登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2023- 2024 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,700 元 正, 人 民 幣 1,600 元 正 。
月 費 費 用 為 港 幣 350 元 正, 人 民 幣 300 元 正 。
 各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

請建立帳號
忘了您的密碼?
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場獨贏賠率 
各場連贏賠率 
各場位置走勢 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

香港賽馬
管理員: shlee, stojkovic, evanslam, randysiu, home

Hong Kong Horse Database Forum Index >> 香港賽馬 >> 關於明星馬“崇山寶”
Author 關於明星馬“崇山寶”
choihaihui

註冊於: 06/05/2008
發帖數目: 81
發表於: 2012-09-09 on 00:33
今日呢隻“崇山寶”睇怕好多人都對距期望好大。5系的話,都5會熱到吖媽都5認得。韋達的騎法,我唔加以評論。但我個人有個淋法,如果金寶哥哥敢用卓賢仔來跑呢隻馬,賠率仲好分,話5定今日兩個新賢仔都可以開齋,大家覺得呢???

Profiles of choihaihui   Email choihaihui   ICQ Status  Add this uder to your ICQ Contact List  
修叔shimari

註冊於: 10/01/2004
發帖數目: 1541
發表於: 2012-09-10 on 19:53
Quote:

On 2012-09-09 00:33, choihaihui wrote:
今日呢隻“崇山寶”睇怕好多人都對距期望好大。5系的話,都5會熱到吖媽都5認得。韋達的騎法,我唔加以評論。但我個人有個淋法,如果金寶哥哥敢用卓賢仔來跑呢隻馬,賠率仲好分,話5定今日兩個新賢仔都可以開齋,大家覺得呢???

這是以馬迷觀點,才會有這想法。假設你是「祟山寶」馬主,又怎會將自己愛駒,交給一個在港首次出賽的見習生上陣呢?

Profiles of shimari   
choihaihui

註冊於: 06/05/2008
發帖數目: 81
發表於: 2012-09-10 on 23:04
Quote:

On 2012-09-10 19:53, shimari wrote:
Quote:

On 2012-09-09 00:33, choihaihui wrote:

這是以馬迷觀點,才會有這想法。假設你是「祟山寶」馬主,又怎會將自己愛駒,交給一個在港首次出賽的見習生上陣呢?

如果我系只馬噶馬主,我會敢於創新,大膽動用本地新騎師。跑出第一的話,固然好野,而且賠率都有番更上下分頭;跑5到第一,拿個二,三名,起碼都可以增強個新騎師的自信心,而且更加可以證明呢匹明星馬,無論大師傅或者系見習生,騎上去都系得的。

Profiles of choihaihui   Email choihaihui   ICQ Status  Add this uder to your ICQ Contact List  
修叔shimari

註冊於: 10/01/2004
發帖數目: 1541
發表於: 2012-09-12 on 14:11
Quote:

On 2012-09-10 23:04, choihaihui wrote:
如果我系只馬噶馬主,我會敢於創新,大膽動用本地新騎師。跑出第一的話,固然好野,而且賠率都有番更上下分頭;跑5到第一,拿個二,三名,起碼都可以增強個新騎師的自信心,而且更加可以證明呢匹明星馬,無論大師傅或者系見習生,騎上去都系得的。

我絕對樂見有更多馬主支持華藉騎師。雖然我不是馬主,但我明白在港要成為馬主,不是易事。成為馬會會員難!要抽中籤買馬更難!要買得到一匹明星馬難上加難。洪金寶大哥大,八十年代初已經在港及外國養馬,今年終於初嘗拉頭馬滋味,當下又豈會將一匹明星馬交給一個初級見習生發揮呢?大膽創新的風險不是一般馬主可以承受。再者,馬主是為了贏馬,獲取獎金。如果只為支持某一個見習生,而將勝負至於道外,實在本末倒置。支持見習生還有許多方法。

Profiles of shimari   

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款