登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2023- 2024 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,700 元 正, 人 民 幣 1,600 元 正 。
月 費 費 用 為 港 幣 350 元 正, 人 民 幣 300 元 正 。
 各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

請建立帳號
忘了您的密碼?
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場獨贏賠率 
各場連贏賠率 
各場位置走勢 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

香港賽馬
管理員: shlee, stojkovic, evanslam, randysiu, home

Hong Kong Horse Database Forum Index >> 香港賽馬 >> 華劍寶
Go to Page ( Prev Pages 1 | 2 | 3 | 4 下一頁 )
Author 華劍寶
rickytlb

註冊於: 20/12/2009
發帖數目: 4020
發表於: 2011-10-20 on 11:35
Quote:

On 2011-10-20 11:21, shimari wrote:
Quote:

On 2011-10-18 12:56, JimmyMa wrote:
上次中了此馬的朋友,今次不要再買了!

占兄,這次是你對!不過,不代表你贏?!
這次是我錯,但我沒有輸!
下次定要立場對調,對錯互換。

睇落修兄有啲賭徒風範咁喎!

http://www.tudou.com/programs/view/aavo_wKhzWg/

Profiles of rickytlb   Email rickytlb     
魔術師hkhorsetrack

註冊於: 21/09/2003
發帖數目: 3067
香港
發表於: 2011-10-20 on 19:36
26/10/2011 跑馬地 賽道 : 草地
賽馬日 : 14 跑道 : "C"
賽事名稱 : 百和讓賽 途程 : 1200米
賽事班次 : 第四班 分組/編組 : 1
評分幅度 : 060-040

馬名 (烙號) 練馬師 負磅 分齡讓磅 評分 評分+/- 優 備註

華劍寶 (J307) 苗禮德 113 - 40 0 1

大家又再點睇先..... 調唔調轉呀 ??

Profiles of hkhorsetrack   
修叔shimari

註冊於: 10/01/2004
發帖數目: 1541
發表於: 2011-10-21 on 10:13
Quote:

On 2011-10-20 19:36, hkhorsetrack wrote:

馬名 (烙號) 練馬師 負磅 分齡讓磅 評分 評分+/- 優 備註

魔兄,到牠真正出賽才再討論吧,你不要「挑」戰我倆的底線。個別馬匹機會分析,我遠遠不及各位,我只對一堆冰冷數字產生感覺。我重申,小弟沒有能力挑戰占兄,我只能蹲在地上畫圓。能夠引起各方討論就是我的目的,大部份賽馬討論區都太冷漠,希望大家可以踴躍發言,為這初冬添上溫暖。

Profiles of shimari   
修叔shimari

註冊於: 10/01/2004
發帖數目: 1541
發表於: 2011-10-21 on 10:15
Quote:

On 2011-10-20 11:35, rickytlb wrote:
Quote:

On 2011-10-20 11:21, shimari wrote:
Quote:

On 2011-10-18 12:56, JimmyMa wrote:
上次中了此馬的朋友,今次不要再買了!

占兄,這次是你對!不過,不代表你贏?!
這次是我錯,但我沒有輸!
下次定要立場對調,對錯互換。

睇落修兄有啲賭徒風範咁喎!

http://www.tudou.com/programs/view/aavo_wKhzWg/

ricky兄,這是什麼來,打不開?咬不破?多謝你的讚賞?!可能是我看得太多不良漫畫有關。

Profiles of shimari   
晒馬samana

註冊於: 08/03/2006
發帖數目: 3635
發表於: 2011-10-21 on 10:18
Quote:

On 2011-10-20 19:36, hkhorsetrack wrote:

HaHa,評馬人最常用也最好用的一句,冷敲熱避...咁囉!

