登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2023- 2024 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,700 元 正, 人 民 幣 1,600 元 正 。
月 費 費 用 為 港 幣 350 元 正, 人 民 幣 300 元 正 。
 各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

請建立帳號
忘了您的密碼?
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場獨贏賠率 
各場連贏賠率 
各場位置走勢 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

風中快勝
管理員: home, hkhorsetrack

Hong Kong Horse Database Forum Index >> 風中快勝 >> 簡單賽馬數學題
Go to Page ( Prev Pages 1 | 2 | 3 )
Author 簡單賽馬數學題
rickytlb

註冊於: 20/12/2009
發帖數目: 4020
發表於: 2013-01-03 on 09:48
Quote:

On 2013-01-03 08:21, hkhorsetrack wrote:

RE : 有冇本事場場都中到隻p士先
場場都中, haha, 世上無人有這本事吧.
不過大慨了解人類極限去到邊.....say 貼中70%左右

RE : 係咪場場落注先
場場落注又看何謂場場, 場場TARGET馬啱價格都可以落注, 所以可以十場都買, 不代表一天買十場, 那十場可以分配在七八個賽馬日.....
[/quote]

講得場場就緊係每次賽事啦!你要計回本率,但又唔係場場都買,仲有賠率上啱價先落注(呢方面派1.25你都肯買就冇問題嘅),搞得嚟會唔會開閘買唔切呢?(可能仲好),查實賽馬遊戲同時存在隨機指數(當日廐騎同賠率變化)、死數(馬匹往續),再加上操盤手嘅心理質數,如要用類似程式盤嚟操作,我覺得冇可能囉!就算有人"話"得,條友冇話你知佢有人在朝啫...

Profiles of rickytlb   Email rickytlb     
石古头hoho

註冊於: 11/03/2008
發帖數目: 102
發表於: 2013-01-03 on 11:24
Quote:

On 2013-01-03 08:26, hkhorsetrack wrote:
Quote:

On 2013-01-03 01:37, hinchung wrote:
假設 輸既概率係X
所以 贏既概率係1-X

如果在有回扣的情況下,閣下只是輸了90%的本金,所以輸了 0.9X

如果贏的時候,以1.25倍place計算,扣除本金後是贏 0.25(1-X)

所以break even point係

0.25(1-X) = 0.9x
0.25 = 1.15X
X = 0.2174
1-X = 0.7826

希望計o岩啦!

謝謝你, 也謝謝大家. 昨晚我同時問了理科同學, 也煩了他幾個鐘給我相同答案了.....

公式是.....

命中率=9/(a-1)
a=預計派彩

其实你条公式系由乱买兄度简化而来嘅,只系乱买兄假设输嘅概率为X,做多一步,如果单睇你条题目,佢系完全答啱嘅。
题目嘅本意系中咗嘅纯利抵消唔中输嘅钱。
假设10元都有回扣(输就输9元)
假设中嘅概率为X(唔中=1-X)
假设派彩为A(纯利=A-10)
(A-10)X=9(1-X)
AX-10X=9-9X
AX-10X+9X=9
AX-X=9
(A-1)X=9
X=9/(A-1)
依家先知道,原来马会啲回扣唔等于打折(大陆呢度叫通折,中唔中都有折头),仲以为上面位师兄72%系正确答案呢。

Profiles of hoho   
晒馬samana

註冊於: 08/03/2006
發帖數目: 3635
發表於: 2013-01-03 on 11:55
魔仔依條題, 可謂簡單, 也可謂不簡單, 哈哈,
識馬的人可能不多, 但識賭的人更少, 識賭馬的人不少,識贏錢的人不多, 更加是至哲至理.

不懂裝懂者, 小弟為之最.

至於咁嘅計算有無用, 就仁者見山, 智者見水了.

小弟打個比喻.
据說太空船登月, 有95%的時間(航程) 都用在調整方向之上, 因為地球, 月球, 太空船都在自轉公轉中互動, 根本不可能作點對點的發射.
每次的調整都要有恰當的分寸, 太小了或太多了都會构成對到達目的地的時間影响, 甚至會導至耗盡燃料而無法到達目的地.
治大國如烹小飪.
同樣地, 要把目標盈利, 命中機率, 收取回報, 三者結合起來, 不斷調整, 才能最有效地避免失敗, 取得勝利.

魔仔所說的, 相信是行動中的一部份, 除了簡單數学題外, 可能還有簡單物理題, 簡單歷史題等等, 要揾古巨基來做主持先得呢!

Profiles of samana   Go to the user WebSite samana   
dynamic

註冊於: 24/12/2002
發帖數目: 901
Hong Kong - China
發表於: 2013-01-08 on 17:42
魔兄,借你板塊用用

今晚六合彩有巨額彩金:

經電腦計算:首推 (牛)2• 14• 36• 48
次選 (羊)8• 9• 32• 44

good luck

Profiles of dynamic   Go to the user WebSite dynamic   ICQ Status  Add this uder to your ICQ Contact List        
晒馬samana

發表於: 2013-01-08 on 18:18
係牛胆羊脚,定係牛羊互串燒呀?等我开定部五十吋对飞先!

Profiles of samana   Go to the user WebSite samana   
dynamic

發表於: 2013-01-08 on 18:49
係牛胆拖羊脚,但我会用N年前个六合彩注數表18个字用聰明组合買,明報也有提供類似之聰明组合!

Profiles of dynamic   Go to the user WebSite dynamic   ICQ Status  Add this uder to your ICQ Contact List        
dynamic

發表於: 2013-01-08 on 18:53
Quote:

On 2013-01-08 17:42, dynamic wrote:
魔兄,借你板塊用用

今晚六合彩有巨額彩金:

經電腦計算:首推 (牛)2• 14• 36• 48
次選 (羊)8• 9• 32• 44
(12• 20• 28• 30• 39• 40• 48• 49)
觀塘特旺投注站之幸運號碼

good luck

獲利rodney

註冊於: 14/09/2004
發帖數目: 2724
發表於: 2013-01-08 on 19:16
多謝提醒,原來今晚有多寶。

買一百幾十,改寫下命運先

Profiles of rodney     
晒馬samana

發表於: 2013-01-08 on 19:35
Pm比的胆好似是七仔呢!希望你真係改写命运啦!

rickytlb

註冊於: 20/12/2009
發帖數目: 4020
發表於: 2013-01-08 on 19:44
Quote:

On 2013-01-08 18:49, dynamic wrote:
係牛胆拖羊脚,但我会用N年前个六合彩注數表18个字用聰明组合買,明報也有提供類似之聰明组合!

組合上點聰明都好,穿窿即係穿窿,即好似馬仔買1膽3腳雙Q咁中哂3隻腳,真係袋袋都鎚爆呀.

Profiles of rickytlb   Email rickytlb     
Go to Page ( Prev Pages 1 | 2 | 3 )

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款