登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2023- 2024 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,700 元 正, 人 民 幣 1,600 元 正 。
月 費 費 用 為 港 幣 350 元 正, 人 民 幣 300 元 正 。
 各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

請建立帳號
忘了您的密碼?
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場獨贏賠率 
各場連贏賠率 
各場位置走勢 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

香港賽馬
管理員: shlee, stojkovic, evanslam, randysiu, home

Hong Kong Horse Database Forum Index >> 香港賽馬 >> 張學勤 新報 --- 馬迷投注時盡量唔好選這類馬作重心
Go to Page ( 1 | 2 下一頁 )
Author 張學勤 新報 --- 馬迷投注時盡量唔好選這類馬作重心
pmengineers

註冊於: 23/11/2002
發帖數目: 1020
Hong Kong
發表於: 2012-08-30 on 17:12
張學勤 新報 30/08/2012

馬迷投注時盡量唔好選這類馬作重心

仲有馬匹天生怕熱,其實馬本身鬃毛已可禦寒,但夏天天氣較熱,有些練馬師喜歡為馬匹剪毛,有時在沙圈時發現剛剪過毛的馬,以我經驗這些馬都比較難有好表現,因為馬匹未能完全適應到溫差,所以十居其九都係輸多贏少的,馬迷朋友要留意了。

仲有最後一件事係馬匹在閘前換馬蹄鐵是大忌,其實馬匹像人一樣,大家準備賽跑,但開跑前換一隻你從未跑過或用過的鞋,試問又怎能跑得快呢?呢一點非常重要,各位馬迷投注時盡量唔好選這類馬作重心。

Profiles of pmengineers   
船主~~home

註冊於: 13/03/2002
發帖數目: 9231
發表於: 2012-08-31 on 12:30
後面個段好似有幾岩聽。

Profiles of home   Go to the user WebSite home   ICQ Status  Add this uder to your ICQ Contact List  
rickytlb

註冊於: 20/12/2009
發帖數目: 4020
發表於: 2012-09-01 on 12:18
臨場甩蹄鐵仲重乜鬼釘上陣吖,勒令退出就至公平。

天氣影響馬匹勝負因素上就一半半啦!

Profiles of rickytlb   Email rickytlb     
亂買sir (hinchung)hinchung

註冊於: 26/10/2005
發帖數目: 4079
發表於: 2012-09-01 on 16:10
希望大家支持下呀勤啦....佢係韓國墜馬好甘,醫生叫佢唔好再騎,依家寫馬,希望佢愈寫愈好啦!

Profiles of hinchung   
JimmyMa

註冊於: 29/09/2006
發帖數目: 5345
Hongkong
發表於: 2012-09-01 on 21:01
上季我睇過佢一輪,講馬冇point, 暫時差過王若舜!

Profiles of JimmyMa   
JimmyMa

Hongkong
發表於: 2012-09-01 on 21:09
練馬師掌握一切

廖浩賢 01/09/2012

現今仍然親自操馬的練者,經已寥寥可數,少了蔡約翰之後,實際只剩下沈集成、告達理、高伯新、徐雨石及間中才試馬的梁定華。

當然,年齡是問題,體重也是問題,從馬匹表現上去看,自己親自操馬的馬房,成績又並非特別突出,不過某程度上,卻幫助到度馬。

我成日都講,根本度馬除了馬匹之外,一切也主宰在練馬師手上,針藥、飼料以至作甚麼工夫、繼而報哪一仗、作甚麼策騎指示、事前種種安排也掌管在練者手上,至於騎師在陣中做不做到,有否認真去做,則是後話。

之所以在度馬時,評定該駒有否這能力之餘,練者的思路是怎樣才是最重要關鍵,無疑練者某程度上也會因應騎馬人或騎師的意見而作出調配,惟問題是經商議之後,何時才作出這等安排,絕對掌握在練者手上,搞得清楚此點,局勢有可能容易拆解好多。

@賢仔就講得啱啦!任你隻馬質素點高都冇用,練馬師餵乜料俾佢食,配合佢嘅操練,祗要你洞悉其真,至係贏錢之道嘅!

亂買sir (hinchung)hinchung

註冊於: 26/10/2005
發帖數目: 4079
發表於: 2012-09-01 on 22:14
占兄,我都覺得賢仔講得好o岩....但係只局限於另既練馬師,其他的養馬師,根本形勢比人弱....想去都未必去到!

Profiles of hinchung   
JimmyMa

Hongkong
發表於: 2012-09-03 on 11:20
转载新報張學勤:

摩鸕i殺馬有手影捉
另外,我想同大家分享一下我留意到大摩馬房的手法,因當我任見習生時大摩馬房就在我後面馬房,每次大摩如有心搏殺,他多數會將搏殺馬匹安排拍跳,又或者往草地1800米起步點試跑,這些係最緊要的

@話佢唔夠班即係唔夠班。咁嘅嘢都敢胆講,俾子健睇到,就笑死佢!

獲利rodney

註冊於: 14/09/2004
發帖數目: 2724
發表於: 2012-09-03 on 15:22
Quote:

On 2012-09-03 11:20, JimmyMa wrote:
转载新報張學勤:

摩鸕i殺馬有手影捉
另外,我想同大家分享一下我留意到大摩馬房的手法,因當我任見習生時大摩馬房就在我後面馬房,每次大摩如有心搏殺,他多數會將搏殺馬匹安排拍跳,又或者往草地1800米起步點試跑,這些係最緊要的

@話佢唔夠班即係唔夠班。咁嘅嘢都敢胆講,俾子健睇到,就笑死佢!

但係你都經常指出子健都錯漏百出。
張仔寫馬還是好短日子,只是騎師出生。對於研究練馬師的出擊手法,當然不及你的經驗啦

Profiles of rodney     
獲利rodney

註冊於: 14/09/2004
發帖數目: 2724
發表於: 2012-09-03 on 15:22
Quote:

On 2012-09-03 11:20, JimmyMa wrote:
转载新報張學勤:

摩鸕i殺馬有手影捉

但係你都經常指出子健都錯漏百出。
張仔寫馬還是好短日子,只是騎師出生。對於研究練馬師的出擊手法,當然不及你的經驗啦

Profiles of rodney     
Go to Page ( 1 | 2 下一頁 )

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款