登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2023- 2024 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,700 元 正, 人 民 幣 1,600 元 正 。
月 費 費 用 為 港 幣 350 元 正, 人 民 幣 300 元 正 。
 各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

請建立帳號
忘了您的密碼?
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場獨贏賠率 
各場連贏賠率 
各場位置走勢 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

香港賽馬
管理員: shlee, stojkovic, evanslam, randysiu, home

Hong Kong Horse Database Forum Index >> 香港賽馬 >> 正啊。。。。船主出招了
Go to Page ( Prev Pages 1 | 2 )
Author 正啊。。。。船主出招了
我叫做鯤鯉 ... QiuLee

註冊於: 10/12/2019
發帖數目: 13
發表於: 2022-10-04 on 22:48

Quote:
------------------------------------
修叔shimari wrote:
鯤鯉兄,是想提醒船主初心莫忘 ?
咁係20週年前,就借題發揮一下。
問: 當初船主為什麼要建立香庫 ?

Home wrote:
修兄,咁耐年前既事我未必記得了,但應該係為咗自己當初對data同程式有多少興趣,
就左夾夾右夾夾拆咗HKDB出嚟。其次當然都係為錢啦,
做咗咁耐如果只靠HKDB唔會養得到自己,尤幸其餘工作尚未失業。

打工就算叻到做皇帝,都是替人打江山。
呢個仔(HKDB)快20歲,能夠自食其力到今天,我個人覺得已經係人生一項成就。
------------------------------------------------

在資料上心細如塵,在年資上,修叔在hkdb這兒行走江湖,放料放數,皆是數一數二之人。小弟不材, 哪有資格去提醒船主什麼初心莫忘呢? 其實船仔在這網頁製作上的初心,佢一路都好堅持,人亦都好堅挺,以誠待人,這,就是我們愛上他和這兒的原因。

再補充/回覆修叔以上小小舊料, 幫幫手喺呢度炒兩野,炒熱一下,兼獻醜一二:

濕鳩年,是指船仔那篇隨筆(2003年9月),並非指香庫就快20週年。
在討論區內每一篇回帖的左面,也烙印出帖者在香庫的註冊日期,例如,修叔你是10/01/2004,真係就快19年。

船主大人,其標示註册在13/03/2002年。而他作為香庫網HKdbHorse的 Joseph & Mary,也必定是排名至小是五隻手指之內,所以,香庫其實在今年年頭早已經達到20歲及20週年了。

船主~~home
註冊於: 13/03/2002
Some other founding members and old seafoods,
註冊於: xx/xx/2002

Forum + old 討論區, starting 2003 ..
Current 討論區, new layout starting 2006 ~ now
Live 聊天室 chat room, 2013 ~ 2015(??), then Messager and Whatsapp 做低咗/殺死咗 hkdb聊天室...
而現今的智能電話, Whatsapp Signal Telegram 等等的apps, 當然亦都將香庫討論區搞到人丁單薄, 唔多興旺 ...

至於小弟本人,註冊日期是在2019年12月,當然是新人新丁一名。但對於網頁內堛甄袨I資料,就非常有興趣去尋尋探探, 左挖右掘,堶扈u係好多寶藏,兼且好多好有趣H資料,就例如收縮你所詢問H問題:當初船主為什麼要建立香附庫?

在2003年9月H兩篇專欄Article,[船主檔案一」「船主檔案二」堶情A已經有晒你(及好香庫新Fans)想知既答案,船仔佢,真誠到底褲係咩顏色都講埋 ... 信不信由你!

為咗讓你更有興趣去發掘香庫網,我唔打算張檔案一檔案二既url 直接放喺呢度 。你試下自己去搵。自己去掘,我估個過程會有趣得多 ,亦都會發現更多,相信我。不過真係收得好埋好埋好埋, 畀啲心機。

學Marko兄話齋: 唔睇香庫論壇 。。。。是你損失!

