-07-03 on 08:59
東方網站

硬食不合理策騎指示騎師身不由己
王若舜 03/07/2011

「回鄉精神」季內贏馬及上名均正常用鞭,向來跑姿都是馬頭略為昂起,何以覺得棄用馬鞭會有更佳發揮?「大地王者」季內以留前鬥後跑法贏馬,剛戰卻持續大力推騎搶前,跑法違反馬性,都爾近期常被問話,情況值得關注。

「大地王者」出閘都爾即照足柯打力騎搶前,盡責倒頭來卻被抽秤。

騎師陣上發揮欠佳,勢必首當其衝成為被指摘對象,不過有時候冷靜下來,亦會發現有值得同情之處,最常見是走位際遇欠佳輸形勢,也有些是執行練馬師策騎指示。

記得以往從騎時,某次臨時拉伕頂替身體不適退下火線的騎師,練馬師臨場指示留後跑且不要用鞭,說馬匹不受鞭,手足催策便已足夠,自己聽後也半信半疑。陣上按指示出閘後留居馬群後疊,入直路先打一鞭反手鞭測試反應,發現並非如練馬師所說不受鞭,結果只打了幾鞭已能後上爆出冷門,拉頭馬時練馬師並無笑容。

為何會這麼大膽「不聽話」,因為筆者以往從未策騎此廐馬匹,馬房本身也有見習騎師,意味着即使「聽話」,將來也未必有合作機會。從來沒有練馬師會明示騎師去輸馬,只會說出一些看似合理實則不合理的策騎指示,騎師如何抉擇,許多時候都是身不由己,若這練馬師是提供坐騎的主要來源,你根本沒有抗拒執行策騎指示的餘地。

都爾照足練馬師吩咐

近期經常被小組問話的都爾,早前策「回鄉精神」直路從未開鞭,剛戰騎「大地王者」的跑法,再一次令人嘩然,既無天生前速,於泥地1650米排12檔,出閘後卻持續大力推騎上前,與季內贏1400米留前鬥後的跑法截然不同。若閣下投注了上述兩駒,必定睇到眼火爆,事後從賽後報告得知,兩場都是執行策騎指示,這便不能完全怪責都爾了!

"記得以往從騎時" ???? 王若舜是誰? 願聞詳情. 謝謝

Profiles of marko   
亂買sir (hinchung)hinchung

註冊於: 26/10/2005
發帖數目: 4079
發表於: 2011-07-03 on 09:46
佢以前係咪愛倫個見習生?
不過好肯定佢以前係騎師來的!

Profiles of hinchung   
rickytlb

註冊於: 20/12/2009
發帖數目: 4020
發表於: 2011-07-03 on 09:53
佢響亞視賽日有份講馬

Profiles of rickytlb   Email rickytlb     
JimmyMa

註冊於: 29/09/2006
發帖數目: 5345
Hongkong
發表於: 2011-07-03 on 11:08
Quote:

On 2011-07-03 09:46, hinchung wrote:

冇錯呀!佢以前係愛倫見習生嚟,騎功算係咁啦。
依家係亞視講現場講狀態,同嗰個Jenny係沙圈行來行去睇馬囉。佢係太陽報獨家寫馬,係我眼中佢算幾有水準,因見佢寫啲稿係放左時間,同埋唔會太嘩衆取寵搏出位,但係,咁樣評馬好難係現今評馬圈上到位,真係要有一個自己獨特風格先得架(好似驃叔咁),除非好似船主話齋貼士特別準就例外。如果佢揾到方向同埋佢本身做過騎師,佢講嘅嘢可信性就容易俾馬迷受落而紅起嚟!(RM仔,收到嗎?)

Profiles of JimmyMa   
RM仔RyanMorre

註冊於: 20/08/2010
發帖數目: 452
發表於: 2011-07-03 on 12:03
Quote:

On 2011-07-03 11:08, JimmyMa wrote:
Quote:

On 2011-07-03 09:46, hinchung wrote:

依家係亞視講現場講狀態,同嗰個Jenny係沙圈行來行去睇馬囉。佢係太陽報獨家寫馬,係我眼中佢算幾有水準,因見佢寫啲稿係放左時間,同埋唔會太嘩衆取寵搏出位,但係,咁樣評馬好難係現今評馬圈上到位,真係要有一個自己獨特風格先得架(好似驃叔咁),除非好似船主話齋貼士特別準就例外。如果佢揾到方向同埋佢本身做過騎師,佢講嘅嘢可信性就容易俾馬迷受落而紅起嚟!(RM仔,收到嗎?)

