登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2023- 2024 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,700 元 正, 人 民 幣 1,600 元 正 。
月 費 費 用 為 港 幣 350 元 正, 人 民 幣 300 元 正 。
 各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

請建立帳號
忘了您的密碼?
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場獨贏賠率 
各場連贏賠率 
各場位置走勢 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

香港賽馬
管理員: shlee, stojkovic, evanslam, randysiu, home

Hong Kong Horse Database Forum Index >> 香港賽馬 >> 開倉論英雄 黎昭昇 vs 伍鵬志
Go to Page ( 1 | 2 | 3 | 4 下一頁 )
Author 開倉論英雄 黎昭昇 vs 伍鵬志
marko

註冊於: 06/07/2008
發帖數目: 566
China
發表於: 2022-07-18 on 00:59
你估屪鉽茼阪Z好d?

黎昭昇早志仔在馬季完前七八日已收馬,至今日多五隻馬。 佢係蘇保羅同鄉。

但我肯定伍鵬志會好d.....原因。。。。
投資一匹馬分分鐘百幾二三百萬,你會唔會俾自己子女去雞校讀大學?馬主一樣。 所以睇嚝互L昇,暫時已出現葉楚航形象!(四五班霸主)

(講開航哥先講,佢算是有貴人扶,做過冠軍練馬師,而且令我畢生不忘的一幕。。。唔止係最後一埸李小龍番生,各騎師在用慢鏡拍衆人讓路騎技,而是。。。。有幾多熱情馬迷拉晒橫布,搖旗果d埸面,以前有嗎?就算冇疫情,你估重有幾多馬迷會緊做?)

重有,睇下鄭俊偉二三名馬次數,航哥是否汗顏一下啊?佢噤大個倉,只多老鄭十隻 place, 又一証明這世界係講關係多過工夫。

另一邊箱,伍仔暫時只有伊貝五班馬,相反四隻一二班馬,比丁冠豪+石哥+。。。。多,唔通d馬主係盲目亂拉倉?

結論。。。買伍鵬志win。

p.s. 既然馬會話改就改,練馬師成績只計兩埸五班頭馬......就叫鄭俊偉同佢玩.......下年嬴十六埸頭馬,其中祇有兩埸係五班嬴,但其中一埸五班, 影相雙冠軍,噤巧都係鄭俊偉H馬,馬會又點計啊!(即兩埸五班三隻頭馬)

Profiles of marko   
修叔shimari

註冊於: 10/01/2004
發帖數目: 1541
發表於: 2022-07-18 on 21:40
要估邊個成績好D,好似買大細,而且為時尚早。

最起碼睇佢地接手批馬後,操練之後同上手馬房有冇明顯改變。相信公仔箱嘅觀操者,應該有專業評價。

「新昇」不像華禮納往澳洲發展,而來香港打天下,要視乎佢係咪錯判香港易搵食。要像蔡「神仙」當年來港首季即贏冠軍,是一個無法想像的奇蹟。

如你估計小伍成績應勝昇哥,對練者壓力會更大。老父權哥又健在,接過又是一批蘇呂兩廄熟悉舊部,如果到季中成績到未達預期,「新手優惠」很快就消失。始終有口皆碑,有過虛空名聲。

暫時修叔保留評價。我反而感興趣是,昇哥帶埋女友黎係為咗咩呢 ?

Profiles of shimari   
marko

China
發表於: 2022-07-20 on 05:30
哎,我用心良苦,出個弱智帖,目的想指出。。。。

唔理在銀行內,或甚至在灣仔天樂里上二樓果個投注站,牆上的意見箱,無論疫情幾嚴重,都不須要消毒的。換言之,唔理有幾誠心希望吸訥多d意見改良下,都收唔倒幾個回應。

所以,我只好整個帖去吸引人睇先,。。。。。順便可以睇到修爺正正規規的帖,希望有多d 提議,等這網站更加得益。

(當然修爺好識做,臨尾陪我癲。。。。提一條除了皇帝班太監唔駛答的問題。 )

修叔shimari

發表於: 2022-07-20 on 21:00
Quote:

On 2022-07-20 05:30, marko wrote:
哎,我用心良苦,出個弱智帖,目的想指出。。。。

唔理在銀行內,或甚至在灣仔天樂里上二樓果個投注站,牆上的意見箱,無論疫情幾嚴重,都不須要消毒的。換言之,唔理有幾誠心希望吸訥多d意見改良下,都收唔倒幾個回應。

所以,我只好整個帖去吸引人睇先,。。。。。順便可以睇到修爺正正規規的帖,希望有多d 提議,等這網站更加得益。

(當然修爺好識做,臨尾陪我癲。。。。提一條除了皇帝班太監唔駛答的問題。 )

船主金句:「盡做 ! 」

要重回昔日百川匯河,萬馬奔騰嘅水區,已不可能。能夠留守香庫嘅我同大家,都對這裡有份情意結,好想守護呢度多一分一秒,因為近幾年香港人以及世界失去的遠比得到多。

我同大家都一樣,唔想有日當這裡關門大吉,才依依不捨,追悔莫及 ! 晒馬兄話齋:「且行且珍惜.」

大家唔好計較付出有沒有回報,有幾多人會回流這片土地,盡做啦!

marko

China
發表於: 2022-07-21 on 01:28
在這些年代,可以維持十多年以上不倒的行業,數唔倒有幾多。 正如修爺講,網頁科技又日新月異。 所以,至今呢個網頁可以似長春樹一樣,更絕非容易。 邊個都會心深領會是船主的辛/功勞。(特別係。。。。以我記憶反及,船主根本不是一位沉迷賽馬之仕,而是對科技data 硏究更有興趣,佢間接令我地這班馬迷得益。。。。。。。我講事實,疫情橫行,不會 kiss 船主 ass。 見諒)

嘻嘻。。。如果船主睇倒,佢或者會想"呢條二打六又想點?"

Well, 想指出船主另一捔獺A就係一直都放在網站的。。。。今季盃賽成績。

雖然表面祗有三年資料(如果用五年更加好)除去主席賽日果d掛名杯賽,你睇下有幾多次同一盃賽由同一馬房連續兩年贏?。。。。少之又少。 。。。。這証明馬圈幾有人情味,影捧盃相輪住來!

問題係。。。。每次賽馬曰,邊個得閒會提一下,例如。。。公益金盃,舊年韋達馬房贏過,跟住來緊果季,我求神拜佛望韋達出隻兩倍大熱門馬(丁冠豪都可以,佢再上一屈捧盃,五年內又有幾多盃,係同一馬房贏兩次啊?)睇少兩隻買孖寶化算。。。。。

修叔shimari

發表於: 2022-07-21 on 20:37
講起盃賽成績,又令到修叔想起當年往事......下刪幾萬字......

當年由於想統計各項盃賽結果,才開始自學EXCEL來幫助記錄。及後都有報讀EXCEL初階班。

在好幾幾年前,大家睇到什麼近十年盃賽結果,就是我當年最沉迷賽馬數據時候。大家想想,要不斷搵番好好多年盃賽結果,再記錄是花時間又累人,不過當年仍算年輕,好似都叫做有人睇就堅持做。但坦白講,這些所謂數據是否真的有用 !! 就見仁見智,今天看見marko兄分析,我才驚覺原來可以咁用 !! 真係慚愧 !! 我一直以為當年自己因為患有強迫症,為記錄而記錄炸,今日我又學到野啦。

marko

China
發表於: 2022-07-22 on 00:19
Well, 你並非有乜強迫症,反而我有。(唔信? 。。。去睇我剛回覆你出個帖,擺明強迫你重出江湖,先做多個造福人群榜樣嘛 :)

此外, 在最近另一帖中,明眼之仕h7667亦講過,改來改去退休條例,對大摩更加不公平。(現在可能陰謀陰謀陰謀破解。。。。冰封三尺非一日之寒)

一直大摩有個雅號叫 “盃皇”,唔理乜垃圾盃賽都贏埋,冇d 分餅仔精神,連人地難得四班有盃賽,影捧盃相,掛牆都冇機會,唔好講高班加碼獎金盃賽了。 佢玩晒!(言歸正傳,那年代,學乜Excel 都冇用,合埋眼都知大摩搞亂擋)

時至今日,佢老人家引退了,各馬房就可以齊齊玩了(當然唔"親"馬迷玩),高班至級際賽幾個大馬房輪住贏,而且輪住不同馬主。 餘下盃賽俾其它馬房 .... 熱倒冷爆一樣可以贏高獎金啊(即馬迷投注輸晒)!

