登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2023- 2024 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,700 元 正, 人 民 幣 1,600 元 正 。
月 費 費 用 為 港 幣 350 元 正, 人 民 幣 300 元 正 。
 各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

請建立帳號
忘了您的密碼?
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場獨贏賠率 
各場連贏賠率 
各場位置走勢 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

香港賽馬
管理員: shlee, stojkovic, evanslam, randysiu, home

Hong Kong Horse Database Forum Index >> 香港賽馬 >> 2022-2023 笑馬由人
Go to Page ( 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 下一頁 )
Author 2022-2023 笑馬由人
晒馬samana

註冊於: 08/03/2006
發帖數目: 3635
發表於: 2022-09-07 on 13:36
暑氣未消,又到了新季開鑼日,是日重頭戲當然是特首盃莫屬。
未算戲碼十足,卻也頗有瞄頭了。時令得寵的「金貴人」,為老不尊的「韋爵爺」,相信巳可佔領半個馬迷討論區了,花邊不嫌多,小弟也湊湊趣,捧捧這位「韋爵爺」。
金庸老師成功地塑造了這位香港人家傳戶曉的「歷史人物」,靠的是旁門左道上位。現實馬場中的「韋爵爺」卻是用真本領擠身上流的,34戰8w18p,全部在5個馬位內回來,至今祗減過3次分,其中二次算是評磅員「走漏眼」,次仗即入wp,難得的是眾馬迷也是次次「走漏眼」,每每都有好好的分頭。
小五哥當然如獲至寶,想跟「爵爺」出埠食下「皇帝餐」不成,又想沾「爵爺」光攝位跟特首同框影威水相,如修兄所講,猴急之情溢於言表!
都岩既,特首盃配韋小寶,實至名歸,可登大雅之堂矣!

Profiles of samana   Go to the user WebSite samana   
修叔shimari

註冊於: 10/01/2004
發帖數目: 1541
發表於: 2022-09-07 on 14:33
笑馬兄,仲早過「雷神」復課,辛苦晒。

新馬,季祝你笑口常開,料事如神。

Profiles of shimari   
marko

註冊於: 06/07/2008
發帖數目: 566
China
發表於: 2022-09-08 on 09:30
我冇意搞亂擋,只係搞唔清。 如有得罪,請見諒先。

我冇意搞亂擋,只係搞唔清。 如有得罪,請見諒先。

根據劇本,周俊樂上一季贏四場杯賽,其中包括季尾的香港回歸盃,之前嬴廣東讓賽盃,佔了佢五成比率。 難道人地退休向練馬師方向發展,而佢想從政?或做馬會親善大使? 今回贏特首盃先,一步步儲夠全套盃賽?

至于隻馬,韋小捅]二班以上十場,得1W1P, 少過十倍賠率以下,四場香晒。 但最奇怪是周俊樂贏過錶之未來唔知幾多次,會騎隻韋小恁H何況錶之未來係一班有餘。(潘明輝幇錶之未來試閘而又騎番時時滿意?? 噤益新仔禮?。。。。唔奇啊!馬會作風一向捧紅新丁先好玩)

如此劇情,不能a視蘇兆輝,為揾食,為爭取更多坐騎,有乜好過贏埸盃賽?只要臨瑒隻馬少過十倍,騎練歷年有六成三甲之內。(十隻馬跑平均入三甲是三成機率)所以用佢做膽好過。

上年田泰安同希斯贏了特首盃,要連續兩季贏同一盃賽,唔好預我,place 就唔知了。

Profiles of marko   
船主~~home

註冊於: 13/03/2002
發帖數目: 9231
發表於: 2022-09-08 on 17:27
sam哥,加油~

Profiles of home   Go to the user WebSite home   ICQ Status  Add this uder to your ICQ Contact List  
fatmanchai

註冊於: 10/05/2011
發帖數目: 1136
發表於: 2022-09-09 on 21:12
高手即係高手。。sam哥勁。。

Profiles of fatmanchai   
晒馬samana

發表於: 2022-09-11 on 11:32
行船爭解纜,月餅我食先。

有啲「應承咗」H馬,小弟都想盡量早啲「出街」,因為埋門會比較集中精神「博命」,唔想有些事心褂褂,坦白講,作為「陪跑員」,蝕抵少少應該無計較的!😃

今日頭砲,選擇去季尾未用完H彈藥。
R9.
正選:11.知道再勝
副選:6.英之星

「知道再勝」的能力,三班頭二班尾應該係游刃有餘,前季初出五戰未甩過Q,頗有明星馬味道。去季的升幅有啲收窄,每逢強手也只能交到四個披士。看到每次有賠率時埋門都會大幅落飛,相信幕后或者大玩家對此駒仍有一些睇好吧!暑假后有些少增磅,係壯腰健身的成績嗎!這次沈大師用希威森,連操多課,似係有備而來,有能力有斗志有分頭之下,小弟H頭選誕生了!

