登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2023- 2024 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,700 元 正, 人 民 幣 1,600 元 正 。
月 費 費 用 為 港 幣 350 元 正, 人 民 幣 300 元 正 。
 各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

請建立帳號
忘了您的密碼?
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場獨贏賠率 
各場連贏賠率 
各場位置走勢 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

香港賽馬
管理員: shlee, stojkovic, evanslam, randysiu, home

Hong Kong Horse Database Forum Index >> 香港賽馬 >> 香港賽馬資料庫的意見及提議
Go to Page ( 1 | 2 下一頁 )
Author 香港賽馬資料庫的意見及提議
修叔shimari

註冊於: 10/01/2004
發帖數目: 1541
發表於: 2022-07-17 on 17:20
隨住科技發達,智能手機普及,近年越來越多APPS提供賽馬資訊及分析。在可見未來,我們會見證紙媒生存空間將進一步收窄,而一些智能程式將繼續改變我們的吸收資訊習慣。

本網面對這世界洪流,須要不斷精進,才可在日新月異的年代繼續營運。

故此,大家對有香庫什麼意見,歡迎積極提出,在船主能力可及,又不違反其經營方針下,對本庫才出適度更新及優化提案。

修叔當仁不讓,率先提出三點建議,還望船主參考。

1.

去季晒馬兄提出馬匹勝出評分加入,對重視評分的馬迷有重要參考作用。不過,個人認為提供一個勝出及上名的評分範圍,略欠精準。我覺得只須提供勝出評分已經足夠,如馬匹已服役多季,上名評分參考性已大幅下降,另外,不顯示一個評分範圍,而是最近3次馬匹取勝評分 ! 我覺得更簡潔同清晰, 因為有時候一匹馬範圍往往超過一個班次,對快速掌握馬匹評分是否已回落有利水平,不能一語中的。

2.

騎練合作成績是其中一個重要選馬指標,如marko兄在最近帖子中指出,近幾季某某騎練合作成績,可說是當頭棒喝的領悟。我希望船主可參考以下東網的騎練合作成績列表,東網騎練合作成績但是以22位練馬師單位列出跟不同騎師合作成績,助各位會員作選馬分析,能更便捷及一目了然。

3.

我希望船主可以在本網置頂加入走馬燈功能,有時候遇到突發事件,如季內「雷神」因身體不適退下火線,座騎悉數換人等情況時,可更快速發佈相關資訊及更容易讓會員知悉。

感謝船主。

Profiles of shimari   
marko

註冊於: 06/07/2008
發帖數目: 566
China
發表於: 2022-07-18 on 02:28
wow...估唔倒有幸俾修爺贊,我瞓唔著了 :)

既然如此,必支持修爺提議,我一想就想到。。。。。

1. 不論任何經營,冇客人,幾叻都冇用。

2. 要有客人,自然要有吸引人之處。 多人參與/關注,跟住各人提議自然多。

3. 人性是"好奇",你可以話八掛,聼是非又好,我就叫佢做陰謀論。。。。。用乜野名詞唔重要了,重要是吸引倒人

我好開心發一帖有千幾閱讀次數(網頁寫閱讀人數。。。唔多似有千幾人听我鳩up了)。但你回顧下,一直論壇除了修爺晒馬等人仕出帖撐住,有幾多帖過千閱讀次數?(當我求你地,我唔係在贊自己)所以,如果佢地久不久出來,分享下是非。。。例如鄭雨滇倒霉之處。。。。鄭康業何解不能學倒佢老爹。。。。鄭俊偉明年點辦。。。

4. 好好利用船主的資料庫,冇人要佢保証一定可以贏錢,但最少如果令讀者輸少d , 肯定大把人感激。 至于船主點去program 出一些統計就唔關我事了。

出排位後,例出某某數據。。。。舉例。。。今季賀賢任何尾場只win過兩次(重係同一隻馬-威力奔騰)= 我買三寶會三思過。。。。。。。今季尾埸贏過的馬房,跟住個賽馬曰尾埸,又有幾多個再次贏尾場?(成季得兩次,係同一馬房,尾場贏完日馬,夜馬又贏)。。。。。 各馬房第二選馬成績例表(徐雨石成季得四隻place冇win過,你叫我點買佢?換言之,十二隻馬,又可睇少隻)。。。。。同一馬房包孖寶例表(即嬴完今場下一場贏埋)

