登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2020- 2021 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,500 元 正, 人 民 幣 1,350 元 正 。
月 費 費 用 為 港 幣 300 元 正, 人 民 幣 250 元 正 。
 各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

還沒有帳號嗎?請建立帳號
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場獨贏賠率 
各場連贏賠率 
各場位置走勢 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

Video Form(VF)討論
管理員: MML, shlee, dfgghr, home

Hong Kong Horse Database Forum Index >> Video Form(VF)討論 >> 段速
Go to Page ( Prev Pages 1 | 2 | 3 | 4 | 5 下一頁 )
Author 段速
MML

註冊於: 05/04/2003
發帖數目: 5650
HK
發表於: 2006-11-09 on 02:33
Quote:

On 2006-11-08 20:03, hkhorsetrack wrote:
Quote:

On 2006-11-07 20:14, sxeditor wrote:
段速一門我總覺係有效,可能我都係段速派

計馬亦屬可行,只是計馬者功力去到那境界

當然機關算盡,還有一樣係
人算不算天算

真有緣, 我又係段速派喎, 不過可能我是北派, 所以招式同你有d唔同 ~

耍幾招北派俾大家見識下吖!

Profiles of MML   
!1093793ch2006

註冊於: 02/07/2006
發帖數目: 11
HK
發表於: 2006-11-09 on 08:11
Quote:

On 2006-11-09 02:30, MML wrote:
Quote:

On 2006-11-08 18:27, ch2006 wrote:
文中...[當日十場賽事的「早段」時間合共快6.5秒,換言之當日賽事「早段」途程每二百米便快0.114秒,因此該日的六場千六米賽事,「早段」(1200米)速段應加0.7秒(0.114秒x6,再四捨五入)作為調整。至於末段時間,全日最後四百米比正常段速合共慢2.6秒,即是每場平均慢0.26秒,如再四捨五入,每場末段時間應減0.3秒。.........
  經調整後,十一月四日的六場千六米賽事的分段時間如下:

第二場 四班1600 1.12.3/23.2
第三場 三班1600 1.12.7/23.4
第四場 五班1600 1.12.3/24.2
第六場 四班1600 1.12.6/23.2
第七場 一班1600 1.10.7/23.6
第十場 二班1600 1.12.6/22.8
.....]

第一場 46.3/23.7 快0.7秒/慢0.6秒 1200 4 班
第二場 1.11.6/23.5 快1.0秒/正常 1600 4 班
第三場 1.12.0/23.7 快0.6秒/慢0.4秒 1600 3 班
第四場 1.11.6/24.5 快0.8秒/慢0.4秒 1600 5 班
第五場 59.1/23.7 快0.4秒/慢0.2秒 1400 4 班
第六場 1.11.9/23.5 快0.7秒/正常 1600 4 班
第七場 1.10.0/23.9 快1.7秒/慢0.8秒 1600 1 班
第八場 1.25.5/23.3 慢0.1秒/正常 1800 3 班
第九場 59.0/23.5 快0.3秒/慢0.2秒 1400 3 班
第十場 1.11.9/23.1 快0.4秒/正常 1600 2 班

有無人可以答我0.114秒係點計出黎架?

Re: 「早段」時間合共快 6.5秒....

「早段」指最後直路四百米"前"的路程。
Nov-4 10場賽程合共 15400m;不計每場末段 400m, 即 15400m - (400m x 10) = 11400m。

所以「早段」途程"每二百米"快:
6.5秒 ÷ (11400m ÷ 200m) = 0.114秒

明白了, 謝謝!
但「早段」為800米與「早段」為1200米, 其實所用上的速度會有不同, 這個計法應有改善空間, 或者首以該日最多的路程去計, 經運算調節後再用於其他路程會否更好?

Profiles of ch2006   
713719sxeditor

註冊於: 26/02/2004
發帖數目: 3448
發表於: 2006-11-09 on 09:11
Quote:

On 2006-11-08 20:03, hkhorsetrack wrote:
Quote:

On 2006-11-07 20:14, sxeditor wrote:
段速一門我總覺係有效,可能我都係段速派

計馬亦屬可行,只是計馬者功力去到那境界

當然機關算盡,還有一樣係
人算不算天算

真有緣, 我又係段速派喎, 不過可能我是北派, 所以招式同你有d唔同 ~

我那款係冥想,無招數啦
係融入晒所思所想喎^^

Profiles of sxeditor   
魔術師hkhorsetrack

註冊於: 21/09/2003
發帖數目: 3067
香港
發表於: 2007-03-05 on 15:58
http://www.hkjc.com/chinese/racing/results.asp?racedate=14/02/2007&raceno=04

時間 : (24.30) (47.2) (1.10.3)
分段時間 : 24.30 22.90 23.10

MML兄,

呢場你點睇, 我對一匹後上馬有D期望~ 不過唔好踢爆我.........

