登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2023- 2024 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,700 元 正, 人 民 幣 1,600 元 正 。
月 費 費 用 為 港 幣 350 元 正, 人 民 幣 300 元 正 。
 各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

請建立帳號
忘了您的密碼?
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場獨贏賠率 
各場連贏賠率 
各場位置走勢 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

香港賽馬
管理員: shlee, stojkovic, evanslam, randysiu, home

Hong Kong Horse Database Forum Index >> 香港賽馬 >> 20131113 第1場 軍艦鳥讓賽 第五班 草地 1000米 B
Go to Page ( Prev Pages 1 | 2 | 3 | 4 下一頁 )
Author 20131113 第1場 軍艦鳥讓賽 第五班 草地 1000米 B
fatmanchai

註冊於: 10/05/2011
發帖數目: 1136
發表於: 2013-11-12 on 19:07
Quote:

On 2013-11-12 17:48, fatmanchai wrote:
吊高走個條能量就一定歡「喜萬家」喇!

哈哈....條能量真係比我們吊高走!

Profiles of fatmanchai   
fatmanchai

註冊於: 10/05/2011
發帖數目: 1136
發表於: 2013-11-12 on 19:08
Quote:

On 2013-11-12 17:48, fatmanchai wrote:

Profiles of fatmanchai   
晒馬samana

註冊於: 08/03/2006
發帖數目: 3635
發表於: 2013-11-12 on 20:29
Quote:

On 2013-11-12 19:08, fatmanchai wrote:
Quote:

嘎,正能樣比你地蹊走左?
本來都中意大少爺,不過又係馬胜利哥的每日搏命馬,費鬼事又話跟詎買。
跑完馬,周四上南京開會,一於高唱中國好!'

Profiles of samana   Go to the user WebSite samana   
awayqq

註冊於: 30/11/2009
發帖數目: 1615
發表於: 2013-11-12 on 20:56
今晚香港雨大吗?

Profiles of awayqq   
awayqq

註冊於: 30/11/2009
發帖數目: 1615
發表於: 2013-11-12 on 21:12
11 普渡馗 24 18 20 19 16 15 14 12

Profiles of awayqq   
上盤alwayswin2004

註冊於: 27/03/2010
發帖數目: 639
發表於: 2013-11-12 on 23:06
時尚風華,好檔呀。

Profiles of alwayswin2004   
rickytlb

註冊於: 20/12/2009
發帖數目: 4020
發表於: 2013-11-13 on 01:06
Quote:

On 2013-11-12 16:42, shimari wrote:
域奇兄,大家要既係正能量,並唔係能樣。而且你唔話俾人聽,邊個知喎 !

修兄...我講咁多嘢窒到佢哋噴哂火,噏幾隻字能令佢哋開心成咁,賺凸啦我...

"正撚樣"與你們同在...阿門

Profiles of rickytlb   Email rickytlb     
文武geniusalex

註冊於: 13/08/2002
發帖數目: 1904
發表於: 2013-11-13 on 02:15
7喜萬家啦..

上仗跑同一跑道同一路程,,排個十檔尚且可以有亞軍..(上季至今16戰0冠1亞2季1殿)

今次排檔由十檔變黃金五檔(上季至今16戰得5冠2亞1季1殿)...名次有所提升係合理期望

而且呢隻馬有樣好..就係有黏軟地贏馬同上名記錄...咁今晚就少一樣野擔心啦

Profiles of geniusalex   Email geniusalex   
pmengineers

註冊於: 23/11/2002
發帖數目: 1020
Hong Kong
發表於: 2013-11-13 on 09:00
摘自新報馬簿 12/11/2013
前練馬師之馬圈恩怨情仇篇

在我初當練馬師之時,第一匹參賽馬「啱啱好」是交由「大口」謝偉豪策騎跑入第三名, 我也開心不矣,始終是第一次以自己名義賺到獎金,一直以來我都支持華籍騎師,我是戰後出生的,父母在日治時代捱得好辛苦,由於我父親是殖民地時代的衛生幫辦,相等於現時的食環處幫辦,在日治時代飽受日本仔凌虐,要向他們鞠躬,更曾被掌摑,所以我好希望中國富強,華人能夠在世界上抬頭,不再給人以東亞病夫,弱者視之。

