登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2023- 2024 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,700 元 正, 人 民 幣 1,600 元 正 。
月 費 費 用 為 港 幣 350 元 正, 人 民 幣 300 元 正 。
 各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

請建立帳號
忘了您的密碼?
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場獨贏賠率 
各場連贏賠率 
各場位置走勢 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

你地鍾意貼乜就貼
管理員: home, plenty, Amethyst

Hong Kong Horse Database Forum Index >> 你地鍾意貼乜就貼 >> 天星碼頭告別了...
Author 天星碼頭告別了...
Amethyst

註冊於: 19/07/2003
發帖數目: 1453
失樂園
發表於: 2006-11-09 on 22:42
現址的中環天星碼頭,位於愛丁堡廣場對開,1957年建成,屬於第3代的中環碼頭。舊碼頭於11月11日晚上11時30分開出最後一班船,就完成了它48年的歷史任務,翌日由新碼頭接棒,但現存香港最後一個機械鐘樓的天星碼頭鐘樓則要拆卸,令人感到不勝欷歔。

雖然新碼頭有一個新鐘樓,但已物換人非,也代表了一個時代的終結,換上新景象。

十一月十二日起,天星碼頭的泊位新安排︰
天星小輪有限公司
中環–尖沙咀    中環7號碼頭
中環–紅磡     中環8號碼頭(西面泊位)
維港遊 中環8號碼頭(西面泊位)

海佑小輪有限公司
中環–尖沙咀(東) 中環8號碼頭(東面泊位)

Profiles of Amethyst   
MML

註冊於: 05/04/2003
發帖數目: 5650
HK
發表於: 2006-11-09 on 22:50
Thanks 水晶.

唔知 Plenty 會唔會影D沙龍靚相留念?^^

Profiles of MML   
Amethyst

失樂園
發表於: 2006-11-09 on 23:02
Quote:

On 2006-11-09 22:50, MML wrote:
Thanks 水晶.

如果想影相的話,可以上大會堂高座、天星碼頭多層停車場取景呢... 可以影埋新碼頭添...

d仔dfgghr

註冊於: 29/04/2003
發帖數目: 1705
發表於: 2006-11-09 on 23:07
Quote:

On 2006-11-09 23:02, Amethyst wrote:
Quote:

On 2006-11-09 22:50, MML wrote:
Thanks 水晶.

如果想影相的話,可以上大會堂高座、天星碼頭多層停車場取景呢... 可以影埋新碼頭添...

不如我地集合影一相..... (flash)

Profiles of dfgghr   ICQ Status  Add this uder to your ICQ Contact List  
河馬仔hiphip3678

註冊於: 30/08/2004
發帖數目: 6147
發表於: 2006-11-09 on 23:11
Quote:

On 2006-11-09 23:07, dfgghr wrote:
Quote:

On 2006-11-09 23:02, Amethyst wrote:
Quote:

Thanks 水晶.

不如我地集合影一相..... (flash)

全HKDBほ人一齊去影留個念都好

Profiles of hiphip3678   ICQ Status  Add this uder to your ICQ Contact List    
Amethyst

失樂園
發表於: 2006-11-09 on 23:28
影完中環天星碼頭,記得要影埋皇后碼頭呢!

頻頻的plenty

註冊於: 02/02/2003
發帖數目: 647
發表於: 2006-11-10 on 02:09
Quote:

Thanks 水晶.

水晶,MML:

遲左喇,如果你早一日貼我今日都可能會去影架,我三個鐘頭前我係果度同D朋友吹緊水.睇下星期六得唔得閒啦,如果得既放工去研究研究都好既.但機會唔大喇~~

Profiles of plenty   Email plenty   ICQ Status  Add this uder to your ICQ Contact List  

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款