登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2023- 2024 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,700 元 正, 人 民 幣 1,600 元 正 。
月 費 費 用 為 港 幣 350 元 正, 人 民 幣 300 元 正 。
 各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

請建立帳號
忘了您的密碼?
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場獨贏賠率 
各場連贏賠率 
各場位置走勢 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

Video Form(VF)討論
管理員: MML, shlee, dfgghr, home

Hong Kong Horse Database Forum Index >> Video Form(VF)討論 >> R5萬事盈(2006-10-15)
Go to Page ( 1 | 2 下一頁 )
Author R5萬事盈(2006-10-15)
馬神IIbaggioLEOcheng

註冊於: 21/08/2006
發帖數目: 249
發表於: 2006-10-14 on 23:26
<萬事盈>上場1400評語:
早段唔慢,六百米左右受阻大力勒避失位墮退,直路走不利內欄,未完全望空,受困,末段仍保持走勢.
今場雖然初跑1600米,但血統方面有長力,而且今場預計步速唔會快,輕磅守DR好好跑,隔晚有10倍好分(臨場應該無)!
配腳方面幾難揀,我會從<星運主帥><世紀巨星><包裝大師><超級神駒>中選取,MML兄及其他馬友有乜意見?

Profiles of baggioLEOcheng   
MML

註冊於: 05/04/2003
發帖數目: 5650
HK
發表於: 2006-10-15 on 01:00
Quote:

On 2006-10-14 23:26, baggioLEOcheng wrote:
<萬事盈>上場1400評語:
早段唔慢,六百米左右受阻大力勒避失位墮退,直路走不利內欄,未完全望空,受困,末段仍保持走勢.
今場雖然初跑1600米,但血統方面有長力,而且今場預計步速唔會快,輕磅守DR好好跑,隔晚有10倍好分(臨場應該無)!
配腳方面幾難揀,我會從<星運主帥><世紀巨星><包裝大師><超級神駒>中選取,MML兄及其他馬友有乜意見?

Oops, what an open race!

<萬事盈>上季兩場都唔差, first up 受制於慢步速+大利放頭場地, 已追得不俗, 力度吸引。2nd up 濕地, 因彎位挾硬拖後免走外疊而失數馬位, 否則末必冇Q, 當然, 該場只是普通級數之新馬賽。

今季跑一次, 中規中矩。baggioLEOcheng 兄冇講錯, 六百米左右受阻 (-2L); 直路未完全望空, 約350, 200, 100 曾收手, 100 後未再力策。至於走內欄 (1w2w)是否不利, 我仍未肯定 (如果貼欄真的是不利, R1 "開心財星"今次可以留意)。好了, 就以上觀察, 若<萬事盈> 600不受阻, 直路衝得順, 調整後的名次如何?或可與"喜一龍"、"友實力"爭一席3344 而已。
血統上, "寶樹多盈"的 full brother, 1600當然樂觀。今次之機會, 我評牠為 unproven 的邊線馬, 合理選擇之一。

其他對手 .... wow! "美好祝福"越跑越好; "超級神駒"上季中起場場有水準, 但初出; "即時燦爛"今季才有水準, 上次OK; "世紀巨星"上勝未被挑戰, 不可說已到頂; "鐵血丹心"上季兩次贏馬有水準, 又初出; "包裝大師" 2nd up 路短亦不差, 唔受阻可 5th, 又 unproven + 初出; "心頭好"回頭草, 唔知可否跑番之前水準, 上次對手唔多 .... 好難揀, 要再諗。

Profiles of MML   
MML

HK
發表於: 2006-10-15 on 02:14
/ .....

"飛快贏"放棄下週三谷草抽籤賽, 仲強配巫斯義(唔騎兩W嘅"世紀巨星", 為乜? "星運主帥"實力好似係咁上下, 會近唔易贏嗰隻 ...... 差不多講哂.....

發表於: 2006-10-15 on 09:04
更正少少,其實唔應該話內欄場地不利,而係o向內欄未望空o既馬衝得唔順,直路外檔望空衝o既馬會好衝好多,一來一回會賺,所以今日隻<紅辣椒>我唔係咁睇好,佢上場輕磅偏快步速o向外檔全力衝刺,最尾o個幾步都係挨返o黎,隔晚大熱門點值,MML兄對嗎?

MML

HK
發表於: 2006-10-15 on 11:53
Quote:

On 2006-10-15 09:04, baggioLEOcheng wrote:
更正少少,其實唔應該話內欄場地不利,而係o向內欄未望空o既馬衝得唔順,直路外檔望空衝o既馬會好衝好多,一來一回會賺,所以今日隻<紅辣椒>我唔係咁睇好,佢上場輕磅偏快步速o向外檔全力衝刺,最尾o個幾步都係挨返o黎,隔晚大熱門點值,MML兄對嗎?

<紅辣椒>係過熱 ..... 不過 2000m 1位係好檔, 同主/同系馬 + 巫斯義演出特佳, 上季曾配佢隔夜突然有飛, 但最終退出咗。

MML

HK
發表於: 2006-10-15 on 15:49
Quote:

On 2006-10-15 11:53, MML wrote:
Quote:

On 2006-10-15 09:04, baggioLEOcheng wrote:

<紅辣椒>係過熱 ..... 不過 2000m 1位係好檔, 同主/同系馬 + 巫斯義演出特佳, 上季曾配佢隔夜突然有飛, 但最終退出咗。

由頭熱到尾w出, 同系馬 "紅辣椒", "爪皇泓金" 一個孖, 豐收。

d仔dfgghr

註冊於: 29/04/2003
發帖數目: 1705
發表於: 2006-10-15 on 15:53
Quote:

On 2006-10-15 15:49, MML wrote:
Quote:

On 2006-10-15 11:53, MML wrote:
Quote:

由頭熱到尾w出, 同系馬 "紅辣椒", "爪皇泓金" 一個孖, 豐收。

mml 洞悉玄機, 應該都豐收掛?

Profiles of dfgghr   ICQ Status  Add this uder to your ICQ Contact List  
MML

HK
發表於: 2006-10-15 on 16:23
Quote:

On 2006-10-15 15:53, dfgghr wrote:
Quote:

On 2006-10-15 15:49, MML wrote:
.....由頭熱到尾w出, 同系馬 "紅辣椒", "爪皇泓金" 一個孖, 豐收。

mml 洞悉玄機, 應該都豐收掛?

蚊型注, 仲係用"金碧滿湖"拖, "紅辣椒"只係腳。

發表於: 2006-10-16 on 16:13
小弟眼拙,<紅辣椒>d飛好勁,不過d馬有d怪,mml兄覺得昨日有無場地偏差?

MML

HK
發表於: 2006-10-16 on 19:02
Quote:

On 2006-10-16 16:13, baggioLEOcheng wrote:
小弟眼拙,<紅辣椒>d飛好勁,不過d馬有d怪,mml兄覺得昨日有無場地偏差?

What's your view?

Go to Page ( 1 | 2 下一頁 )

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款