登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2023- 2024 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,700 元 正, 人 民 幣 1,600 元 正 。
月 費 費 用 為 港 幣 350 元 正, 人 民 幣 300 元 正 。
 各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

請建立帳號
忘了您的密碼?
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場獨贏賠率 
各場連贏賠率 
各場位置走勢 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

香港賽馬
管理員: shlee, stojkovic, evanslam, randysiu, home

Hong Kong Horse Database Forum Index >> 香港賽馬 >> 20131117 第1場 沙田嶺讓賽 第四班 1400米 B+2
Go to Page ( 1 | 2 下一頁 )
Author 20131117 第1場 沙田嶺讓賽 第四班 1400米 B+2
pmengineers

註冊於: 23/11/2002
發帖數目: 1020
Hong Kong
發表於: 2013-11-15 on 07:46
DB每個賽馬天的第一場由排位朝開始都開一個獨立甫士、然後各方人馬有興趣什至慣性入黎講野比意見、比流料又好、比堅料又好、甘就一流喇! (但賣告白賣料者就過主…)

每次也是第一場、在DB人馬疊疊之下集思廣益、一開波就攻中頭場的話、跟住落去就信心都雄D喇! 睇下呢個題目係DB開出泥 Work唔Work、還是變成鑊唔鑊咯。

兄弟們的回應、好料故然好、溜料其實更加好、因為識得睇既人就自然知你黑、會避得開買小幾隻。陰謀陽謀論都得、當然老作亦可以、撞棍甘入左一D都唔出奇、總之大家各展奇謀、各展其長、開開心心各表己見、又何防!

pm/SAM哥/林老闆字
註:眾好友們如果你地係識得我pm,Sam哥同林老闆或者小船既、幫幫手整旺個標題、小弟在此道謝先、感激不盡。

香港碼頭會--- 英文版狗薄 http://www.hkjc.com/images/PDF/20131117_starter_all.pdf
早版(版面chop住Early Version)狗會盡早出,開跑前一日先會做好擺上網的會是終版(版面chop住Final Version),可能連D最後補充或場地指數都加上罷。

★> ☆ 呢度願祝大家每次賽事都有個好開始! **** 想贏錢,唔睇節節領先嘅朋友,上db都得!☆

頭場「香炮盃」隨筆 & 非常隨便之筆

1/ 開隻也幾蚊既大少爺、都係得刀哥一個人捧杯…… 另加締造美麗王八蛋既贏DD串條Q。

2/ Winner就香炮盃、looser就香庫頭場炮灰盃、每次都係後者多!

===========================================

第1場 沙田嶺讓賽 第四班 1400米 B+2

王/優 馬號 綵衣 馬名 檔位 負磅 騎師 練馬師 評分 配備 6次近績
1 太陽戰士 6 133 巫斯義 徐雨石 59 H 11/5/9/1/2/4
2 伽楠 2 132 莫雷拉 約翰摩亞 58 CP 2/6/5/5/1
3 龍華太旨 1 129 潘頓 方嘉柏 55 H/P/TT 4/4/2/3/4/4
4 軒轅勇將 10 128 吳嘉晉 (-5) 葉楚航 54 10/11/9/11/11/5
5 智者 4 126 杜利萊 高伯新 52 B1
6 兄弟醒 8 126 李寶利 何良 52
7 凱倫之寶 11 126 黎海榮 (-2) 沈集成 52 B1/TT1
8 好爽趣 12 125 歐道樂 鄭俊偉 51 B/H 13/11/12/9/11/11
9 中環英雄 13 125 安國倫 容天鵬 51 CP/TT 10/14/6/12/12/11
10 瀟灑風采 7 124 柏寶 文家良 50 13/7
11 快馬 9 124 郭能 姚本輝 50 H-/B1 11/12
12 得全勝 5 123 蔡明紹 (-2) 告達理 49 H/SR 8/9
13 無敵王者 14 116 田泰安 苗禮德 42 H/P/XB 1/13/11/4/9/7
14 森淼獵鷹 3 116 楊明綸 (-2) 薛達志 42 B/TT 11/11/9/11/6/8

