登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2023- 2024 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,700 元 正, 人 民 幣 1,600 元 正 。
月 費 費 用 為 港 幣 350 元 正, 人 民 幣 300 元 正 。
 各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

請建立帳號
忘了您的密碼?
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場獨贏賠率 
各場連贏賠率 
各場位置走勢 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

香港賽馬
管理員: shlee, stojkovic, evanslam, randysiu, home

Hong Kong Horse Database Forum Index >> 香港賽馬 >> 令磚 6 - 7年 練馬師王
Go to Page ( Prev Pages 1 | 2 | 3 下一頁 )
Author 令磚 6 - 7年 練馬師王
船主~~home

註冊於: 13/03/2002
發帖數目: 9231
發表於: 2022-11-17 on 19:21
放心,點都比番1.05你既。
呢場隻頭馬2.05倍又平頭,如果一半係1.025,但佢派彩係10.5,咁「應該」係至少1.05計。

Profiles of home   Go to the user WebSite home   ICQ Status  Add this uder to your ICQ Contact List  
船主~~home

註冊於: 13/03/2002
發帖數目: 9231
發表於: 2022-11-17 on 20:02
整多場馬會既你嘆鵅A但我唔知點解個派彩係咁~~

Profiles of home   Go to the user WebSite home   ICQ Status  Add this uder to your ICQ Contact List  
marko

註冊於: 06/07/2008
發帖數目: 566
China
發表於: 2022-11-17 on 22:03
當兩隻馬平頭冠軍,馬會是把嬴馬獎金平分,而且平頭冠軍根本絕冇, A馬輸了俾B馬原素在內。 而馬會就混亂吞了投注人本金一半,因為投注人冇中另一隻跑出冠軍。

但唔該搞清楚,坐底十蚊一注,是(全部)全心全意投注落一隻馬身上,又不是指十蚊買了兩隻去輸一半,而平頭冠軍,怎可視輸了一半?根本冇輸!獎金分一半就如靜嬴暗率 (Net odd of return) 分一半(合理)再加番本金俾我地。

船主,如果用你以上例子2.05倍,意思係本金1.0 而賠(搏)1.05倍贏番來,平頭分紅 (net return) 除二, 分就0.525. 加番本金1.0,就應俾你1.525。 (即15.25元, 非混在一起本金當輸一半,因為本金冇輸,而是分紅要拆一半給另一平頭冠軍。。。。這就是我指出馬會用現時方法,白從投注人身上取走一半"輸"本金,然後好大方, 俾你五毫子 10.5(比1.025)多的印象!

關鍵係 ==> 雙冠軍,你點可以當自己隻馬"輸一半"先?我問各位,世上邊個馬主會話自己隻馬輸了一半, 俾平頭冠軍隻馬先?

全帖其實是指昨夜練王雙冠軍,如果收全哥一半,實際是收少了你自己投注本金一半。(買了方仔自然一樣,收少一半本金。)(唔該你唔好睇少,吞了一半的本金,總投注額落全哥方仔有幾多啊?而我買全哥拖多二位,除二, 本應打和,亦變輸!)

Profiles of marko   
marko

China
發表於: 2022-11-19 on 19:42
求學時期,並非人人一樣,個個都考第一。 所以, 除了文學被迫必修名作 "出師表" 外,絕不能a視其番外傳,亦必須苦練考試必讀之 "出貓表" 。

講到另一 “三國誌”,亦有副傳 "生野痔" 是用用於馬場見到眼寃賠率的參考。 引用乜乜 "成也。。。敗也。。。“ 典例,如今大熱練王蔡神仙2.3倍,全皆三四隻頂頭大熱由同一位萬人迷騎師擔起,萬一死火一兩隻就。。。。。!所以今期一就全部唔買,二就買三蔡一條告仔做保險。 話晒賓州至大兄長 "加州星球",靠估不敢三甲不入。

至于雙冠軍派彩之謎,下回先講謎底。

marko

China
發表於: 2022-11-20 on 23:11
冇講錯啦。。。隻貴人1.7倍時,就福逸9倍win. 到福逸1.9倍時,就貴人4.6倍win. 檔位/磅重/騎師一樣。 場二級賽投注額 $146,873,301.

