登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2023- 2024 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,700 元 正, 人 民 幣 1,600 元 正 。
月 費 費 用 為 港 幣 350 元 正, 人 民 幣 300 元 正 。
 各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

請建立帳號
忘了您的密碼?
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場獨贏賠率 
各場連贏賠率 
各場位置走勢 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

香港賽馬
管理員: shlee, stojkovic, evanslam, randysiu, home

Hong Kong Horse Database Forum Index >> 香港賽馬 >> 20140105 賈炳達讓賽 第五班 草地 1000米 C+3
Go to Page ( Prev Pages 1 | 2 )
Author 20140105 賈炳達讓賽 第五班 草地 1000米 C+3
pmengineers

註冊於: 23/11/2002
發帖數目: 1020
Hong Kong
發表於: 2014-01-04 on 20:47
摘自新報 04 / 01 / 2014
前練獸師狗會之恩怨情仇篇

潘頓十幾蚊馬全輸令人心寒

有許多馬主致電本人,對昨天所寫有關「共創美好」的一文感到開心滿意,謂我有替他們做代言人的資格,一訴心中情。

據報今季潘頓騎兩倍以下的馬(共有八匹)全部輸晒,其中只有兩匹馬跑入三甲。人死於意外,便要開死因研究庭,嘩!八匹兩倍以下大熱門馬全部都輸掉,怎不令人心寒,但競賽小組竟然可以不聞不問,當睇唔到,聽唔到,有冇咁蹺?我相信能夠輸足八匹兩倍以下大熱門馬,翻查紀錄,潘先生都係前無古人了。現在提出一個問題,咁樣潘頓跑馬又屬唔屬於欠連貫性呢?跑法欠連貫性呢條條例,是否只針對練馬師,而騎師一句辦不到便可以置身事外呢?

大熱捧潘頓數據制唔過
發牌小組可否以潘先生的表現,作為未來的發牌案例呢?如果我仲係做緊練馬師的話,一而再,再而三,依家係再而八啦!點敢搵佢跑馬呀?賭仔話齋:「呢瓣係黑門來者,買棺材唔知碇咩」!馬會競賽小組諸公有必要向各位投注人士,馬主或馬迷等交代一下,當我梁定華係小人又點話。

蔡約翰胡森從無交易
有洞悉先機者,例如蔡約翰和胡森在開季至今就從來沒有同呢位暫領冠軍有交易過,就算賀賢亦只俾過一匹馬咁多,呢位暫領冠軍騎師跑過啫!三位能明察秋毫,認真英明啊!

徐雨石提出疑點要正視
要求競賽小組查詢潘頓,這些要求並不是第一次發生,以往亦有練馬師在正式或不正式情況下提出同樣要求,馬主亦有權這樣做,甚至馬迷如果輸得條氣唔順H,寫信給馬會喊殺亦大有人在,不過以一位練馬師在即場表現得如此激動,一定係好不滿才會如此。但亦有許多練馬師於賽後看重播,發覺騎師在賽事途中發揮得唔好或者有疑點的,都會向競賽小組提出,要求重看巡邏影片等等,但競賽小組做唔做,或者將件事淡化,輕輕抹過就算呢?睇人啦!我以往都向受薪董事投訴過,又咪係不了了之。

湯智傑蘇狄雄應該重審
我認識潘頓,雖然彼此關係並不緊密,但我們並沒甚麼拗撬,我一言一字都是根據事實,以事論事。元旦賽事中看到潘頓處理「神舟十號」的跑法,我極不認同,在鏡頭上他確是天堂有路他不走,地獄無門跟住尾之感,如果這樣跑法競賽小組都話接納,咁湯智傑和蘇狄雄的判罰,便應該以今次潘頓的騎法作一比較,公開重審。

再講埋另一匹「千杯豪情」,請翻看上一次安國倫的策騎方式和姿態與今次潘先生的比較一下,各位馬迷你哋自己判啦。

Profiles of pmengineers   
wilsonli

註冊於: 23/10/2013
發帖數目: 101
广东中山,
發表於: 2014-01-05 on 08:35
我要雷神。

Profiles of wilsonli   
上盤alwayswin2004

註冊於: 27/03/2010
發帖數目: 639
發表於: 2014-01-05 on 09:46
明威1w3p

Profiles of alwayswin2004   
修叔shimari

註冊於: 10/01/2004
發帖數目: 1541
發表於: 2014-01-05 on 10:18
我同意占SIR說法,馬少排擋影響相對減低,反而馬匹首段前速影響更大,所以呢場揀1檔馬。