Profiles of samana   Go to the user WebSite samana   
JimmyMa

註冊於: 29/09/2006
發帖數目: 5345
Hongkong
發表於: 2011-10-21 on 11:30
Quote:

On 2011-10-21 10:13, shimari wrote:
Quote:

魔兄,到牠真正出賽才再討論吧,你不要「挑」戰我倆的底線。個別馬匹機會分析,我遠遠不及各位,我只對一堆冰冷數字產生感覺。我重申,小弟沒有能力挑戰占兄,我只能蹲在地上畫圓。能夠引起各方討論就是我的目的,大部份賽馬討論區都太冷漠,希望大家可以踴躍發言,為這初冬添上溫暖。

魔仔,我都認同修哥的一句 "到牠真正出賽才再討論吧", 係我字典堶捷]馬係一場場計,先前所有嘅賽績祗可作輕輕的參考,並不可以引典為証. 很簡單,時下一般評馬人很喜歡用"此馬上次同邊隻叻馬一齊跑,佢跑第四,跟住跑5.6.7名跟住再出都贏左和入位,今場贏面最大". 咁我就會問一句,當日贏過雄心威龍嘅馬有幾多隻,咁嗰啲馬去哂邊呢?當然你可以話現在練馬師老苗叻,咁唔通先前啲練馬師係唔識練馬嘅? :

Profiles of JimmyMa   

香港
發表於: 2011-10-21 on 11:51
Quote:

On 2011-10-21 10:13, shimari wrote:

修兄,我志在引起大家討論, 沒有意思"挑"戰大家的.
每人都有獨特見解, 建基於自己過的經歷及經驗的累積, 所以占兄也有獨特的一套, 那一套非我所能學的.
至於你那堆冷數字, 很多時我也認為可以變熱數字, 只是如何變而已.
而且數字外還有數字, 正所謂"天外有天", 有別人沒有的數字,冷數字自然有冷用處.

Quote:

On 2011-10-21 11:30, JimmyMa wrote:
魔仔,我都認同修哥的一句 "到牠真正出賽才再討論吧", 係我字典堶捷]馬係一場場計,先前所有嘅賽績祗可作輕輕的參考,並不可以引典為証. 很簡單,時下一般評馬人很喜歡用"此馬上次同邊隻叻馬一齊跑,佢跑第四,跟住跑5.6.7名跟住再出都贏左和入位,今場贏面最大". 咁我就會問一句,當日贏過雄心威龍嘅馬有幾多隻,咁嗰啲馬去哂邊呢?當然你可以話現在練馬師老苗叻,咁唔通先前啲練馬師係唔識練馬嘅? :

占兄, 我都很認同這一句 "到牠真正出賽才再討論吧",因為面對1匹主要對手,面對2四主要對手,面對3、4、5匹對手的機會率會不同 (這個算不算冷數字)
不過我不會將賽績輕輕的參考, 而是重重參考, 這方面不必爭論,因為各人有各人蕉式, 我認為只要在統計學上(回報X命中率>成本),這個方法就是可行,沒有分什麼高低.
因此我一直很尊敬你能在這個賽馬世界生存(盈利)至今.

JimmyMa

註冊於: 29/09/2006
發帖數目: 5345
Hongkong
發表於: 2011-10-24 on 19:55
Quote:

On 2011-10-21 11:51, hkhorsetrack wrote:
Quote:

修兄,我志在引起大家討論, 沒有意思"挑"戰大家的.
每人都有獨特見解, 建基於自己過的經歷及經驗的累積, 所以占兄也有獨特的一套, 那一套非我所能學的.
至於你那堆冷數字, 很多時我也認為可以變熱數字, 只是如何變而已.
而且數字外還有數字, 正所謂"天外有天", 有別人沒有的數字,冷數字自然有冷用處.

Quote:

On 2011-10-21 11:30, JimmyMa wrote:

占兄, 我都很認同這一句 "到牠真正出賽才再討論吧",因為面對1匹主要對手,面對2四主要對手,面對3、4、5匹對手的機會率會不同 (這個算不算冷數字)
不過我不會將賽績輕輕的參考, 而是重重參考, 這方面不必爭論,因為各人有各人蕉式, 我認為只要在統計學上(回報X命中率>成本),這個方法就是可行,沒有分什麼高低.
因此我一直很尊敬你能在這個賽馬世界生存(盈利)至今.