好了,隨便睇埸四班賽(第四場)投注額一樣高高 $147,622,269. 我就唔知出噤高獎金去睇太公分豬肉式二三級賽,到底馬迷有幾娛樂了? 我睇船主個改良版練王賠率走勢,簡而清,又有綠格指引, 下降賠率走勢,就精彩多了。

蒲了投注站同馬埸噤多十年 + 坐在欄杆少媽擦蟹賽果,可能我聼覺有問題,我未聽過周圍有人話 "邊個邊個呢一場反手鞭幾勁,嘩。。。果隻馬應走二曡好d, 個騎師屁股唔夠高。。。” 十之八九,個個睇自己買的馬}成點。

相反,成也頓哥,敗也頓哥,尾場隻烈風香阻,兩倍練王蔡神仙, 就此入土為安。 幾多人哎聲四起,到幾噤有"氣"氛。

11/23 夜馬練王

跟住夜馬練王肯定有分頭,分分鐘24分可以稱王, 連買三個都有d肉食,就用伍仔做膽。。。拖唔見頓哥騎的馬房 (輸晒,條氣都會順好多)

p.s 黎練出七隻似冇/毛似樣,都唔知幾渴望, 佢再組鋼鐵組合, 騎晒六場.

marko

China
發表於: 2022-11-29 on 18:54
國際賽?我直覺睇落去就似中日抗戰紀念日多d, 曾幾何時,十多年前,日本馬根本不入流,來港國際賽日駒得隻"龍王"威過,而徐雨石亦有引入過日駒都非出色。

噤多年,到底知唔知馬會洗了多少馬迷抽水出嚟的獻金,去整個世界一流措施虫化!?培養來港馬匹質素培成點?正所謂唔係猛龍唔過江,今次有超過十名東洋練馬師過來,你估唔駛車馬費?相反港馬又幾時有五六位練馬師一起派兵出征?這種熱鬧似乎同以往大有不同。

世風日下, 陽人當道,唯一不變是梅菜中下榜尾人仕, 各出其毛,在國際賽前應會揾番 d 冷 place 粥水防飢,否則坐冷板期, 冷親當新冠感染就更慘。。。。順便整到下期夜馬, 有吸引多寶彩池坐陣。(這又街尾智唱?) 黎練出三隻馬,有本事同衆多練馬師賠率相近,已經係奇中奇。 買佢練王比單買佢隻鋼鐵組合打藤之王化算,值得硏究硏究。

marko

China
發表於: 2022-12-07 on 12:44
有趣,今夜就全力捧梁家俊,等佢贏三埸騎師賽,到時唔知佢有冇盃可捧?但騎王派彩就冇佢份了,相反,隨時搞亂擋都有知,變成騎王賠率好抵博。(佢贏唔計,贏都等於輸。)

marko

China
發表於: 2022-12-08 on 00:13
係羅,身為我地潘大袋表,盡顯紳士風度,讓外來騎師各執番 d 水腳,免國際賽潘大袋技驚十四座,贏晒四埸一級賽時就唔好啦。(唔知馬迷又有幾噤支持,靜係3T埸次,隻"旺旺神駒" 加埋隻"陸知",簡直紳士式伸直而屎晒,為下期增添多寶彩池,馬迷幾噤支持)

騎王又真精彩,有分頭,兼雙冠軍,又多一半投注馬迷贏錢,在此多謝梁家俊唔整多場第四名,否則隻盃唔知點搾住影合照了。

最後,已是後知不覺,一時醒唔起, 街市街尾智慧,正直陰人當道,陽人讓路時,第八場大熱順勢而插,拖航哥隻79倍有波有law就爽死啦。。。走寶。

亂買sir (hinchung)hinchung

註冊於: 26/10/2005
發帖數目: 4079
發表於: 2022-12-08 on 13:04
08年改例,"好似"一併改左,以下內容全部都以好似及憑記憶(絕對可以係錯晒架!)

08年修例之前,因為有冷馬入頭馬的話,可以拉高個位置派彩,避免一d好尷尬既情況出現,就係好冷既馬入左第二、第三,攪到頭馬既位置冷過獨贏,所以有一條例就係位置派彩唔可以多過win,但係就無顧及到平頭win咁點算?

所以就正正發生呢場咁得意既派彩喇。

本身按今日情況計的話,同一世界係派10.1,最佳孖寶係派28.6

以下係修例前後的計法。

Quote:

On 2022-11-17 20:02, home wrote:

Profiles of hinchung   
亂買sir (hinchung)hinchung

註冊於: 26/10/2005
發帖數目: 4079
發表於: 2022-12-08 on 13:07
08年修例之前,因為有冷馬入頭"三名"的話,可以拉高個位置派彩

Quote:

On 2022-12-08 13:04, hinchung wrote:
08年改例,"好似"一併改左,以下內容全部都以好似及憑記憶(絕對可以係錯晒架!)

08年修例之前,因為有冷馬入頭馬的話,可以拉高個位置派彩,避免一d好尷尬既情況出現,就係好冷既馬入左第二、第三,攪到頭馬既位置冷過獨贏,所以有一條例就係位置派彩唔可以多過win,但係就無顧及到平頭win咁點算?

所以就正正發生呢場咁得意既派彩喇。

本身按今日情況計的話,同一世界係派10.1,最佳孖寶係派28.6

以下係修例前後的計法。

Quote:

On 2022-11-17 20:02, home wrote:

Profiles of hinchung   
Go to Page ( Prev Pages 1 | 2 | 3 下一頁 )

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款