可能是父母對我的期望吧,叫我做「定華」,其實是我爺爺生前幫我改定的,他在世時是在現時的皇仁書院教書,我父親也是畢業於皇仁書院的。我絕對沒有種族歧視這種心態,但我亦不附和美國的大白人主義, 從來只有他使用過核武,將原子彈掉下長崎和廣島的民居(並非戰場), 他禁止別國如伊朗、伊拉克和北韓等國家發展核武,只有他能在別人家中撒尿卻不許別人在家自設有垃圾桶,佢係一言堂,有佢講無人講之橫蠻和香港馬會之某部門極之相似,現時中國也有核武了,他卻無恥地聯同日本、印度、越南和菲律賓等國家圍堵中國。我絕對支持華人,希望他們長進,希望中國富強,沒有貪腐。

繼支持大口仔之後,有見習生郭廷、薛順強、陳俊輝、余詠詩 、曾超祺、梁明偉、嚴顯強、梁家俊和黎海榮等我都長期提供座騎。

競駿會應作榜樣
遠的不說, 黎海榮的騎法似足大口仔謝偉豪, 他騎匹「齊喝采」鞭推足足整條直路,大動作, 板板到肉,最後50米贏咗;而梁家俊則有些少冼毅力的影子,以推騎為主,楔位一流,最後一百幾十米才用鞭,啱晒我嘅要求,我不太喜歡騎師死打的騎法,看其上周三跑「掌金」和「勝利就手」,真係拍爛手掌,就算換上田泰安或者莫雷拉都未必跑到佢嘅水準,點解馬會唔幫本地騎師促銷呢?

既然競駿會有幾匹馬,應該指定該批馬匹由本地騎師策騎,華籍練馬師訓練,尤其是一些養馬數量少的華籍馬房,將報名參賽形勢平均一點,才顯出真正有誠意幫助本地華籍騎練,使中國騎練邁向國際化, 向將來中國平地賽馬作一分貢獻。

======================

昔日新聞
70年代中期香港賽馬由業餘轉變成為職業賽馬,當時的司閘員是忌廉梳(Major Creamshaw)少校,他也是第一屆見習生騎師訓練學校的校長,他的副手Assistant Starter(副司閘員)是愛夫諾德(Alfread Noodt)只是Part-time(兼職)工作,並非全職,他曾經在大半個世紀前,業餘時代在香港做過騎師並且贏過一兩場馬,我和他是好朋友,其兄愛夫諾脫則任職香港馬會業餘時代的練馬師,所以在很多年前,我對司閘工作已略知一二。

其後有達福和鐵弼時,以上三位司閘員都是軍人出身,而在上水馬會雙魚河工作,輾轉成為騎師訓練學校的校長,亦好似有一個不成文的傳統,這三屆騎師訓練學校的校長都兼任為司閘員,而副司閘員方面,最為馬迷認識的則有以往冠軍見習騎師劉同安。後來鐵弼時仲叻,如我沒有忘記,他升任做了Clerk Of The Course場地主任。

職業化初期司閘員多屬軍人
各位馬迷和投注人,如果有心和刻意地向馬會翻查紀錄,可以發覺司閘這瓣工作是小圈子裡的小圈子,以上三位司閘員和校長,他們的背景是否都有親戚或朋友關係而來者,在港英時代同埋個Camp,關照番自己人好閒啫,各位又知唔知當時之Racing Director賽事事務司Philip Johnston莊士頓是蘇格蘭人,也是出身於雙魚河呢?

