登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2023- 2024 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,700 元 正, 人 民 幣 1,600 元 正 。
月 費 費 用 為 港 幣 350 元 正, 人 民 幣 300 元 正 。
 各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

請建立帳號
忘了您的密碼?
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場獨贏賠率 
各場連贏賠率 
各場位置走勢 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

香港賽馬
管理員: shlee, stojkovic, evanslam, randysiu, home

Hong Kong Horse Database Forum Index >> 香港賽馬 >> 20131204 第1場 太平洋讓賽 第五班, 草地, "A" , 1200米
Go to Page ( 1 | 2 下一頁 )
Author 20131204 第1場 太平洋讓賽 第五班, 草地, "A" , 1200米
pmengineers

註冊於: 23/11/2002
發帖數目: 1020
Hong Kong
發表於: 2013-12-03 on 12:26
DB每個賽馬天的第一場由排位朝開始都開一個獨立甫士、然後各方人馬有興趣什至慣性入黎講野比意見、比流料又好、比堅料又好、甘就一流喇! (但賣告白賣料者就過主…)

每次也是第一場、在DB人馬疊疊之下集思廣益、一開波就攻中頭場的話、跟住落去就信心都雄D喇! 睇下呢個題目係DB開出泥 Work唔Work、還是變成鑊唔鑊咯。

兄弟們的回應、好料故然好、溜料其實更加好、因為識得睇既人就自然知你黑、會避得開買小幾隻。陰謀陽謀論都得、當然老作亦可以、撞棍甘入左一D都唔出奇、總之大家各展奇謀、各展其長、開開心心各表己見、又何防!

pm/SAM哥/林老闆字
註:眾好友們如果你地係識得我pm,Sam哥同林老闆或者小船既、幫幫手整旺個標題、小弟在此道謝先、感激不盡。

香港碼頭會--- 英文版狗薄 http://www.hkjc.com/images/PDF/20131204_starter_all.pdf
早版(版面chop住Early Version)狗會盡早出,開跑前一日先會做好擺上網的會是終版(版面chop住Final Version),可能連D最後補充或場地指數都加上罷。

★> ☆ 呢度願祝大家每次賽事都有個好開始! **** 想贏錢,唔睇節節領先嘅朋友,上db都得!☆

頭場「香炮盃」隨筆 & 非常隨便之筆

1/ 上次頭場、跑隻馬王同主既雄心勁龍出黎都有十倍…全部捧炮灰盃…!
2/ 今次頭場叫做大平洋讓賽、又睇睇係唔係全部馬友都去大西洋同北極咯!

===========================================

第1場 太平洋讓賽, 04/12/2013, 18:30, 第五班, 草地, "A" , 1200米, 好地

王/優 馬號 綵衣 馬名 檔位 負磅 騎師 練馬師 馬匹體重 評分 配備 6次近績
1 勝捷勝 11 133 巫斯義 蘇保羅 1061 40 H/V/TT 1/3/5/8/4/3
2 電訊超星 3 133 潘頓 呂健威 1083 40 B 6/1/4/11/3/9
3 溫暖先鋒 8 132 李寶利 蘇偉賢 1023 39 8/7/5/1/11/7
4 森淼獵鷹 4 132 歐道樂 薛達志 1092 39 B/TT 8/11/11/9/11/6
5 元豐泰 10 131 楊明綸 (-2) 吳定強 1098 38 B2 7/7/8/4/10/5
6 仁愛之友 9 129 安國倫 容天鵬 1136 36 TT 4/2/2/8/12/8
7 神幻金剛 7 128 薛寶力 葉楚航 1142 35 H 3/13/12/12/11/11
8 生生發 2 126 黎海榮 (-2) 鄭俊偉 1136 33 B/TT 11/12/11/11/10/1
9 飛天龍駒 6 124 柏寶 方嘉柏 1092 31 TT 7/9/9/3/4/8
10 心滿意足 12 124 梁家俊 (-2) 賀賢 1175 31 B1 13/7/10/12/9/11
11 動力網絡 5 122 郭能 何良 1177 29 B 6/3/4/9/10/10
12 電訊特首 1 113 賴維銘 霍利時 1046 20 B/TT 12/9/8/10/12/10

後備馬匹
王/優 馬號 馬名 負磅 練馬師 馬匹體重 評分 配備 6次近績
1 中國好 127 胡森 1088 34 SR 8/8/3/9/5/8
2 宇宙駿駒 120 徐雨石 1016 27 V-/H/SR/B2 5/3/7/3/2/5

Profiles of pmengineers   
pmengineers

註冊於: 23/11/2002
發帖數目: 1020
Hong Kong
發表於: 2013-12-03 on 12:36
摘自新報&馬簿 03/12/2013
前練馬師之馬圈恩怨情仇篇

