登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2023- 2024 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,700 元 正, 人 民 幣 1,600 元 正 。
月 費 費 用 為 港 幣 350 元 正, 人 民 幣 300 元 正 。
 各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

請建立帳號
忘了您的密碼?
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場獨贏賠率 
各場連贏賠率 
各場位置走勢 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

香港賽馬
管理員: shlee, stojkovic, evanslam, randysiu, home

Hong Kong Horse Database Forum Index >> 香港賽馬 >> 令和 3 - 4年 呻屍作對
Go to Page ( Prev Pages 1 | 2 | 3 下一頁 )
Author 令和 3 - 4年 呻屍作對
marko

註冊於: 06/07/2008
發帖數目: 566
China
發表於: 2022-11-02 on 15:47
台風?就算十號風球,一樣有好多專業人仕周街走,包括攝影愛好者,記者,差人。。。。,馬會其實或者可以考慮不取消騎師王及練王,一切照常,俾各練馬師及騎師順利入閘。 何況跑道上又冇招牌會墮下,出少少意外, 亦有養和院在"格尼"。。。下次可以提議下,最少可以俾昨天已投注人仕,白白浪費心機思考完投注,一份安慰。

(見賽事取消,我亦 “心律不正”,但一日後有本事出返來再刨馬仔!)

Profiles of marko   
marko

China
發表於: 2022-11-11 on 19:07
言歸副傳, 香港馬會, 在世界馬壇上是有頂級聲譽。 就如李富豪是世界排名有幾高一樣 (關我叉事)。相反,我指出馬會的不足之處,就同馬迷息息相關。 今次係最接觸不到投注有影響的,但可惜亦是令港人被某方面指為....冇文化。(我自已就最鐘意這種文化)

隨便用幾隻馬就知。。。"平海掌星",“領航傳祺”,"綠色有料",“爸巴閉”,"拍馬難追" , "友德贏" 。。。。。總之, 噤多十年,數之不盡。

黃霑講馬照跑。。。雞照叫。。。。就知賽馬歷年已佔幾重香港特色,提出 “聞正私處“ 連政府部門都即刻改名,為乜? 好了馬會的客路,有不少年輕人,一星期兩次跑馬,一年十個月,期期對住呢 d 馬名,你以為無影響?乜正統中文?(對我完全101%冇所謂,甚至覺得唔夠多。)

用本辭海查下,基本上可以燒阻佢,根本是查唔倒。 (關馬會乜事? 係 d 馬主幾百萬一隻馬,佢地改馬名姐,而且衹是口語化。)好,我就叫 "理所當然" 同 "a然醒" 兩位馬主合資自購馬,命名為“忽理”,睇馬會批唔批!

換言之,這有如"溝女" “界女” 潮語,有乜噤大不了?分別係馬會在香港地位,唔係街邊地攤,去批准此等字馬名。 馬會的確有助港人,創建此等所謂負面冇文化形象。

接唔接受前,請問你坐過的士巴士未?坐過, 就唔該接受,"的士" 係乜?唔駛我再擧多d 例啦!點解你接受?(我當然知答案)但這是正統中文嗎?

SORRY 我話係"正統"。你鐘意用乜字都"正桶"。 文字係一筆一劃的符號,用乜野條例定每一個字, 一定要緊形成?由漢朝開始好未,至十多年前,邊個認為吃飯時拿住手機睇,又影食乜叫 “正常"?黃子華開 show 就提過了,而且場埸爆,這先係香港。 但馬會又跟唔上水平,“a理”,"忽裕" 唔批,極度失望。

馬會的確有助港人,創建此等所謂負面形象?應否重要噤尊重佢啊!我就唔會了,連噤合虧甲的合資馬名“a理” 都唔批!

在一個高業社會,就如麥當奴隻杯過熱,銀行地下多滴水,都可以俾人告 "業務上管理的疏忽"。(農業社會冇事了掛?錯。。。 隔離老陳種的節瓜太粗大,你可以告佢, 影射你身體某部份過細小!或者,李露媚農埸, 可以告老張隻狗, 過嚟強奸佢隻雞。)所以,根據誹謗控訴,第七章12.1.67條,最難告得入, 就係文字上的影射。利益歸於疑點下,愈多狗唔搭八的字愈好,正如保障論壇的利益一樣。

不妨考慮問下馬會,法醫學協會下屆新馬, 想叫龜頭勇士又點啊?速遞奇兵兄妹馬, 叫蓮頭奇兵得唔得?加州十大美國出生兄弟馬, 叫賓州至大如何?

晒馬samana

註冊於: 08/03/2006
發帖數目: 3635
發表於: 2022-11-11 on 19:13
通俗易明,引人入勝!👍

Profiles of samana   Go to the user WebSite samana   
marko

China
發表於: 2022-11-18 on 00:32
針吾"吉"到肉, 就唔知痛,人人都只故及自已的利益,所謂各家自掃門前雪,那管希哥馬上風! 這無可厚非!其實早年己知,但適逢難得一遇練馬師王出現雙冠軍,投注賠率除二各有各派彩。

既然同馬會“作開對”,就提一提,在另一 "練王” 帖已陳述出,到底凡是出現乜乜雙冠亞季軍時,是否相應派彩應該如此計法?(變像中了,亦要罰投注者本金一半?)買一百就罰了一半本金先派彩,同你有冇關?? 就各下自想了!(我就還不知何謂正磪計算方法了。有興趣可睇下“練王”帖)

marko

China
發表於: 2022-11-23 on 22:52
第8場 觀塘讓賽 23/11/2022 22:55pm 第三班, 草地, "C" , 1650米, 好地