魔仔,我諗今次我都會買華劍寶,因為......,但我都會睇埋佢點輸隻咁都得先,我唔睇好咁都得有幾個理由,其中一點就同大家分享吓,以一隻1142磅咁質新大馬,在14/9重注贏完之後,老苗竟然在40多日後才再跑,這完全違反老苗過往勤拼的作風,尤其此馬咁質新,又係大馬,理應可以好快就連拼,再睇埋佢嘅同系馬,都非水嘢,冇理由老苗咁
慢板,如果仲喺熱門,就更加唔值得買!總之,如果咁都得咁都入左1.2名,我就一定唔買華劍寶,但係如果咁都得係熱門死火的話,我就一定去馬買華劍寶了!唔知你又有乜高見呢?修哥又點睇呢?各位看官又點睇依場馬呢?不如大家一齊研究吓,可能發現好嘢都唔定喎!

Profiles of JimmyMa   

香港
發表於: 2011-10-24 on 22:12
Quote:

On 2011-10-24 19:55, JimmyMa wrote:

魔仔,我諗今次我都會買華劍寶,因為......,但我都會睇埋佢點輸隻咁都得先,我唔睇好咁都得有幾個理由,其中一點就同大家分享吓,以一隻1142磅咁質新大馬,在14/9重注贏完之後,老苗竟然在40多日後才再跑,這完全違反老苗過往勤拼的作風,尤其此馬咁質新,又係大馬,理應可以好快就連拼,再睇埋佢嘅同系馬,都非水嘢,冇理由老苗咁
慢板,如果仲喺熱門,就更加唔值得買!總之,如果咁都得咁都入左1.2名,我就一定唔買華劍寶,但係如果咁都得係熱門死火的話,我就一定去馬買華劍寶了!唔知你又有乜高見呢?修哥又點睇呢?各位看官又點睇依場馬呢?不如大家一齊研究吓,可能發現好嘢都唔定喎!

高見沒有,對練馬師部署, 我沒有太在意, 因此占兄在這方面應該比我優之.
不過膠見還有一點的.

RE : 40多日後才再跑
五班谷草短途一向是求多於供的賽事,絕少冷場,有皇牌也要抽中才得出賽,無皇牌基本上註定要坐後備席,
自9月14日後,就要到10月6日才有一場谷草1000米, 該場苗廄也有"金莊"報名,只可惜後來退出了....
再數下去, 就到今天才有一場谷草1200米了, 所以我認同咁都得不是"等"40多日後才再跑, 而是無合適賽程, 必須要40多日後才有合適賽程出賽.
再細看苗廄的五班馬分佈.....

普渡馗
(037)
無敵福星
(034)
咁都得
(031)
金莊
(028)
穩操勝算
(021)

我相信穩操勝算也十分心急跑這些1個月只有一場的谷草賽事.....
在兩匹馬爭一個短途報名位的情況下, 1是調其中一匹去試跑泥地, 2是盡快將贏果匹谷上四班, 當然後者贏馬有交待有收入, 再騰出寶貴空間是最佳方法.

至於華劍寶, 我未認真研究整場形勢, 初部睇

A 閃耀小子
A 軍士
B 魅力心 外.....
其他對手水準不高, 華劍寶挾 2WIN**的連貫表現而來, 又有內檔之利, 是有權偷襲一位的.

**我未認真睇華劍寶上場及其對手的表現,但初部從電視機即場睇,牠趕過賺形勢的兵奇臨先到終點

小魔

风景zwn770923

註冊於: 11/10/2007
發帖數目: 289
發表於: 2011-10-25 on 00:00
《甘都得》〈華劍〉二只我都唔會買!除非有分頭會考慮!點解?總之二只都有缺點!成熱我會飛左佢地

我非專業人士!直言直說自己心水!請見諒!!

Profiles of zwn770923   
Go to Page ( Prev Pages 1 | 2 | 3 | 4 下一頁 )

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款