好了,再爹落去,船主分分刪我回复

Profiles of marko   
marko

China
發表於: 2022-07-20 on 05:24
oh, 順帶偷修爺提議的置頂走馬燈功能,我想吸引多d人睇這網站,自然要 offer 其它人冇的 = 利用走馬燈,每一場亮出一兩點 "醒你數據"。

舉例,告東尼+巴度,好馬房好騎師啦。 騎加州雷電,鬥志好馬主,得5.2倍合理啊。

此埸船主亮出一句。。。。巴度騎加州字頭馬,三季騎七隻,最多兩隻第三。 我買孖寶或連贏就睇少販了。

又或者,可亮出。。。告巴十六場五班,未 win 過。 In fact, 2017 年季至今,告巴四五班騎了三十七隻,得一次美麗精神win, 變成林尚義講馬。。。李鄉長個女了。。。李愛。

修叔shimari

發表於: 2022-07-20 on 21:02
Quote:

On 2022-07-20 05:24, marko wrote:
oh, 順帶偷修爺提議的置頂走馬燈功能,我想吸引多d人睇這網站,自然要 offer 其它人冇的 = 利用走馬燈,每一場亮出一兩點 "醒你數據"。

舉例,告東尼+巴度,好馬房好騎師啦。 騎加州雷電,鬥志好馬主,得5.2倍合理啊。

此埸船主亮出一句。。。。巴度騎加州字頭馬,三季騎七隻,最多兩隻第三。 我買孖寶或連贏就睇少販了。

又或者,可亮出。。。告巴十六場五班,未 win 過。 In fact, 2017 年季至今,告巴四五班騎了三十七隻,得一次美麗精神win, 變成林尚義講馬。。。李鄉長個女了。。。李愛。

這個舉一反三,妙 ! 我LIKE !

其實我有沒有走馬燈不要緊,有心仲緊要 !

marko

China
發表於: 2022-07-21 on 23:21
好了,馬季完了,修爺亦休息過了,起身做d野,好嗎?我想國際賽日唔駛輸。

希望修爺能抽少少個“涼”月時間睇下,近三五年內,國際賽日,日本過來參賽的過江龍成績 or 非亞洲國又如何? 俾個總結。。例如。。。 冷PQ 好過金槍win! 機數係。。。。

註: 這日子算是廉署可以休息日子,本地馬房唔多敢在外人面前玩太多野又好,真正馬實力唔夠又好,往往馬迷都會偏向本地馬。。。=陪葬(好啊。。。)

晒馬samana

註冊於: 08/03/2006
發帖數目: 3635
發表於: 2022-07-22 on 19:02
講到向香庫提意見和建議,小弟自認自己係「橋王」,船主都煩s我了,🙄
首先,本站歷史悠久,各種各樣的統計資料其實可能多到船主自己都數唔晒,至於點用或者識唔識用,又係另外一件事。只是有用的一直在用,無用的也是未必會去用,日後想要用H,自行研究下,相信也不難用。如果真有需要「優化」的,大家可以提議提議,不要傷筋動骨才好。
重點係所謂H「與時俱進」,百年老店屈臣氏,現在已經兼營寵物的美容和美食,藥物等。咁我哋作為本港資格最老的「賽馬資料庫」,是否需要考慮增加一些新的資訊資料,以迎合新一代年輕馬迷的需求。
1.近年馬會增多了海外賽事的轉播和受注,有關海外賽事的資料,有相當的市場需求,雖然未必能做到齊全,但係基本資料的提供,如本港賠率走勢等等,其實係完全可以做到的,加埋cc76走勢,如果有埋當地賠率走勢,咁就very good啦!