Hints 提示如下:

Profiles of QiuLee   
我叫做鯤鯉 ... QiuLee

註冊於: 10/12/2019
發帖數目: 13
發表於: 2022-10-04 on 23:00

Profiles of QiuLee   
修叔shimari

註冊於: 10/01/2004
發帖數目: 1541
發表於: 2022-10-04 on 23:16
謝謝鯤鯉兄指正,你說的9成9是對,除了對我的形容。

有時候,重看自己許多多多年前寫過嘅野,係一件好得人驚嗁事,所以船主就去看一下過去自己,緬懷一下曾經的人生點滴,或有啟發。

接觸賭馬咁多年,我覺得越來越力不從心,過去數十載,曾多次放棄賽馬,不研不看不賭,到最後都回來,可能是興趣不多,而賽馬的確有可能以小搏大,一朝致富。

到了今季有一種強烈感覺,差不多是時候同佢講分手,唔知係咪「老夫老妻」原因,唔再有動力去灌溉這種闔係吧。不過,我會一直堅持住,想一想還有什麼方法去提升興趣,例如加入馬會做馬伕,了解一下真正賽馬是什麼 ? 人到中年果然越來越不知所謂。

Profiles of shimari   
船主~~home

發帖數目: 9231
發表於: 2022-10-05 on 16:45
Quote:

On 2022-10-04 22:48, QiuLee wrote:

Quote:
------------------------------------
鯤鯉兄,是想提醒船主初心莫忘 ?
咁係20週年前,就借題發揮一下。
問: 當初船主為什麼要建立香庫 ?

Home wrote:
修兄,咁耐年前既事我未必記得了,但應該係為咗自己當初對data同程式有多少興趣,
就左夾夾右夾夾拆咗HKDB出嚟。其次當然都係為錢啦,
做咗咁耐如果只靠HKDB唔會養得到自己,尤幸其餘工作尚未失業。

打工就算叻到做皇帝,都是替人打江山。
呢個仔(HKDB)快20歲,能夠自食其力到今天,我個人覺得已經係人生一項成就。
------------------------------------------------

在資料上心細如塵,在年資上,修叔在hkdb這兒行走江湖,放料放數,皆是數一數二之人。小弟不材, 哪有資格去提醒船主什麼初心莫忘呢? 其實船仔在這網頁製作上的初心,佢一路都好堅持,人亦都好堅挺,以誠待人,這,就是我們愛上他和這兒的原因。

再補充/回覆修叔以上小小舊料, 幫幫手喺呢度炒兩野,炒熱一下,兼獻醜一二:

濕鳩年,是指船仔那篇隨筆(2003年9月),並非指香庫就快20週年。
在討論區內每一篇回帖的左面,也烙印出帖者在香庫的註冊日期,例如,修叔你是10/01/2004,真係就快19年。

船主大人,其標示註册在13/03/2002年。而他作為香庫網HKdbHorse的 Joseph & Mary,也必定是排名至小是五隻手指之內,所以,香庫其實在今年年頭早已經達到20歲及20週年了。

船主~~home
Some other founding members and old seafoods,
註冊於: xx/xx/2002

Forum + old 討論區, starting 2003 ..
Current 討論區, new layout starting 2006 ~ now
Live 聊天室 chat room, 2013 ~ 2015(??), then Messager and Whatsapp 做低咗/殺死咗 hkdb聊天室...
而現今的智能電話, Whatsapp Signal Telegram 等等的apps, 當然亦都將香庫討論區搞到人丁單薄, 唔多興旺 ...

至於小弟本人,註冊日期是在2019年12月,當然是新人新丁一名。但對於網頁內堛甄袨I資料,就非常有興趣去尋尋探探, 左挖右掘,堶扈u係好多寶藏,兼且好多好有趣H資料,就例如收縮你所詢問H問題:當初船主為什麼要建立香附庫?

在2003年9月H兩篇專欄Article,[船主檔案一」「船主檔案二」堶情A已經有晒你(及好香庫新Fans)想知既答案,船仔佢,真誠到底褲係咩顏色都講埋 ... 信不信由你!

為咗讓你更有興趣去發掘香庫網,我唔打算張檔案一檔案二既url 直接放喺呢度 。你試下自己去搵。自己去掘,我估個過程會有趣得多 ,亦都會發現更多,相信我。不過真係收得好埋好埋好埋, 畀啲心機。

學Marko兄話齋: 唔睇香庫論壇 。。。。是你損失!

Hints 提示如下:

咁堅,咁都比你搵到出嚟...我都唔記得了。

Profiles of home   Go to the user WebSite home   ICQ Status  Add this uder to your ICQ Contact List  
Go to Page ( Prev Pages 1 | 2 )

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款