Profiles of hkhorsetrack   
MML

HK
發表於: 2007-03-05 on 20:17
Quote:

On 2007-03-05 15:58, hkhorsetrack wrote:
http://www.hkjc.com/chinese/racing/results.asp?racedate=14/02/2007&raceno=04

MML兄,

呢場你點睇, 我對一匹後上馬有D期望~ 不過唔好踢爆我.........

係呀, 個步速都幾不利追, 如果入直路仲响後半截, 已可講拜拜。嗰場追得最出色嘅係"川壎D帥", 不過你唔會指此駒; 後面嗰堆之中, 我最同情"新勝利", 不過亦唔會係你所指, 所以我冇得踢爆你。

睇帶時小心 內欄賺位涉上黎嗰D馬, e.g. "XXXX", "YYY"入彎前至出彎後賺咗"新勝利", "幸運輪" etc 2,3個馬位。仲有要睇下有冇只係吱一吱, 該場有一隻响 100前追得幾好睇, 但 100後就唔多好洗。唔開名啦, 免得唔覺意踢爆咗就唔好意思 la。

(P.S. "友活力"出閘有多少意外, 所以落後咗, 加番斗令同情分俾佢啦。)

MML

HK
發表於: 2007-03-05 on 21:42
想補充, 庸中取長, 如果執到好檔位, 換上好手, 對手唔強, 上賽中等表現不是大問題; 再睇遠D, 之前一哩試過 last 23.1 衝得好嘅就唔失禮啦。如果馬主貪靚, 鍾意影頭馬相嘅就會更加鬥志如虹。

香港
發表於: 2007-03-10 on 13:41
其實我只係睇住隻 幸運輪........ 不過今次走光了, 已經沒有用了~ 可惜.

MML

HK
發表於: 2007-03-11 on 19:22
Quote:

On 2007-03-10 13:41, hkhorsetrack wrote:
其實我只係睇住隻 幸運輪........ 不過今次走光了, 已經沒有用了~ 可惜.

昨日 QPL 唔錯吖!

走光 = 已經沒有用了 ??? 上次已經走光啦, 今次仲好好用呀, 視乎你今次對佢有多大信心啫。

MML

HK
發表於: 2007-03-14 on 21:03
Quote:

On 2007-03-05 20:17, MML wrote:
Quote:

On 2007-03-05 15:58, hkhorsetrack wrote:

MML兄,

係呀, 個步速都幾不利追, 如果入直路仲响後半截, 已可講拜拜。嗰場追得最出色嘅係"川壎D帥", 不過你唔會指此駒; 後面嗰堆之中, 我最同情"新勝利", 不過亦唔會係你所指, 所以我冇得踢爆你。

睇帶時小心 內欄賺位涉上黎嗰D馬, e.g. "XXXX", "YYY"入彎前至出彎後賺咗"新勝利", "幸運輪" etc 2,3個馬位。仲有要睇下有冇只係吱一吱, 該場有一隻响 100前追得幾好睇, 但 100後就唔多好洗。唔開名啦, 免得唔覺意踢爆咗就唔好意思 la。

(P.S. "友活力"出閘有多少意外, 所以落後咗, 加番斗令同情分俾佢啦。)

Hehe, RE: "後面嗰堆之中, 我最同情"新勝利", 俾佢補中番。

"友活力"就係上次 "吱一吱,....响 100前追得幾好睇, 但 100後就唔多好洗..." 嗰隻糖衣陷井。

(P.S. 由於其他討論區有人講"友活力", 我寫過以下廢話意圖減輕投注人損失, 呢度冇人提過"友活力", 所以事前冇轉貼。
"Don't know why "友活力"'s performance was so disappointing last time. He also got bad start in R231, yet could sprint well in the home straight.

In the last run, he began slow again but took the advantage of the fence. He followed 威財寶 for about 1100m and slowed down in the final 100m. As observed, he gave no further pressure to 喜在心頭 near the finish post. 喜在心頭 is not a super horse which ran 1w1w.

If 馬必威/拖肥糖 is not worse than 喜在心頭; if 老少雙雄 is not worse than 威財寶; if 友活力 started awkwardly again, we need a better odd to overcome the risk factors. "

香港
發表於: 2007-03-16 on 15:03

http://www.hkjc.com/chinese/racing/Results.asp?RaceDate=25/02/2007&RaceNo=11

草地 - "C+3"
分段時間 : 14.20 22.50 23.70 24.20 23.10

今次我又睇中一匹放頭馬, 一匹後上馬, 你又點睇....... 記得唔好踢爆我呀....

Go to Page ( Prev Pages 1 | 2 | 3 | 4 | 5 下一頁 )

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款