登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2023- 2024 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,700 元 正, 人 民 幣 1,600 元 正 。
月 費 費 用 為 港 幣 350 元 正, 人 民 幣 300 元 正 。
 各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

請建立帳號
忘了您的密碼?
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場獨贏賠率 
各場連贏賠率 
各場位置走勢 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

香港賽馬
管理員: shlee, stojkovic, evanslam, randysiu, home

Hong Kong Horse Database Forum Index >> 香港賽馬 >> 20140108 第1場 百德新讓賽 第五班 草地 1200米 B
Go to Page ( 1 | 2 下一頁 )
Author 20140108 第1場 百德新讓賽 第五班 草地 1200米 B
pmengineers

註冊於: 23/11/2002
發帖數目: 1020
Hong Kong
發表於: 2014-01-07 on 23:17
DB每個賽馬天的第一場由排位朝開始都開一個獨立甫士、然後各方人馬有興趣什至慣性入黎講野比意見、比流料又好、比堅料又好、甘就一流喇! (但賣告白賣料者就過主…)

每次也是第一場、在DB人馬疊疊之下集思廣益、一開波就攻中頭場的話、跟住落去就信心都雄D喇! 睇下呢個題目係DB開出泥 Work唔Work、還是變成鑊唔鑊咯。

兄弟們的回應、好料故然好、溜料其實更加好、因為識得睇既人就自然知你黑、會避得開買小幾隻。陰謀陽謀論都得、當然老作亦可以、撞棍甘入左一D都唔出奇、總之大家各展奇謀、各展其長、開開心心各表己見、又何防!

pm/SAM哥/林老闆字
註:眾好友們如果你地係識得我pm,Sam哥同林老闆或者小船既、幫幫手整旺個標題、小弟在此道謝先、感激不盡。

香港碼頭會--- 英文版狗薄 http://www.hkjc.com/images/PDF/20140108_starter_all.pdf
早版(版面chop住Early Version)狗會盡早出,開跑前一日先會做好擺上網的會是終版(版面chop住Final Version),可能連D最後補充或場地指數都加上罷。

★> ☆ 呢度願祝大家每次賽事都有個好開始! **** 想贏錢,唔睇節節領先嘅朋友,上db都得!☆

頭場「香炮盃」隨筆 & 非常隨便之筆

1/ 跑隻潘安大熱寶德出來、仲要得9隻畜牲…… 都係炮灰棒盃。

2/ 無野可以講。

===========================================

第1場 百德新讓賽, 08/01/2014, 19:15, 第五班, 草地, "B" , 1200米, 好地

馬號 綵衣 馬名 檔位 負磅 騎師 練馬師 馬匹體重 評分 配備 6次近績
1 元豐泰 6 133 何澤堯 (-2) 吳定強 1113 39 B 7/2/7/7/8/4
2 天地福星 2 130 吳嘉晉 (-5) 葉楚航 1063 36 TT 7/2/5/12/12/8
3 仁愛之友 5 130 安國倫 容天鵬 1150 36 TT 3/4/2/2/8/12
4 上海先鋒 10 130 梁家俊 (-2) 呂健威 1060 36 CP 2/1/5/7/2/5
5 中國好 7 128 黎海榮 (-2) 胡森 1097 34 SR 8/8/3/9/5/8
6 正能量 3 127 彭利力 姚本輝 1170 33 H/TT 12/11/9/12/2/14
7 妙不可言 11 127 韋達 沈集成 1009 33 B/TT 3/2/6/8/10/8
8 雄姿儷影 12 126 柏寶 蘇偉賢 1051 32 B 6/4/6/10/11/4
9 金磚五國 4 123 巫斯義 徐雨石 1124 29 H1 7/5/6/10/10/14
10 飛天龍駒 1 121 潘頓 方嘉柏 1101 27 B2/TT 6/5/7/9/9/3
11 電訊特首 8 113 莫雷拉 霍利時 1035 19 B/TT 4/12/9/8/10/12
12 壯烈雄心 9 113 蔡明紹 告東尼 1042 14 CP1 10/7/9/12/11/12

Profiles of pmengineers   
pmengineers

Hong Kong
發表於: 2014-01-07 on 23:40
摘自新報 07 / 01 / 2014
前練獸師狗會之恩怨情仇篇

連貫成績誠可貴 演出飄忽非好事

人皆養子望聰明,我被聰明誤一生。蘇軾《洗兒》。如果你想找一位伙伴,或者招聘員工,你會請一個叻仔,曉飛曉潛的,但要成日提防佢穿櫃桶底,賣你豬仔,還是找一個對你忠誠,好使好用的呢?以我來說就一定會用後者了。

莫雷拉輸馬令人心服,上周日潘頓四捷,許多馬迷都話潘頓犀利,但換轉另一觀點,另一個話題,他在元旦日跑得咁差,但在四天之後可以完全變身,是否由他來控制賽果,由他來Control Racing呢?賭馬仲要賭埋佢老哥心情乎?競賽小組為甚麼不因為他演出的飄忽而作一個調查呢?