畢竟跑一千直路,除咗擋位之外,路程專家亦應評先。

吳醫師向來係以馬房第一選為主力,再者上次韋達搏失第一選隻「領航精神」,睇下呢次可唔可以將功補過,我要1號喜萬家。

Profiles of shimari   
yeunglm2005

註冊於: 07/01/2007
發帖數目: 390
發表於: 2014-01-05 on 10:49
喜萬家

Profiles of yeunglm2005   
rickytlb

註冊於: 20/12/2009
發帖數目: 4020
發表於: 2014-01-05 on 11:09
Quote:

On 2014-01-04 20:47, pmengineers wrote:

徐雨石提出疑點要正視
要求競賽小組查詢潘頓,這些要求並不是第一次發生,以往亦有練馬師在正式或不正式情況下提出同樣要求,馬主亦有權這樣做,甚至馬迷如果輸得條氣唔順鮋,寫信給馬會喊殺亦大有人在,不過以一位練馬師在即場表現得如此激動,一定係好不滿才會如此。但亦有許多練馬師於賽後看重播,發覺騎師在賽事途中發揮得唔好或者有疑點的,都會向競賽小組提出,要求重看巡邏影片等等,但競賽小組做唔做,或者將件事淡化,輕輕抹過就算呢?睇人啦!我以往都向受薪董事投訴過,又咪係不了了之。

廐/騎扮不和從而得到更多金錢利益眼見不小,真係打成一片雙方都冇得玩先係真,呢班戲子佬啲戲好屎呀...

Profiles of rickytlb   Email rickytlb     
fatmanchai

註冊於: 10/05/2011
發帖數目: 1136
發表於: 2014-01-05 on 12:27
明威

Profiles of fatmanchai   
rickytlb

註冊於: 20/12/2009
發帖數目: 4020
發表於: 2014-01-05 on 14:40
Quote:

On 2014-01-05 11:09, rickytlb wrote:
Quote:

On 2014-01-04 20:47, pmengineers wrote:

徐雨石提出疑點要正視
要求競賽小組查詢潘頓,這些要求並不是第一次發生,以往亦有練馬師在正式或不正式情況下提出同樣要求,馬主亦有權這樣做,甚至馬迷如果輸得條氣唔順鮋,寫信給馬會喊殺亦大有人在,不過以一位練馬師在即場表現得如此激動,一定係好不滿才會如此。但亦有許多練馬師於賽後看重播,發覺騎師在賽事途中發揮得唔好或者有疑點的,都會向競賽小組提出,要求重看巡邏影片等等,但競賽小組做唔做,或者將件事淡化,輕輕抹過就算呢?睇人啦!我以往都向受薪董事投訴過,又咪係不了了之。

廐/騎扮不和從而得到更多金錢利益眼見不小,真係打成一片雙方都冇得玩先係真,呢班戲子佬啲戲好屎呀...

戲子雙雄串Q...

Profiles of rickytlb   Email rickytlb     
文武geniusalex

註冊於: 13/08/2002
發帖數目: 1904
發表於: 2014-01-05 on 23:38
Quote:

On 2014-01-05 10:18, shimari wrote:
我同意占SIR說法,馬少排擋影響相對減低,反而馬匹首段前速影響更大,所以呢場揀1檔馬。

畢竟跑一千直路,除咗擋位之外,路程專家亦應評先。

吳醫師向來係以馬房第一選為主力,再者上次韋達搏失第一選隻「領航精神」,睇下呢次可唔可以將功補過,我要1號喜萬家。

結果尋日三場直路賽真係外檔馬玩晒..C加3衰係上黎..D偏差唔可以用常理推斷..不過..彈藥早已輸晒..尾場條外檔T亦都自問無本事中了

Profiles of geniusalex   Email geniusalex   
Go to Page ( Prev Pages 1 | 2 )

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款