後備馬匹
王/優 馬號 馬名 負磅 練馬師 評分 配備 6次近績
1 永得盈 126 蘇偉賢 52 TT 7
2 皇誥 131 蘇保羅 57 B1 9/13/14/11

Profiles of pmengineers   
hung1668

註冊於: 26/10/2012
發帖數目: 184
hk
發表於: 2013-11-15 on 12:55
龍華太旨

Profiles of hung1668   
美丽精神(089)089

註冊於: 02/03/2005
發帖數目: 823
な东省惠州市
發表於: 2013-11-15 on 13:41
2伽楠 同1668兄串番条大热Q先。。。

Profiles of 089   ICQ Status  Add this uder to your ICQ Contact List  
pmengineers

Hong Kong
發表於: 2013-11-15 on 14:22
摘自新報&馬簿 16/11/2013
前練馬師之馬圈恩怨情仇篇

過江龍冇經理人難發展
郭能騎得自信心爆棚

前晚「咁茄厘」缺席賽事,工作由該部門的二佬擔旗,他二話不說,先給騎師們立一個下馬威,罰咗目前叫座力極強的「雷神」三天,但會方事前並沒有公布「咁茄厘」會缺席和為甚麼要缺席,使唔使咁鬼祟呀!

除了兩位遲到的孖寶騎師柏寶和李寶利外,全部騎練都巳經贏咗馬。前晚郭能亦表現賣力,難得的是他處身困境,搵匹馬跑鼣ㄚY得來不易,但仍抱住一股永不言棄之精神,死砌,亦估唔到匹「魅影蹄飛」被他發揮得咁進步,好嘢,我想他會站穩餘下在香港客串的日子。

贏魅影蹄飛顯拚勁及功力
我前兩季都和他合作過,他對他自己信心爆棚,他跟我說他好騎得,而且鞭推力道狠辣,要求我多給他一些機會,但當時我已經有主帥都爾,以及輕磅華籍騎師梁家俊和黎海榮等,所以愛莫能助。

歐道樂和彭利力好難捱
有兩位今季新來的騎師歐道樂和彭利力,跑了18天賽事,兩人合共只出賽98次及勝出三場,前晚賽事各人只得一匹座騎,除非有戲劇性突破,否則好難捱得過聖誕節之後。

他們對香港賽事的跑法和現役馬匹的認識唔夠深,又冇乜人際關係,落到場想講屪鉹@匹係對手都未必知,莫講話俾貼士,在沙圈中和馬主話題都唔多句,木口木面又上馬了,香港馬主喜歡玩嚚噁鵅A 無蚍イH就好難儲蓄到馬匹和馬主了,怎樣搵支持呢。

如果我梁定華肯幫忙H話,介紹一些馬主和分析每場賽事形勢他們知,情況一定會好好多,唔使好似宜家孤兒仔咁,但係馬會是不會容許他們聘請經理人,就注定他們會失敗了,這亦是聘請過江龍客串之其中一項敗筆。

====================

自詡賭馬專家者 贏梗貼士我打本

近日不斷有人對我講, 我快將有工作壓力,寫稿唔好寫到咁盡。我早知如此,國學大師季羨林的「真話能走多遠」和「牛棚雜憶」,我都約略讀過下。
我寫稿是想將以往做練馬師的心得和大眾馬迷分享一下,亦會將知道的事實報道出來,絕對不是靠估,亦非所謂爆料,我所知道的,和其他騎練知道的都一樣,只不過我已無合約在身(練馬師按年續約的, 並要通過體檢),在無約束(合約束縛)情況下報道出來,現職騎練講下都死,例如胡森之罰十萬大元便是一例,除非現任騎練唔想續牌啦,否則都要做住鵪鶉先囉,任何人士如果壞事無做,又怕乜被人(講)如實報道,我梁定華個File檔案幾尺厚,返大陸打高爾夫球都要批文,梁太寸步不離,實行做跟得夫人,能夠話自己係君子好人乎?我早已舉手投降。我唔想導人賭博,賭馬唔係做善事,賭仔性格其實都係貪婪,想心存僥倖。