收到!
要嘩衆取寵搏出位:-? [我唔鍾意呢樣野架播, 我覺得有人賞識的話, 做番一個正常自己都可以上到位]

同埋我想知"方向"個邊, 即係指....? 唔該=)

Profiles of RyanMorre   
JimmyMa

Hongkong
發表於: 2011-07-03 on 15:09
Quote:

On 2011-07-03 12:03, RyanMorre wrote:
Quote:

On 2011-07-03 11:08, JimmyMa wrote:
Quote:

收到!
要嘩衆取寵搏出位:-? [我唔鍾意呢樣野架播, 我覺得有人賞識的話, 做番一個正常自己都可以上到位]

嘩衆取寵- 咁你認為方大俠是嗎?
方向- 咁你認為驃叔的方向定位在那?

另外我想你去睇睇此人當初如果定位,成為馬網紅人,可惜後來黔黸之技,被我等人踢爆,就像當初那個大陸張保勝一樣呢!(你知此人嗎?)http://hrc.hk/forumdisplay.php?fid=87

marko

註冊於: 06/07/2008
發帖數目: 566
China
發表於: 2011-07-03 on 17:42
驃叔的方向定位在那??

向西啊. 驃叔歸西在天堂.

無論如何,很高興知道王若舜算幾有水準,寫啲稿係放左時間,同埋唔會太嘩衆取寵搏出位. 佢講H嘢可信性D.

Thanks

Profiles of marko   
龍王kamchung

註冊於: 17/09/2005
發帖數目: 1700
發表於: 2011-07-03 on 19:00
Quote:

On 2011-07-03 15:09, JimmyMa wrote:
Quote:

On 2011-07-03 12:03, RyanMorre wrote:
Quote:

Quote:

收到!

嘩衆取寵- 咁你認為方大俠是嗎?
方向- 咁你認為驃叔的方向定位在那?

另外我想你去睇睇此人當初如果定位,成為馬網紅人,可惜後來黔黸之技,被我等人踢爆,就像當初那個大陸張保勝一樣呢!(你知此人嗎?)http://hrc.hk/forumdisplay.php?fid=87

掉你老母祖宗十八代。無恥之徒,又無料,成系識得系度九握,踢你老母祖宗十八代啊。無料系你自己,貼馬又輸,唔敢出料怕比人掉死你啊,插能死你。

Profiles of kamchung   ICQ Status  Add this uder to your ICQ Contact List  
JimmyMa

Hongkong
發表於: 2011-07-03 on 19:02
Quote:

On 2011-07-03 17:42, marko wrote:
驃叔的方向定位在那??

無論如何,很高興知道王若舜算幾有水準,寫啲稿係放左時間,同埋唔會太嘩衆取寵搏出位. 佢講H嘢可信性D.

Thanks

驃叔過往咁受歡迎有兩個:
1.敢言 - 批評馬會,騎師,練馬師不怕勢力。(但結果俾人打穿頭,你諗過先!)
2. 講貼士 - 話一就一,唔會左摇右擺, 實牙實齒,以看狀態嚟取捨,唔會同一些所謂評馬家講馬一樣,嗰隻有機會,依隻又贏得.

龍王kamchung

註冊於: 17/09/2005
發帖數目: 1700
發表於: 2011-07-03 on 19:09
Quote:

On 2011-07-03 19:02, JimmyMa wrote:
Quote:

On 2011-07-03 17:42, marko wrote:
驃叔的方向定位在那??

Thanks

驃叔過往咁受歡迎有兩個:
1.敢言 - 批評馬會,騎師,練馬師不怕勢力。(但結果俾人打穿頭,你諗過先!)
2. 講貼士 - 話一就一,唔會左摇右擺, 實牙實齒,以看狀態嚟取捨,唔會同一些所謂評馬家講馬一樣,嗰隻有機會,依隻又贏得.

九握你就叻,無能謂謂吹牛你就叻,抽人后腳你就叻,無能恥你就叻。你就真系好能叻啊,你以為你老幾啊,都就快向西搵驃叔啦,仲唔能化架。自以為是,收皮啦,死老野,

Profiles of kamchung   ICQ Status  Add this uder to your ICQ Contact List  
Go to Page ( 1 | 2 下一頁 )

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款