拍賣會揀心頭好 幾項準備少不得

雖然我現在不當練馬師,但我跟馬圈並沒有脫節,我仍然替馬主買馬,每天都要看許多外國馬匹的錄影帶,做足Pre-Sale Service,我會比其他的馬販有較大壓力(因為我曾經係練馬師,一般馬主對我的期望比較大),我唔可以求其是一匹馬便拿給馬主交差,佣金賺咗之後,拍拍屁股就走人,After-Sale Service也要處理好,唔想話買咗匹馬唔掂就賴個練馬師唔好,唔識練囉。以往自己曾經受過此等苦楚,所謂己所不欲,勿施於人,同時自己每天都環繞住馬主和圈中人生活,宜家仲寫埋稿𠻹,走唔甩。我以前曾經聽過一些馬販說,香港馬主大把錢,賭場馬萬萬聲,花幾百萬買匹馬算得係咩。但一籤難求,賣完匹馬俾佢而又想佢再幫襯之話,分分鐘要等三幾年。所以有得賺就賺啦,唔使諗話栽培個客,有乜嘢事咪一聲拜拜啦就返回老家英、愛或澳紐匿埋。但係我就唔得啦,我生於斯,長於斯,啲馬主大部份都係我老友,所以要加倍用功,希望將來的新馬有成就,可以幫到大家,同時大家都開心啦。香港賽馬會在國際大賽之前例行拍賣所謂精英馬匹,但統計過呢啲精英淪落到第五班者多不勝數,我並不是有心去倒馬會米,或者唱衰佢哋,正所謂光棍不斷人家財路,以往我任職練馬師之時,我不敢多言,因為擔心會影響自己份工。但現在退咗休,又唔係同馬會有關係,講返啲心底說話,等一些睇《新報》的馬主在花幾百萬買精選貨色之前考慮一下。

等佢未化 最宜一早入倉睇
首先,你們必須早一點起床,趁馬匹未化菕A未清理之前,在6時左右,衝入拍賣會馬匹的馬房,看看他們昨夜有沒有包腳,早上操完返來有沒有刻意冰敷身體某部份。最緊要睇咗佢地來港後之獸醫紀錄(醫療紀錄),亦可在靜止時,觀察你心目中想買的那匹馬在馬房中的行為。

最使我感到不公平的是,所有的精英拍賣會馬匹在出售前都是由馬會獸醫檢驗,簽發證明,該等獸醫全部都是受馬會薪的,我唔想講太多,但邊個伙記夠膽倒老闆米?驗馬一向要由買賣雙方以外的第三者,具有獨立意見之獸醫進行方為合理。如果好似現時咁,用自己伙記去驗,出咗份報告咪等如左手交右手,邊有道理呀?所以奉勸想買馬嘅馬主最好自己帶同一位獨立獸醫去驗。其實尚有其他問題,但因篇幅所限,下期再講。

Profiles of pmengineers   
船主~~home

註冊於: 13/03/2002
發帖數目: 9231
發表於: 2013-12-03 on 12:44
頭場要溫暖先鋒,換番個叫跑得下既人,會近D卦。

Profiles of home   Go to the user WebSite home   ICQ Status  Add this uder to your ICQ Contact List  
晒馬samana

註冊於: 08/03/2006
發帖數目: 3635
發表於: 2013-12-03 on 12:52
元豐泰 Boy 2

減够分,依程上架生博命!

pm兄,小弟場場都提燈.兄也要做個榜樣,提點提點下!

Profiles of samana   Go to the user WebSite samana   
文武geniusalex

註冊於: 13/08/2002
發帖數目: 1904
發表於: 2013-12-03 on 16:47
幾場1200畀人推晒係前面...0米就係因為偏差太嚴重..不利用於騎師賽囉..所以1200米買檔不買馬...二檔隻"生生發"...今季呢個檔位..七戰六度入前四...演出好準..追至斷路方休

Profiles of geniusalex   Email geniusalex   
修叔shimari

註冊於: 10/01/2004
發帖數目: 1541
發表於: 2013-12-03 on 20:13
都係嗰句,今季15場谷草五班賽,「呂洞賓」贏咗3成頭馬,即5場,實在太犀飛利,唔揀又點得呢。況且鞍上大紅人潘頓又係同班同場執咗3W,此對練騎可說是黃金組合,絕對是明燈。

講開燈,笑馬兄只係時不你予而已。笑馬兄向來求賠率,但係今季五班頭馬全部10倍或以下,只爆過一匹「electronic_world」兄貼既「拳金」。因此,除非態勢有變,否則谷中求冷W,宜向二、四班賽埋手,緊記。

Profiles of shimari   
龍王kamchung

註冊於: 17/09/2005
發帖數目: 1700
發表於: 2013-12-03 on 20:50
動力網絡,連拼力弱回縮程,五班贏晒

Profiles of kamchung   ICQ Status  Add this uder to your ICQ Contact List  
美丽精神(089)089

註冊於: 02/03/2005
發帖數目: 823
な东省惠州市
發表於: 2013-12-03 on 21:23
9 飛天龍駒

Profiles of 089   ICQ Status  Add this uder to your ICQ Contact List  
上盤alwayswin2004

註冊於: 27/03/2010
發帖數目: 639
發表於: 2013-12-03 on 21:54
動力網絡

Profiles of alwayswin2004   
fatmanchai

註冊於: 10/05/2011
發帖數目: 1136
發表於: 2013-12-03 on 23:48
仁愛之友

Profiles of fatmanchai   
Go to Page ( 1 | 2 下一頁 )

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款