登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2023- 2024 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,700 元 正, 人 民 幣 1,600 元 正 。
月 費 費 用 為 港 幣 350 元 正, 人 民 幣 300 元 正 。
 各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

請建立帳號
忘了您的密碼?
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場獨贏賠率 
各場連贏賠率 
各場位置走勢 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

風中快勝
管理員: home, hkhorsetrack

Hong Kong Horse Database Forum Index >> 風中快勝 >> 想請教「馬威力」的狀態
Go to Page ( 1 | 2 下一頁 )
Author 想請教「馬威力」的狀態
文武geniusalex

註冊於: 13/08/2002
發帖數目: 1904
發表於: 2006-12-05 on 19:02
最近一課試閘,全程推騎都不入三甲,睇過大部分晨操專欄,都謂此駒狀態不及勝時勇銳,總括而言,負面評語居多。

未知魔術師兄如何看待該課試閘?

Profiles of geniusalex   Email geniusalex   

發表於: 2006-12-05 on 19:03
當然,其他朋友仔如果有高見,也不妨提出討論一下。

Profiles of geniusalex   Email geniusalex   
魔術師hkhorsetrack

註冊於: 21/09/2003
發帖數目: 3067
香港
發表於: 2006-12-05 on 20:51
Quote:

On 2006-12-05 19:02, geniusalex wrote:
最近一課試閘,全程推騎都不入三甲,睇過大部分晨操專欄,都謂此駒狀態不及勝時勇銳,總括而言,負面評語居多。

未知魔術師兄如何看待該課試閘?

這個是試閘前三課的觀感

2006-11-18 E199 馬威力 拍跳 49.6 24.2 海之逸 長韁拖實下自動搶走,出腳開揚
2006-11-24 E199 馬威力 拍跳 1.21.9 26.1 旺國手 長韁拖實下主動佔先,彈力輕盈
2006-11-28 E199 馬威力 拍跳 1.16.8 24.4 波板糖 按住馬頸跟上廄侶,身長步大有追趕力

整體觀感都是算好的, 這匹馬向來大步兼懶性重, 平時出賽轉彎時已經要力騎才能在直路發到力上前, 你再睇番季初那個試閘,

2006-09-01 E199 馬威力 試閘 1.12.0 24.3 走位 7> 9> 8 按住馬頸保持同速過終點,但終點後餘勢強 泥 1200米 8 雄威 御名燈 喜富龍

雖說全程無動手就徐徐上前, 但該試閘名次後, 末段時間亦唔快, 有這樣的姿態是正常, 但再睇今次試閘,

2006-12-01 E199 馬威力 試閘 1.10.3 23.2 走位 6> 5> 4 入直路全程推騎,末段略為上前 泥 1200米 4 永旺駒 風陵渡 人緣好馬

一來總時間同末段都快左, 二來名次又前左, 長途馬梗係有"要騎"的鏡頭, overall 我覺得沒有大問題, 只是再沒有特殊進步感而已.

(ps:但這場比季初時有進步的馬卻不少)

Profiles of hkhorsetrack   

發表於: 2006-12-06 on 02:14
謝謝魔術師兄,照這樣看,拖腳還是可以的吧,那末,小弟已決意將注碼押在「森威力」、「馬威力」這對威力馬身上。或許是重注PQ,或許是雙膽的四連環吧!

MML

註冊於: 05/04/2003
發帖數目: 5650
HK
發表於: 2006-12-06 on 03:10
Quote:

On 2006-12-06 02:14, geniusalex wrote:
謝謝魔術師兄,照這樣看,拖腳還是可以的吧,那末,小弟已決意將注碼押在「森威力」、「馬威力」這對威力馬身上。或許是重注PQ,或許是雙膽的四連環吧!

請問路程適應性如何呀?

Profiles of MML   
楊駿andrew410

註冊於: 09/09/2004
發帖數目: 7157
發表於: 2006-12-06 on 09:24
Quote:

On 2006-12-06 02:14, geniusalex wrote:

文武:
你睇睇近兩仗「馬威力」出賽,田或谷的千八米鋪出閘銘仔都有打鞭的。

Profiles of andrew410   

香港
發表於: 2006-12-06 on 09:40
Quote:

On 2006-12-06 09:24, andrew410 wrote:
Quote:

懶到出汁.........
文武:
你睇睇近兩仗「馬威力」出賽,田或谷的千八米鋪出閘銘仔都有打鞭的。

發表於: 2006-12-06 on 11:24
Quote:

On 2006-12-06 03:10, MML wrote:
Quote:

請問路程適應性如何呀?

如果文武答你,我都係靠估,你唔會嗤之以鼻吧
因為我呢次都諗住純粹買佢夠忠心(已連續七仗題名三甲)

香港
發表於: 2006-12-06 on 12:18
買四連環的話,

我要水中寶, 我貪個馬房夠忠心 !

發表於: 2006-12-06 on 12:23
Quote:

On 2006-12-06 12:18, hkhorsetrack wrote:
買四連環的話,

我要水中寶, 我貪個馬房夠忠心 !

胡巫今季合作七次...六度入前四名...四連環是正確策略...不過自己在爆冷畀貼士當天沒留意到這點..所以無揀..都唔知自己應唔應該底出....

Go to Page ( 1 | 2 下一頁 )

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款