司閘員騎練不能得罪
任何一位騎練如果得罪司閘員H話,真係死過咸魚又翻蒸,究竟點大劑法,那是後話,要講成個鐘頭都未講完,第日另開一欄再講。鐵弼時離任之後,香港馬會又執二攤,在澳門找華卓良來當司閘,各位又唔好忘記當時的Racing Control阿頭是由澳門轉過來的薛翰賢,其實香港以堂堂大埠,使乜成日執個埠仔的二攤呢?呢頭講到自己天咁叻,退役馬打靶,送去東北做騎警馬都唔益隔鄰埠仔,假仁假義講國際友好,轉頭自己又唔係去收人哋埠仔的「人馬」。

正印轉充副手開先例
我對華卓良認識甚深,在1990年4月21日,華卓良策騎一匹名「清雄霸」的馬匹贏咗,當時我是任職岳敦副練馬師,由於主任騎師魯賓遜停賽,是我向岳敦建議用華卓良的,華卓良為人城府甚深,明白退一步天空海闊的道理,由唔撈騎師轉過埠仔,再返香港做司閘都好低調,除司閘外他亦代替劉伯恩做過見習生教頭。

由於在司閘任內發生過按錯掣事件,他退下司閘員工作,由當時任他副手的麥覺文(T McGovern)升上,而他自己則轉任麥覺文的副手,咁都得,真係高人囉!試問在哪一個機構,哪一個部門會搵到呢種人才,可以壯士斷臂,截肢保命。有無可能香港賽馬會,會讓一位練馬師退位讓賢與他的副練馬師坐正,而他自己卻轉做他的副練馬師呢?他站在閘後操控,而按鈕開閘的是麥覺文, 如果有錯失之話,錯不在佢華卓良了,麥覺文給他退位讓賢而升正做司閘員,其實只係聖經裡面講及的一字Scapegoat代罪羔羊而已。

華卓良身份未清晰交代
華卓良今天住在沙田馬會行政人員或稱練馬師宿舍,有份參與司閘工作,但馬會的官方馬簿卻沒有他的名字和職銜,那麼他的身份算係乜呢?當日(09-11-2013)馬會公布負責司閘按鈕第四場「信是有緣」的是施百厲(Tony Speechley)助理司閘員,而第五場負責按鈕的又是他,問題在施百厲在第四場過咗後,心理狀態是否適應餘下賽事呢,真是一個問號?司閘員麥覺文和兩旁聽用的華卓良又做緊乜呢?中國人一句話「不思改進」,第四場已出現問題,第五場仍然想推卸責任, 最緊要有人孭。

施百厲充當代罪羔羊
依家將個「問責」的責任再向上推,順籐摸瓜,責任便去到Racing Control了,大家明白未?邊有用石頭砸自己腳趾,潘頓和蘇偉賢仲要撈落去,邊夠膽出聲, 唯有鵪鶉啦。講番施百厲他是一位好勤力的好伙記,做事有責任心,他以前是我馬房的外籍策騎員,我第一次認識他的時候,是他帶拍賣馬「識少少」來港時我認識他的,由於麥覺文都意識到多按多錯,少按少錯,不按不錯的道理,便從外籍策騎員中挑選施百厲訓練擔大旗。大眾馬迷講呢兩場馬的黑箱作業,一言堂的裁決更加凸顯某部門的專橫和包攬,現時不是個別事件檢討馬會要將整個Racing Control檢討,唔好被三幾個人Control Racing,便以為熄民憤。篇幅無多,暫時介紹一匹馬俾大家度度。

龍之欣難尋對手
第三場五班1650米,「龍之欣」上仗由隔夜六倍至開閘前打到2.7倍開跑,幕後信心十足,估計今場會更加進步,唔升班應該會再贏,排十檔希望有四倍,否則又係2.5倍咋。
「站站名牌」咁重磅一定嚇怕人,我就係鍾意個巫斯義和排第四檔,可以考慮鴽N腳啦。

Profiles of pmengineers   
勝源fraksy

註冊於: 15/02/2003
發帖數目: 375
發表於: 2013-11-13 on 10:21
1) 謝PM轉華哥文章,真係唔講唔知華計良條粉腸仲係甘西,我初賭馬時已知做騎師佢PK, 仲有馬輝,白體棟,胡活士,呢四個Fxxk 4真係累我交能左好多入會費. 當期時唯獨魯賓信較可靠.

2) 修兄個"香卷盃"做得好靚,讚!兼且重燃我爭盃決心,話晒我都係季初3連霸, 我要捧盃~~~~

3) "贏啲啲"上場泥地走勢出奇好,復課更見力磨,輕磅排好檔,捧盃靠佢

Profiles of fraksy   
Go to Page ( Prev Pages 1 | 2 | 3 | 4 下一頁 )

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款