登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2023- 2024 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,700 元 正, 人 民 幣 1,600 元 正 。
月 費 費 用 為 港 幣 350 元 正, 人 民 幣 300 元 正 。
 各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

請建立帳號
忘了您的密碼?
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場獨贏賠率 
各場連贏賠率 
各場位置走勢 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

風中快勝
管理員: home, hkhorsetrack

Hong Kong Horse Database Forum Index >> 風中快勝 >> 13/14銀行馬 - 「明民天下」
Go to Page ( Prev Pages 1 | 2 )
Author 13/14銀行馬 - 「明民天下」
魔術師hkhorsetrack

註冊於: 21/09/2003
發帖數目: 3067
香港
發表於: 2013-10-07 on 16:01
Quote:

On 2013-10-06 01:19, kamchung wrote:
Quote:

On 2013-08-23 10:24, hkhorsetrack wrote:
昨晚飯局, 有網友說我好耐無寫過銀行馬, 今早還算閒, 就隔兩三天就寫一匹出來參考參考.

「明民天下」上季頭四場表現實在普通,但在第五次出賽跑田草千四米,卻突如其來跑第三,乃成熟進步先兆。
回看該役步速前快後快,要追已知不易,「明民天下」幾乎全程守在尾三位內,要追上更是難上加難,但最終仍可後上入位,表現實非一般四班馬可比。
事後再睇頭馬「好靚仔」再出再贏,升三班都僅負頸位入Q,可見該役輸在對手太強,蹄下敗將「太陽戰士」再出同程非冠即亞,進一步肯定「明民天下」這場表現的級數。
不過「明民天下」往後就轉跑了谷草一哩及田草一哩,兩場表現俱普通,可見此駒長力暫不至千六,應以田草千四最為正宗,今季由42分起步,在四班有18分上升空間,只要再跑強項千四,值得長捧。

摩兄(文盲天下)比我評級屬垃圾級別賽績,皆因的尾置馬未段交不出22.0都當佢系垃圾級別。明民天下(1.22.8(23.7自23.2(屬尾置賺步速無威協的賽績。又不是中置馬排外檔被帶留後才留太後跑的馬,此類馬我評垃圾馬,一律降到五班負115磅以下才跟進.

暑假成日講銀行馬.... 其實銀行馬的定義是賺到$$, 定係交出好成績呢?

「明民天下」 是我想一季結算交好成績果類, why 要選他 ? 因42分, for 4班, 佢有18分的上升空間, but 最佳策略, 是減2分落五班, 負重磅不理他適應與否, 仙硬撼一場真軍, 贏出最好, 輸左加2分咪.....再在四班出手, 這個馬房我事前已觀察過, 無五班1400馬會在該路程爭交差, 正選機會極高....

今季跑兩場1200, 我沒有對佢有什麼過人的想法, 刀係那句, 等千四啦, 我刀G, 無理由練馬師唔G, 今季初跟足路線圖走鳥, 啱啱減夠2分變40分....
11月3日有場五班1400, 看看會不會開"燈"謎

Profiles of hkhorsetrack   
JimmyMa

註冊於: 29/09/2006
發帖數目: 5345
Hongkong
發表於: 2013-10-07 on 18:13
乜嘢叫銀行馬,銀行就係有大把錢,鍾意幾時就幾時入去擺錢,祗要你戶口有錢,又或你有"特別"本事,要銀行俾錢你!

係我字典,係完全冇所謂銀行馬依回事,祗有值得跟進未來動態嘅馬! 如果單說是銀行馬,就太空泛了,既然有大把分在手,就可在任何路程出擊,又何需要左等右等要在唯一的路程才可提款呢?如果祗可在單一路程出擊,依隻就唔係有大把分在手馬啦!

Profiles of JimmyMa   
龍王kamchung

註冊於: 17/09/2005
發帖數目: 1700
發表於: 2013-10-07 on 18:15
摩兄,我的銀行馬通常都系一的.中置快跟4.5名負三馬位內的馬.呢類馬跑法主動能跟能鬥.遇慢步速可放頭跑.如減多幾分減十磅八磅出擊更合乎理想.吉利高.上季已做左銀行馬.今季熱身完爆到七彩.不過我都唔中.睇的操練又嚇跑左.初出無大閘.再出又無辣操.還用盲門配搭.一樣砌贏.唔知系唔系爆鈦呢.幾時都系主動跟前的馬有利.

