登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2023- 2024 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,700 元 正, 人 民 幣 1,600 元 正 。
月 費 費 用 為 港 幣 350 元 正, 人 民 幣 300 元 正 。
 各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

請建立帳號
忘了您的密碼?
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場獨贏賠率 
各場連贏賠率 
各場位置走勢 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

香港賽馬
管理員: shlee, stojkovic, evanslam, randysiu, home

Hong Kong Horse Database Forum Index >> 香港賽馬 >> 2022-2023 修生筆觸
Go to Page ( Prev Pages 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 下一頁 )
Author 2022-2023 修生筆觸
修叔shimari

註冊於: 10/01/2004
發帖數目: 1541
發表於: 2022-09-12 on 17:31
開鑼戰,一如預期,去季冠亞軍師徒慢熱+回氣,未開齋不奇。

上季前列馬房只有沈、姚兩廄首戰起孖響頭炮,兩位今季同樣是爭逐要排名戰,卜鬥志有加成。猶其前者,向來是急先鋒,首回合已有一出即勝PPG,今季有「沈戈待旦」之勢。

肥文,第一戰,派廄內兩匹最高分出戰,結果一得一失。「金鑽」雷霆萬鈞勝出。不過「長勝」就血染綠茵,希望不是因同前駒拍跳而傷六腑。

至於希斯,今季操練同上季唔同,對馬匹壓迫性減低,目的希望戰馬可以襟跑啲。不過,今季連開鑼頭威都弱埋,此刻保持觀望。

老苗,果然係換制服同副練後產生效應。苗家向來高要求,初步睇副練似幫到手,今季劊子手是田三哥,「巴西輝」攝位,馬雅人備胎。

講開「巴西輝」今次重來積極爭取支持,如雷神在陣,他的快閃電話,未必湊效。首戰表現,不過不失,仍在適應目前天氣同比賽節奏。睇下「雷神」復出後,「巴西幫」又會有什麼互動。

新十磅鍾易禮,香港處子戰沒驚喜,不可能是「神童級」,是中二程度 ? 過往不少見習生初勝利,都不是來自師傅,這點提一下大家。

阿沈係媒體高調撐班德禮,搞咩呢 ? 愛神之箭射中紅心嗎 ? 這種露骨表達,是純純愛情的忌憚,大家知道嗎 ?

「婆娘」於開鑼戰開齋,至少對馬房軍心士氣,有提振作用。不過,單靠田三哥,就驚爭咁啲。Well,唔睇死呢個練馬量最低馬房,皆因有約半數G布馬在手,只要馬仔生性,部署得宜,上岸是樂觀的。

威哥,少了得力副練小伍,又走埋兩匹級際馬,係咪季初先觀望一下好 ?

「神仙」去季初送秋波,波仔真係多得佢唔少。今季蔡生開齋馬由誰人經手,或許可看到誰是緊密拍擋。巴度是否投懷送抱,不得而知,始終千夫萬喚神出來,先致明朗。

「昇哥」勁忍得,破史上記錄,連續3次賽日不報名,如此神隱,增添神秘。

Profiles of shimari   
marko

註冊於: 06/07/2008
發帖數目: 566
China
發表於: 2022-09-13 on 11:25
修爺真精簡犀利,但擦修爺鞋冇乜蚍ヾA直接入副題。。。。老五馬經。

佢不單止是我˙X之師,而且影響我一生對賽馬的信念,由馬主,到練馬師,騎師及馬房手足,全是"人為"(人的行為),老五的每埸拆局就變成我堅信的陰毛論, 多過賽馬論了。

果個年代,亦出現了廉署掦威,捉葛柏,乜Q貪v都捉,甚至股票市埸,重申嚴禁任何內幕消息影響投資動向(至今亦是)廉署個名響過跛豪,但亦一時令我失去方向感,崇洋意念漸失,不能再鐘情追捧萬成或洋巨先鋒之類馬匹。(好很懷念啊!)

但遍遍唯一記得當年已有此街坊談論。。。幾時投注者會知練馬師同馬主講乜?果d 難道唔係內幕先知的消息?個電算機又綠又咖,全是大戶電腦程式計出來?。。。。為乜唔捉?一日總投注額過億唔係錢啊?

時至今日,喜見修爺亦知有扶乩解馬這一欄(每期都在背頁右上角登),簡直是人生安慰。Thank you.

Profiles of marko   
修叔shimari

發表於: 2022-09-13 on 22:00
Quote:

On 2022-09-13 11:25, marko wrote:
修爺真精簡犀利,但擦修爺鞋冇乜蚍ヾA直接入副題。。。。老五馬經。

佢不單止是我˙X之師,而且影響我一生對賽馬的信念,由馬主,到練馬師,騎師及馬房手足,全是"人為"(人的行為),老五的每埸拆局就變成我堅信的陰毛論, 多過賽馬論了。

果個年代,亦出現了廉署掦威,捉葛柏,乜Q貪v都捉,甚至股票市埸,重申嚴禁任何內幕消息影響投資動向(至今亦是)廉署個名響過跛豪,但亦一時令我失去方向感,崇洋意念漸失,不能再鐘情追捧萬成或洋巨先鋒之類馬匹。(好很懷念啊!)