要引證,修爺去請求船主 post 多兩年之前盃賽結果啦(好過久冇蒲頭又冇建樹的我去求)。。。。大爺,你有了五年資料,你 copy, paste 落 Excel, 再 sort. 一分鐘收工。

年中,有三四埸盃賽,要請資深亂買SIR,修爺等人仕出來提下。。。舉例。。。婦女春袋盃,同美麗系馬主垂礎傢騿C。。。木球會盃又某馬房乜乜乜。。。。=衆人請譲路,買Q要遇埋佢。

哎,唔好話唔提了,有幾多次又同一個練馬師連續兩個賽馬日上台影盃賽相片?(有,少之又少)

修叔shimari

發表於: 2022-07-22 on 21:09
Quote:

On 2022-07-22 00:19, marko wrote:
Well, 你並非有乜強迫症,反而我有。(唔信? 。。。去睇我剛回覆你出個帖,擺明強迫你重出江湖,先做多個造福人群榜樣嘛 :)

此外, 在最近另一帖中,明眼之仕h7667亦講過,改來改去退休條例,對大摩更加不公平。(現在可能陰謀陰謀陰謀破解。。。。冰封三尺非一日之寒)

一直大摩有個雅號叫 “盃皇”,唔理乜垃圾盃賽都贏埋,冇d 分餅仔精神,連人地難得四班有盃賽,影捧盃相,掛牆都冇機會,唔好講高班加碼獎金盃賽了。 佢玩晒!(言歸正傳,那年代,學乜Excel 都冇用,合埋眼都知大摩搞亂擋)

時至今日,佢老人家引退了,各馬房就可以齊齊玩了(當然唔"親"馬迷玩),高班至級際賽幾個大馬房輪住贏,而且輪住不同馬主。 餘下盃賽俾其它馬房 .... 熱倒冷爆一樣可以贏高獎金啊(即馬迷投注輸晒)!

要引證,修爺去請求船主 post 多兩年之前盃賽結果啦(好過久冇蒲頭又冇建樹的我去求)。。。。大爺,你有了五年資料,你 copy, paste 落 Excel, 再 sort. 一分鐘收工。

年中,有三四埸盃賽,要請資深亂買SIR,修爺等人仕出來提下。。。舉例。。。婦女春袋盃,同美麗系馬主垂礎傢騿C。。。木球會盃又某馬房乜乜乜。。。。=衆人請譲路,買Q要遇埋佢。

哎,唔好話唔提了,有幾多次又同一個練馬師連續兩個賽馬日上台影盃賽相片?(有,少之又少)

copy&paste,容易 ! 不過,我已無法做到。當年不少我認為重要數據,全毀於一隻「手指」上,儘管我依稀記得應該有將更舊副本「燒碟」,不過一直搵唔番。如果再由零開始再做,是比死更難受。

我相信船主已經見倒你的提議,當會從善如流。我不敢「求」船主,講建樹,講論資排輩,有排都未到我。以魔術師兄為例,已經提供「轉彎疊數」好多季,他才叫做勞苦功高。

marko

China
發表於: 2022-09-20 on 10:23
我本人就話之你幾倫叻,講乜野理由都好,香港馬房就係要出馬兢爭,所謂入鄉隨俗,個個馬主每个月成幾萬蚊養馬費,有能本事五期冇馬出。 完全破坏這馬圈多年的運作模式。 是問香港地搞食難,有邊個老細可以俾員工白"豆"人工半個多月先架?(鬼仔希唔係姓陳,佢吃埋韋哥,去扮希哥,連試六鑊,都叫做有貨交兩隻第三啊!)

今季d馬, 至今就冇我份中,估唔到七月未開操,我就批中伍鵬志好過呢位....紹那星!

修叔shimari

發表於: 2022-09-20 on 22:01
前無古人,後應無來者。

通常有這種堅忍能耐的人,結果都屬兩極。

對於難以理解的事,可能只因我少見多怪。

Go to Page ( 1 | 2 | 3 | 4 下一頁 )

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款