Profiles of kamchung   ICQ Status  Add this uder to your ICQ Contact List  
JimmyMa

Hongkong
發表於: 2013-10-07 on 19:45
Quote:

On 2013-10-07 18:15, kamchung wrote:
摩兄,我的銀行馬通常都系一的.中置快跟4.5名負三馬位內的馬.呢類馬跑法主動能跟能鬥.遇慢步速可放頭跑.如減多幾分減十磅八磅出擊更合乎理想.吉利高.上季已做左銀行馬.今季熱身完爆到七彩.不過我都唔中.睇的操練又嚇跑左.初出無大閘.再出又無辣操.還用盲門配搭.一樣砌贏.唔知系唔系爆鈦呢.幾時都系主動跟前的馬有利.

如果我睇就應該係馬主,你所講爆呔,得手嘅就係最尾買W.P.Q.PQ個條友啦!

龍王kamchung

註冊於: 17/09/2005
發帖數目: 1700
發表於: 2013-10-26 on 06:20
Quote:

On 2013-10-07 16:01, hkhorsetrack wrote:
Quote:

On 2013-10-06 01:19, kamchung wrote:
Quote:

On 2013-08-23 10:24, hkhorsetrack wrote:
昨晚飯局, 有網友說我好耐無寫過銀行馬, 今早還算閒, 就隔兩三天就寫一匹出來參考參考.

「明民天下」上季頭四場表現實在普通,但在第五次出賽跑田草千四米,卻突如其來跑第三,乃成熟進步先兆。
回看該役步速前快後快,要追已知不易,「明民天下」幾乎全程守在尾三位內,要追上更是難上加難,但最終仍可後上入位,表現實非一般四班馬可比。
事後再睇頭馬「好靚仔」再出再贏,升三班都僅負頸位入Q,可見該役輸在對手太強,蹄下敗將「太陽戰士」再出同程非冠即亞,進一步肯定「明民天下」這場表現的級數。
不過「明民天下」往後就轉跑了谷草一哩及田草一哩,兩場表現俱普通,可見此駒長力暫不至千六,應以田草千四最為正宗,今季由42分起步,在四班有18分上升空間,只要再跑強項千四,值得長捧。

摩兄(文盲天下)比我評級屬垃圾級別賽績,皆因的尾置馬未段交不出22.0都當佢系垃圾級別。明民天下(1.22.8(23.7自23.2(屬尾置賺步速無威協的賽績。又不是中置馬排外檔被帶留後才留太後跑的馬,此類馬我評垃圾馬,一律降到五班負115磅以下才跟進.

暑假成日講銀行馬.... 其實銀行馬的定義是賺到$$, 定係交出好成績呢?

「明民天下」 是我想一季結算交好成績果類, why 要選他 ? 因42分, for 4班, 佢有18分的上升空間, but 最佳策略, 是減2分落五班, 負重磅不理他適應與否, 仙硬撼一場真軍, 贏出最好, 輸左加2分咪.....再在四班出手, 這個馬房我事前已觀察過, 無五班1400馬會在該路程爭交差, 正選機會極高....

今季跑兩場1200, 我沒有對佢有什麼過人的想法, 刀係那句, 等千四啦, 我刀G, 無理由練馬師唔G, 今季初跟足路線圖走鳥, 啱啱減夠2分變40分....
11月3日有場五班1400, 看看會不會開"燈"謎

魔兄。五班1400米終於到了11月三號.還強配潘頓.應該似晒樣啦.季初1200米跑第五名.已算不錯,頭馬彈離二名二個半馬位.佢實際上只輸第二名一馬位內.1200田路短也能跟前跑.只馬比上季進步左啦.今次我都會拖一注腳.

Profiles of kamchung   ICQ Status  Add this uder to your ICQ Contact List  
JimmyMa

Hongkong
發表於: 2014-01-09 on 12:56
Quote:

On 2013-08-23 16:46, JimmyMa wrote:
Quote:

我就唔會長捧,我會好耐心等候佢成熱死火後跟住
"XX", 我就會瞓身買!

終於,終於來了!但可惜!可惜!

河馬仔hiphip3678

註冊於: 30/08/2004
發帖數目: 6147
發表於: 2014-01-10 on 22:18
其實呢隻我今次都想買,佢每次改配備或後一場都幾好

Profiles of hiphip3678   ICQ Status  Add this uder to your ICQ Contact List    
marko

註冊於: 06/07/2008
發帖數目: 566
China
發表於: 2014-01-11 on 12:05
萬眾期待的[明民天下] 夠熱, 好. 值得賭命.

Profiles of marko   
marko

註冊於: 06/07/2008
發帖數目: 566
China
發表於: 2014-01-11 on 14:14
可惜!可惜!

Profiles of marko   
Go to Page ( Prev Pages 1 | 2 )

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款