但遍遍唯一記得當年已有此街坊談論。。。幾時投注者會知練馬師同馬主講乜?果d 難道唔係內幕先知的消息?個電算機又綠又咖,全是大戶電腦程式計出來?。。。。為乜唔捉?一日總投注額過億唔係錢啊?

時至今日,喜見修爺亦知有扶乩解馬這一欄(每期都在背頁右上角登),簡直是人生安慰。Thank you.

其實,也是性啟蒙。馬經內的艷情小說,令到當時慘綠少年增長不少性知識 。

marko兄,其實你人生過了多少年 ?

修叔shimari

發表於: 2022-09-13 on 22:34
何良全晚獨出一匹,既然已經順利開齋,都要照顧吓等開飯嘅「架己冷」。

上季尾由「楊性綸」係一哩爆冷,和味囉,何止一餐飽飯咁簡單。

今次係咪有情有義,等佢變番「陰性輪」揸刀。唉,大家都知黑仔嘅命運,通常係肚餓倒潟米嘅。

嘩,今次縮程搵「千王」出老千,究竟信者失救,定抑或......

副選難搞,最後揀有1檔嘅潘頓,皆因好少執輸。

Quote:

R5

正選: 9.勇進齊心
副選: 1.南莊加好

marko

China
發表於: 2022-09-14 on 00:20
大爺啊,何良三季共贏四十一埸,其中祗有三隻馬可以連續打疊win, 重要係同一路程,同一騎師。 本來一心一意。。。真誠假意去認同你,但要下一回先得。見諒。

曰賽有四位騎師騎三十三隻馬,全部香清光。。夜馬又騎二十三隻,有本事又全部香晒,去練仙啊。。

修叔shimari

發表於: 2022-09-15 on 22:08
Quote:

On 2022-09-14 00:20, marko wrote:
大爺啊,何良三季共贏四十一埸,其中祗有三隻馬可以連續打疊win, 重要係同一路程,同一騎師。 本來一心一意。。。真誠假意去認同你,但要下一回先得。見諒。

曰賽有四位騎師騎三十三隻馬,全部香清光。。夜馬又騎二十三隻,有本事又全部香晒,去練仙啊。。

誠如marko 兄所言,叔實在太一廂情願。

我地三人都係「賠率王」三甲份子,揀馬以冷為主。冷馬表面當然是缺點多於優點,疑點多於賣點,因此,我絕對不怕冷水,放馬過來。

你的數據絕非無的放矢,對大家來應有當頭捧喝之效。

marko

China
發表於: 2022-09-18 on 09:47
人地晒馬SIR已出帖了,你重嬌搖摟令,遲遲未見真章(你冇AI設備,就用BI囉。。。。BULLSHIT INTELLIGENCE,結果。。。。差唔多掛 :)

...... 如果連BI都冇,最多我借我果套AI俾你了(ASSHOLE INTELLIGENCE)肯定香到暈。

修叔shimari

發表於: 2022-09-18 on 10:25
Quote:

On 2022-09-18 09:47, marko wrote:
人地晒馬SIR已出帖了,你重嬌搖摟令,遲遲未見真章(你冇AI設備,就用BI囉。。。。BULLSHIT INTELLIGENCE,結果。。。。差唔多掛 :)

...... 如果連BI都冇,最多我借我果套AI俾你了(ASSHOLE INTELLIGENCE)肯定香到暈。

我晒馬兄各自表述,沒問題播。

我一直等緊靈感,如果真係「零感」,就唯有交行貨,好過無嘅。

你講嘅「BI」我懂事以來一直在用,大家都應該FEEL倒嘅。

嗱 ! 每人都有自己一套,你用過嘅唔好咁大方俾人用知唔知。

修叔shimari

發表於: 2022-09-18 on 10:25
Quote:

On 2022-09-18 09:47, marko wrote:

我晒馬兄各自表述,沒問題播。

我一直等緊靈感,如果真係「零感」,就唯有交行貨,好過無嘅。

你講嘅「BI」我懂事以來一直在用,大家都應該FEEL倒嘅。

嗱 ! 每人都有自己一套,你用過嘅唔好咁大方俾人用知唔知。

marko

China
發表於: 2022-09-18 on 11:31
千其唔好見怪,我見隻魅影掦飛退出,心真係向下一沉,眼前亦變灰一陣。 數理上,100%增加了輸的機率。 (但我死都要撐落去架!之前都買阻了! 這就係我 ASSHOLE INTELLIGENCE 本色,將來大把俾你見倒!)

最慘係噤多年,我仍然未揾到一套門路,否則唔駛有噤多套不同"論"在腦中!= 再借出幾多套CI DI EI FI 。。。,都冇問題。

就如今日出馬不多,但根本捉唔倒重心,緊係想你快d 霊感到,多個指引。(之前我冇留意容醫,晒馬SIR一提,先走去睇下,容周一日出四隻或以上得四次,做唔出結論!。。。。唯一知道係。。。。2019至今,兩人大過十倍d 馬有六十隻,得3win10place, 無從入手啊。可惜。)

Go to Page ( Prev Pages 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 下一頁 )

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款