「英之星」老馬利季初,評分不算有利,爭席應該有啲機。

祝各位身體健康,心想事成!

Profiles of samana   Go to the user WebSite samana   
晒馬samana

發表於: 2022-09-14 on 13:50
今季谷草第一仗,沈大師挾上日練馬師王之勇,重兵上陣,斗志應該是不容置疑,問題是何駒是出擊所在,免致誤射副車,乃我糧少兵寡之徒費煞思量之事。

全晚以第七場最亂,大熱仍在5.7之上,又係「靠撞」時分啦!

同場沈大師出三只,匹匹都有爭勝實力,相信沈大師不會有小弟的量度甘於「陪跑」吧! 所以借助以往從「老五馬經」的拆局套路,假設沈大師這埸會「底出」,咁就揀最冷果只最「著數」?。從往績上看「浪漫」似也用得頗多,需要回一回氣。「燊榮」尚未出頭,貌似猶嫩,有待磨煉。以上二匹均配大師傅,是否有為「包裝」搖旗吶喊之嫌呢。沈大師也有委以小潘偷雞的先例哦。

以前聽過一個「笑話」,肥婆嬌新年去量身做新衫,裁縫問她何不給家婆和女儿也做,肥婆嬌說,婆婆年紀大啦,以前應該穿過新衫,女儿太小,來日方長,不怕無新衫穿。我阿嬌風華正茂,不穿新衣卻待何時呀?

以此邏輯,「包裝風雲」是否可以包裝包裝,黃袍加身呢! 配腳用神仙果隻「二雋」,馬未斷纜前點都要睇,巴度的「狗仔式」始終有的威力。

R7 首選 10. 包裝風雲
次選 4. 二雋

marko

China
發表於: 2022-09-14 on 17:23
明知會俾人炳,都要加把嘴熱鬧鴷。

(當修爺亦用此場比拼,只係"當")趁修爺未眼前一黑,幇佢推選燊榮之星先。 原因好簡單,修爺講到沈集成有如叫春貓一樣,唔要班德禮點交待? 副選要佢偶像隻全民皆豬。

而我。。。。如果唔買古霊精怪容天鵬果隻瑪神滿紛 place.,我怕成晚瞓唔著。 隻馬八場三班香晒,路程又三比零,打死都唔信。。。但李露媚數據....四季內,容天鵬有三季第一隻俾黃俊騎的馬都入三甲!所以為阻“輸服”d , 買位置。

至于沈集成“包裝”系馬,唔知是否馬主意旨了??? 三甲全數由洋將(頓哥拉叔同巴度 + 蘇銘倫)立功,唔到輝仔掛? 所以。。。。(你地可以炳我了。)

修叔shimari

註冊於: 10/01/2004
發帖數目: 1541
發表於: 2022-09-15 on 22:07
Quote:

On 2022-09-14 17:23, marko wrote:
明知會俾人炳,都要加把嘴熱鬧鴷。

(當修爺亦用此場比拼,只係"當")趁修爺未眼前一黑,幇佢推選燊榮之星先。 原因好簡單,修爺講到沈集成有如叫春貓一樣,唔要班德禮點交待? 副選要佢偶像隻全民皆豬。

而我。。。。如果唔買古霊精怪容天鵬果隻瑪神滿紛 place.,我怕成晚瞓唔著。 隻馬八場三班香晒,路程又三比零,打死都唔信。。。但李露媚數據....四季內,容天鵬有三季第一隻俾黃俊騎的馬都入三甲!所以為阻“輸服”d , 買位置。

至于沈集成“包裝”系馬,唔知是否馬主意旨了??? 三甲全數由洋將(頓哥拉叔同巴度 + 蘇銘倫)立功,唔到輝仔掛? 所以。。。。(你地可以炳我了。)

對於沈大師表白,不要太認真好了。名利圈談情是曲高和寡。

李露媚是評馬人嗎 ? 孤陋寡聞,失敬。

「包裝」系祟洋無錯,不過,不是絕對。何澤堯也曾建功。

Profiles of shimari   
marko

China
發表於: 2022-09-15 on 23:08
唔好玩我啦, 修爺 。。。。你明明能鑽硏老五副陘瘋A情文字小説,修圍+修綀到頂腄A(我就沒這能耐去睇文字,直情期期買"龍虎豹"算了,而且立志專注實習培瞓,偶然都會深深硏究周星馳 d 文學作品。。。即係。。。。莎士脾那 脾那)當然,尹光演唱會內. 尹光同佢老婆一起唱過 “小姐李露薇” 名曲囉,真係你老尾地好聼。今次果d容天鵬黃俊數據,不准,就變你老尾囉。

Go to Page ( 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 下一頁 )

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款