由報名到出排位,一直夾實隻 "駿馬快車",曰馬老姚已再次露一手,用人唔係合埋眼用 d 乜乜巴閉騎師,一隻就赢的巴米高,有分頭,又有同馬主過往合作的交待,至合我雞仔大注瞓身之選。

所以 "駿馬" 用到國際級數的布文,加上降回三班,去跑未跑過的快活谷場地,點都係坐位望追到入三甲為止的觀財馬。 怎能走寶?唔通同銀紙作對? (老姚練王由125倍開售,賣到50倍,在船主走勢表十分刺眼的綠燈,唔陪葬埋一份,都對唔住自己。)

船主~~home

註冊於: 13/03/2002
發帖數目: 9231
發表於: 2022-11-28 on 13:46
好波marko兄,隻快車係布文胯下追得好勁。

Profiles of home   Go to the user WebSite home   ICQ Status  Add this uder to your ICQ Contact List  
marko

China
發表於: 2022-12-03 on 19:31
連燈籠洲街市波菜蓮都識講,街市一有疫情事故,各有關部門都先斬後查,以保公衆安全。 無可厚非,以民生為重。

馬埸,點都大過一個街市掛? 何況陽人輪住一期跟住一期出現,而相反就大譲公眾入埸,並非以往立令閉門作賽,在法律層面上,如有公衆事後中招,集體訴訟馬會社會責任而賠償,這可能絕非不存在。

所以。。。 波菜蓮都唔開檔,重要跟住次次入場, 企在沙圈附近拍照留念。萬一世衛或某官方表示關注,要請所有接近人仕通通去格尼洒店,就大有機會與馬圈人仕結交成知己。 到時重唔得米? 唔駛賽後先知,黎練夜馬起孖,而練王差幾分我中埋,原來係夜馬其親人及女友到埸激勵佢。

正如自夜賽已開始,集中攻中下榜梅鄧鄧人仕,點可以忽略楠哥第五埸,佢有曾嬴過的 “雙天至尊” 唔騎,試了五次閘 "逐步贏" 又唔要,走去騎 “一簾風月”,禮貌上,就 "日月將就" 將將就就買注位置Q捧場。

marko

China
發表於: 2022-12-10 on 02:43
真是世事難料,世事如棋鑊鑊新,點估到多年深得不少馬迷喜愛的拉叔,會有朝一日, 有如帶領日軍洋威四海, 連日本自己騎師都冇騎三隻日馬出埸?贏輸全是未知數,但先咫F個威勢, 已是佢自己人生樂事。(好期待萬一佢贏馬,現場馬迷是噓聲?是掌聲? 四起. 追捧拉叔會不會被人視為二五仔?)

正如剛剛夜馬已領教過,騎師換完一個又一個,今期日賽,容乜易麥利奧/黃皓楠, 被迫勉為其難走馬上陣,出戰一級大戰都有可能??

以練馬師加馬主揾信賴有能之仕,出戰晒四埸的國際賽愛駒騎師, 是蘇兆輝及莫雅。 跟住出三埸就有堯堯,拉叔。。。。。是否可作一項投注指引?(唔通神鞭輝同莫雅,八隻全部三甲不入?)

跟紅頂白,夜賽陽人當黑,陰人威盡,女將盡慶而歸。睇番日賽第七埸,乜州密州星球,加埋金槍不倒,簡直不如直接上臺捧盃好過啦,但有四隻外隊馬走嚟陪跑??? 醒起今朝去買餸加菜,準備觀賞拉叔風範, 在吵到死的街市聼倒。。。“寧舍深音道展開攻攻攻勢了”,唔知有冇聼錯了?靈雞一捉, 乜州加金槍, 不如配女練寧舍深,由音道郎騎果隻指攻定律?

好,就第七埸 7 拖 1 同 2。

marko

China
發表於: 2022-12-14 on 06:07
是問國際一級實,獎金以千萬計,有邊隻馬唔操到火紅火綠去跑? 睇狀態,睇路程根據? 睇騎師?全世界人都睇好金槍及乜州密州,但音道郎果隻夠膽死,可以有本事入閘前,整四盞啡緣燈,結果等我以上兩條位置Q, 各分少四份一, 變成四份三刹那的光輝,更不表示永琚C

既然人的希望,往往不是有錢就可以買到的。 所以先至敬佩我地位潘大袋,在國際大賽日俾肥文快退休之時,得到一個掦威的希望,頭威頭勢頭埸,就勇勝"綫路神驊",大大抬高一嘗獲得國際賽掦威的希望和氣勢。 (講完)

....續國際賽的餘威,今晚當然除了要追捧, 這位人兄騎的同主馬 "綫路暉華",就要預埋拉叔回港,給與毛限勉勵鄉里的巴西安,等佢有贏有福。

第二埸 2 搭 10.

marko

China
發表於: 2022-12-16 on 05:01
開跑前五分鐘 2 搭 10 就綠燈,邊有噤益街坊架? 到開跑時賣到啡燈,當然死硬。

唔怕,追捧潘大袋唔憂冇得追,日馬尾場有隻 “安力寶”,練王,騎王,三寶,六環彩全壓在佢身上,有如"冇得輸"格局。 既然如此,射番上第九埸“綠色有料” 應該好隱陣。

綠安酮系列精選 : 第九埸 “綠色有料” 孖寶 第10埸“安力寶”

Go to Page ( Prev Pages 1 | 2 | 3 下一頁 )

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款