一向都叫人唔好過份相信和依賴貼士,因為賽馬的意外太多,賽事過程起碼要接近一分鐘。如果的貼士真係得嘅,講俾你聽嗰個早巳發達喇,佢亦都唔會講俾第三者(你)知道,以免分薄嗰啲派彩。

呢個世界沒有賭博必勝的專家,如果有的話,那麼便不會有運氣這兩個字眼,不勞而獲是天理不容。賭錢專收叻仔,賭博集團(包括賽馬)所有賭博專家,拆穿咗,都係老千居多,我再大聲講一次,如有賽馬賭博專家,敢言必勝者,請預埋我,本錢我俾!

許多資深馬迷都聽聞過早年有一位馬神的外籍賽馬賭博專家,跳樓自殺身亡,原因不明,但證明咗一件事,是佢生活得唔開心,錢不是萬能的,再思其次,或者真係為咗錢都唔定;尚有一位賽馬賭博專家, 他目前名片上的職業是馬販, 但廿年前在我認識佢的時候他已經是一位排名中游的職業投注人(Professional Punter)他提供貼士收取利益但也算是合法的,報紙和馬簿一樣提供貼士,賣7元至25元,就算用大字標題三甲必入,不勝無歸等字眼,事後位置不入都係咁啦。當其時他在跑馬地有一間小小辦公室,和一位過去係人都識澳洲騎師共用,一齊做職業投注人。

當時他已經開始販賣馬匹,俾過幾匹我睇,但太昂貴了,我無幫襯過,其後他行咗運,賣咗匹馬王到香港,講真,早知佢係馬王多多錢都唔賣啦,留番俾自己拎去跑,賺獎金都賺多幾十倍啦。

晒馬samana

註冊於: 08/03/2006
發帖數目: 3635
發表於: 2013-11-15 on 21:53
無敵王者追寶尾!

Profiles of samana   Go to the user WebSite samana   
上盤alwayswin2004

註冊於: 27/03/2010
發帖數目: 639
發表於: 2013-11-15 on 22:47
伽楠啦

Profiles of alwayswin2004   
RM仔RyanMorre

註冊於: 20/08/2010
發帖數目: 452
發表於: 2013-11-15 on 23:57
熱就伽楠
我就搏冷 得全勝

Profiles of RyanMorre   
龍王kamchung

註冊於: 17/09/2005
發帖數目: 1700
發表於: 2013-11-16 on 00:24
中環英雄。老馬降到四班呢個分反彈有力。季初利縮程.

Profiles of kamchung   ICQ Status  Add this uder to your ICQ Contact List  
rickytlb

註冊於: 20/12/2009
發帖數目: 4020
發表於: 2013-11-16 on 10:12
Quote:

On 2013-11-15 14:22, pmengineers wrote:

自詡賭馬專家者 贏梗貼士我打本

近日不斷有人對我講, 我快將有工作壓力,寫稿唔好寫到咁盡。我早知如此,國學大師季羨林的「真話能走多遠」和「牛棚雜憶」,我都約略讀過下。
我寫稿是想將以往做練馬師的心得和大眾馬迷分享一下,亦會將知道的事實報道出來,絕對不是靠估,亦非所謂爆料,我所知道的,和其他騎練知道的都一樣,只不過我已無合約在身(練馬師按年續約的, 並要通過體檢),在無約束(合約束縛)情況下報道出來,現職騎練講下都死,例如胡森之罰十萬大元便是一例,除非現任騎練唔想續牌啦,否則都要做住鵪鶉先囉,任何人士如果壞事無做,又怕乜被人(講)如實報道,我梁定華個File檔案幾尺厚,返大陸打高爾夫球都要批文,梁太寸步不離,實行做跟得夫人,能夠話自己係君子好人乎?我早已舉手投降。我唔想導人賭博,賭馬唔係做善事,賭仔性格其實都係貪婪,想心存僥倖。

一向都叫人唔好過份相信和依賴貼士,因為賽馬的意外太多,賽事過程起碼要接近一分鐘。如果的貼士真係得嘅,講俾你聽嗰個早巳發達喇,佢亦都唔會講俾第三者(你)知道,以免分薄嗰啲派彩。

呢個世界沒有賭博必勝的專家,如果有的話,那麼便不會有運氣這兩個字眼,不勞而獲是天理不容。賭錢專收叻仔,賭博集團(包括賽馬)所有賭博專家,拆穿咗,都係老千居多,我再大聲講一次,如有賽馬賭博專家,敢言必勝者,請預埋我,本錢我俾!