2.w cc76 指數的走勢,巳經越來越多人參考,如果本站能夠加埋p 甚至雙q的cc76 指數走勢,相信會造福社會,砌低好多網站。

3. 對於一些新入行的兄弟姊妹,「貼士」提供相信係不可或缺的溝通橋梁,如小弟之前倡議過的,大可運用本網站上「賠率王」「積分王」的資源,選擇歷屆多次上名參加者的挑戰馬為「貼士」,在賽日展示各提供馬名旁邊加上提示即可,各位自然明白此馬係xx王所選的。坦白講,成功非僥倖,歷屆多次上名參加者的提供比起其他坊間收錢H不知高出幾許,識得計數H自己統計下平注跟都有數維,有fun 又有分,系咪好好玩呢!
暫時度住幾點先,船主唔嫌我煩,還可以出多啲呀!🤭

Profiles of samana   Go to the user WebSite samana   
修叔shimari

發表於: 2022-07-22 on 21:09
Quote:

On 2022-07-21 23:21, marko wrote:
好了,馬季完了,修爺亦休息過了,起身做d野,好嗎?我想國際賽日唔駛輸。

希望修爺能抽少少個“涼”月時間睇下,近三五年內,國際賽日,日本過來參賽的過江龍成績 or 非亞洲國又如何? 俾個總結。。例如。。。 冷PQ 好過金槍win! 機數係。。。。

註: 這日子算是廉署可以休息日子,本地馬房唔多敢在外人面前玩太多野又好,真正馬實力唔夠又好,往往馬迷都會偏向本地馬。。。=陪葬(好啊。。。)

其實國際賽日,真係觀賞價高於投注。講數據我推薦官方數據,每季都有國際賽事專刊,也有PDF版本下載,當中數據全面又準確,比我D業餘人士,係無法比擬。

休息真係好重要 !! 休息為了走更遠的路,唔係點撐10幾月日以繼夜賽事。所以我現在開始閉關,留待9月初再出關。

ektchu

註冊於: 06/05/2016
發帖數目: 3
hongkong
發表於: 2022-07-29 on 19:15
Quote:

On 2022-07-22 19:02, samana wrote:
講到向香庫提意見和建議,小弟自認自己係「橋王」,船主都煩s我了,🙄
首先,本站歷史悠久,各種各樣的統計資料其實可能多到船主自己都數唔晒,至於點用或者識唔識用,又係另外一件事。只是有用的一直在用,無用的也是未必會去用,日後想要用H,自行研究下,相信也不難用。如果真有需要「優化」的,大家可以提議提議,不要傷筋動骨才好。
重點係所謂H「與時俱進」,百年老店屈臣氏,現在已經兼營寵物的美容和美食,藥物等。咁我哋作為本港資格最老的「賽馬資料庫」,是否需要考慮增加一些新的資訊資料,以迎合新一代年輕馬迷的需求。
1.近年馬會增多了海外賽事的轉播和受注,有關海外賽事的資料,有相當的市場需求,雖然未必能做到齊全,但係基本資料的提供,如本港賠率走勢等等,其實係完全可以做到的,加埋cc76走勢,如果有埋當地賠率走勢,咁就very good啦!

2.w cc76 指數的走勢,巳經越來越多人參考,如果本站能夠加埋p 甚至雙q的cc76 指數走勢,相信會造福社會,砌低好多網站。

3. 對於一些新入行的兄弟姊妹,「貼士」提供相信係不可或缺的溝通橋梁,如小弟之前倡議過的,大可運用本網站上「賠率王」「積分王」的資源,選擇歷屆多次上名參加者的挑戰馬為「貼士」,在賽日展示各提供馬名旁邊加上提示即可,各位自然明白此馬係xx王所選的。坦白講,成功非僥倖,歷屆多次上名參加者的提供比起其他坊間收錢H不知高出幾許,識得計數H自己統計下平注跟都有數維,有fun 又有分,系咪好好玩呢!
暫時度住幾點先,船主唔嫌我煩,還可以出多啲呀!🤭

support !!!

Profiles of ektchu   
ektchu

註冊於: 06/05/2016
發帖數目: 3
hongkong
發表於: 2022-07-29 on 19:24
[quote]
On 2022-07-22 19:02, samana wrote:

2.w cc76 指數的走勢,巳經越來越多人參考,如果本站能夠加埋p 甚至雙q

SUPP0RT !!!

Profiles of ektchu   
QQ2785858314

註冊於: 11/03/2018
發帖數目: 435
發表於: 2022-08-04 on 09:55
希望对特殊事情有提醒,然后由精准预测就更好了

Profiles of QQ2785858314   
Go to Page ( 1 | 2 下一頁 )

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款