我完全接受莫雷拉冇馬贏,他在陣上的表現是有目共睹的,不是輸人只是輸馬,「辣得喜」的賽績是不及「寶德」的,但莫雷拉在陣上之努力,就算輸?都使人心服口服。叻又有乜用,心術不正,唔知幾時佢又會過番我們馬迷一戙,到時連根拔咪仲慘。

杜安講手騎師齊心唔容易
杜利萊和安國倫有接觸(交手),肯定安國倫會蝕底,杜利萊花名拳手,安國倫肯定唔係佢對手,安國倫輸咗馬之後問候杜利萊,是出於不忿被杜利萊Cut到他的跑線而作出的。

茶杯裡的風波,卻被受薪董事作大來,這些私人恩怨我都唔知見過幾多了,以往冼毅力出名官仔脾氣,阻到佢就分分鐘在騎師室內與對手有身體接觸,但如果法國仔用法文問候人,你哋班董事又識唔識收風呢?不過呢件事反映出騎師們要齊心做事都唔係咁易。

真正好騎師梁家俊
不過要值得一提的是高龤u要風得鋒」,由隔夜的23倍到開跑前賠率急跌至5.1倍,結果梁家俊不負所託,能夠在排第11檔不利情況下搶出,沿途留放恰當,末段騎來有板有眼,一些都不下於任何頂尖騎師,最重要是能夠使大眾跟風馬迷受益,呢啲咪真正好騎師囉!

pmengineers

Hong Kong
發表於: 2014-01-07 on 23:47
新報馬經 HKDN Racing in FaceBook

【練馬相馬】梁定華 評第ー場 --- 上海先鋒信梁家俊

我批評潘頓是以事論事,沒有人身攻擊成份,亦不存偏見,只是站在練馬師的角度去看,我以往在退休前數年完全和潘先生沒有交易,那是事實,今天的暫領冠軍練馬師蔡約翰和榜尾的練馬師胡森,一頭一尾,同樣沒有關照,那亦是事實。

潘先生輸馬之時跑法幼稚,盲公都會開眼,係人都睇到,如果有人話佢點好點好,你們即管繼續,人各有志,賭錢必須要有對手方可成局,放長雙眼睇吓結局係點。

第一場第五班1200米。「元豐泰」上仗因為排第9檔關係,沿途在外疊競跑,沒有遮掩,輸得肉酸,如果用回第212場之賽果和表現,再加上排位內移至6檔,應該會跑得好接近,有必要再提醒馬迷一次,始終在第五班沒有甚麼短途快馬,像牠6歲而跑速度者,點都佔有優勢。

仁愛之友三甲穩
「天地福星」決策人為牠報名跑長又跑短,唯一解釋係尚未捕捉到馬匹最佳跑法,中肯一些是再睇多場先算啦,我就講唔到囉。「仁愛之友」連續四場1200米有獎金收,兼且仍然係由我喜歡的安國倫去跑,計數佢可入三甲馬。

「上海先鋒」呢匹馬不用我再多作介紹,牠特別擅長快活谷1200米,只是考慮牠由前兩仗之排第一檔,轉變到今次改排第10檔,競賽時形勢上會有一定之困難程度,我哋唔好去諗啦,交由梁家俊發揮吧,我絕對信任他。「中國好」快活谷1200米絕對適合,5班有凸章感覺,小休49天後Keep Fresh再跑, 最佳冷門。

「妙不可言」和「雄姿儷影」分別排在第11和第12檔,辛苦啲囉。「飛天龍駒」又排到個1檔,配埋潘頓,我要低調啲,唔去評佢啦,留番等佢哋擁躉分多些派彩囉。

「電訊特首」上場開始見近,依家更扳用莫雷拉,擺開架式,但我要佢再近多次才考慮。

龍王kamchung

註冊於: 17/09/2005
發帖數目: 1700
發表於: 2014-01-08 on 01:47
元豐泰。演出準信得過企業。

Profiles of kamchung   ICQ Status  Add this uder to your ICQ Contact List  
晒馬samana

註冊於: 08/03/2006
發帖數目: 3635
發表於: 2014-01-08 on 07:58
Quote:

On 2014-01-08 01:47, kamchung wrote:

正能樣!

Profiles of samana   Go to the user WebSite samana   
rickytlb

註冊於: 20/12/2009
發帖數目: 4020
發表於: 2014-01-08 on 09:30
Quote:

On 2014-01-08 07:58, samana wrote:
Quote:

On 2014-01-08 01:47, kamchung wrote:

正能樣!

嚟咗 ,紅燈區睇吓笑兄效應如何先...

Profiles of rickytlb   Email rickytlb     
yeunglm2005

註冊於: 07/01/2007
發帖數目: 390
發表於: 2014-01-08 on 09:32
電訊特首」上場開始見近,依家更扳用莫雷拉,擺開架式. 我信拉哥.

Profiles of yeunglm2005   
wilsonli

註冊於: 23/10/2013
發帖數目: 101
广东中山,
發表於: 2014-01-08 on 10:18
我追多次9号“金砖五国”今次4档应该好跑!(今次唔知怕唔怕又俾占sir笑?)

Profiles of wilsonli   
h7667

註冊於: 19/09/2011
發帖數目: 140
發表於: 2014-01-08 on 10:21
各位好, 我要天地福星, 今晚跑B栏, 佢内档再加上係前面走......最重要係大热变半冷, 闯入一席够回本啊!

Profiles of h7667   
晒馬samana

註冊於: 08/03/2006
發帖數目: 3635
發表於: 2014-01-08 on 12:26
今日小弟又試下放低幾隻生艾跣下人先!

R3#9 日月暉華

R4#9 小林夜雨

R7#1 無敵

Profiles of samana   Go to the user WebSite samana   
Go to Page ( 1 | 2 下一頁 )

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款