許多資深馬迷都聽聞過早年有一位馬神的外籍賽馬賭博專家,跳樓自殺身亡,原因不明,但證明咗一件事,是佢生活得唔開心,錢不是萬能的,再思其次,或者真係為咗錢都唔定;尚有一位賽馬賭博專家, 他目前名片上的職業是馬販, 但廿年前在我認識佢的時候他已經是一位排名中游的職業投注人(Professional Punter)他提供貼士收取利益但也算是合法的,報紙和馬簿一樣提供貼士,賣7元至25元,就算用大字標題三甲必入,不勝無歸等字眼,事後位置不入都係咁啦。當其時他在跑馬地有一間小小辦公室,和一位過去係人都識澳洲騎師共用,一齊做職業投注人。

當時他已經開始販賣馬匹,俾過幾匹我睇,但太昂貴了,我無幫襯過,其後他行咗運,賣咗匹馬王到香港,講真,早知佢係馬王多多錢都唔賣啦,留番俾自己拎去跑,賺獎金都賺多幾十倍啦。

PM兄呢幾段嘢好正,待小弟有空時逐一回應。

Profiles of rickytlb   Email rickytlb     
pmengineers

Hong Kong
發表於: 2013-11-16 on 11:50

摘自新報&馬簿 16/11/2013
前練馬師之馬圈恩怨情仇篇

香港跑馬騎師度假天堂
無雙小子明民天下

剛剛談及過兩位過江龍歐道樂和彭利力,在18天賽事裡面只能贏一兩場馬,何以為生?

其實仲有一位馬偉昌雖然在18天賽事裡面贏咗四場,但其參賽馬匹總數只得66匹,比遲來的莫雷拉還要少四匹,尚不及杜利萊的一半,我早兩季已發覺「馬榮」揀飲擇食,今季睇落仲更加明顯,身家厚咗,要錫身啦,南非的生活指數與香港相差甚遠,低好多的,香港閒閒哋買層小單位嘅價錢,在南非可以買House獨立別墅了,相信佢老哥離掛靴退休之期不遠了。

以上三位騎師,目前在香港的身份似度假多於工作,唔信的話可以click入馬會的網頁內,在晨操專欄,睇吓馬偉昌一朝操得幾多匹馬,同時一個星期到場有幾多朝,我計算過任何一位騎師在全天候跑道上操練一匹馬所花的時間不會超過20分鐘,韋達仲更加離譜,通常10分鐘就搞掂,想佢話慢工出細貨,一針一線咁挑,難矣哉!

講番馬會負責包晒啲外籍公司騎師全家大小的來回機票,居住、汽車(包電油)、醫療,晨操返工行落樓下只需五分鐘咋(有車間^?所以在我當練馬師的時候,曾有(不只一位)騎師對我說他們是受馬會邀請來香港度假的。一個星期跑兩天休閒馬,騎一兩匹馬快跳保持身手,其餘時間咪可以游山玩水,行街睇戲囉。

第二場五班1800米,「無雙小子」班底最高,排14檔無礙牠的後上跑法,更保證有五倍派彩。此駒於2012年03月25日排第13檔咪一樣留到最後一匹,走位是(14.14.14.1),一條直路掃晒,如果到時地軟小小就把握更大。巫斯義唔係度假騎師,無錢無命㗎,佢老哥無得退休住,一於WP投注。

「明民天下」在四班都跑得唔太差,上仗總場次129場跑入位置,已望到曙光,再追多次賭佢位置。

Go to Page ( 1 | 2 下一頁 )

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款