登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2023- 2024 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,700 元 正, 人 民 幣 1,600 元 正 。
月 費 費 用 為 港 幣 350 元 正, 人 民 幣 300 元 正 。
 各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

請建立帳號
忘了您的密碼?
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場獨贏賠率 
各場連贏賠率 
各場位置走勢 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

Video Form(VF)討論
管理員: MML, shlee, dfgghr, home

Hong Kong Horse Database Forum Index >> Video Form(VF)討論 >> 點睇衝勁直前又跑中距離
Author 點睇衝勁直前又跑中距離
鍾國成chungkwokshing

註冊於: 17/10/2005
發帖數目: 400
HK
發表於: 2007-11-15 on 23:09
6歲愛爾蘭馬假設性退步唔大(雖然快轉7歲),後上重有d勁,但係點解都係要跑ST1400m呢?一陣得個近咪又減唔到分?今季出四次除初出唔係次馬群返黎,其他三場都輸近.佢跑R55嗰場ST-C1600m未段可以做到23.0內,應該係好表現且證明未頹.近兩場1400m如果純揾一隻後上馬同佢比,R75會係富士晨曦,R105係再勝多.雖然兩隻馬都讓佢~10lbs,但比表現唔輸好遠.呢場几隻質新,几隻初出,又有几隻分數差唔多.依家當佢已經响高班消化咗輕磅對佢既幫助,dry憑一段後勁可唔可以突破路程障礙攞個位置/F4呢?A+3+14檔+快步速+又斷估唔駛走2w入直路彎..點睇?

Profiles of chungkwokshing   
獲利rodney

註冊於: 14/09/2004
發帖數目: 2724
發表於: 2007-11-16 on 00:45
現時已經80分,只要今場輸多小小,減一分誇落班啦!

好報唔報,專揀1400,相信係貪對手夠強嘛!

Profiles of rodney     
鍾國成chungkwokshing

註冊於: 17/10/2005
發帖數目: 400
HK
發表於: 2007-11-16 on 08:17
80-60既區域都好多有得跑啫,一兩分唔會有好大分別呀,一陣唔覺意用多咗d競賽里程影響戰鬥力就唔好啦...

Profiles of chungkwokshing   
魔術師hkhorsetrack

註冊於: 21/09/2003
發帖數目: 3067
香港
發表於: 2007-11-16 on 10:00
首先, 這匹馬狀態值得看好, 上次後上亦唔簡單, 戰鬥力不懷疑.

現時田草長途賽對手太強, 硬拚無著數, 如果我是練馬師, 今次出賽是為了多減幾分, 盡量令下次出賽時負磅減輕, 而我會將目標放在12月5日三班谷草2200米.

Profiles of hkhorsetrack   
MML

註冊於: 05/04/2003
發帖數目: 5650
HK
發表於: 2007-11-17 on 01:37
Quote:

On 2007-11-15 23:09, chungkwokshing wrote:
6歲愛爾蘭馬假設性退步唔大(雖然快轉7歲),後上重有d勁,但係點解都係要跑ST1400m呢?一陣得個近咪又減唔到分?今季出四次除初出唔係次馬群返黎,其他三場都輸近.佢跑R55嗰場ST-C1600m未段可以做到23.0內,應該係好表現且證明未頹.近兩場1400m如果純揾一隻後上馬同佢比,R75會係富士晨曦,R105係再勝多.雖然兩隻馬都讓佢~10lbs,但比表現唔輸好遠.呢場几隻質新,几隻初出,又有几隻分數差唔多.依家當佢已經响高班消化咗輕磅對佢既幫助,dry憑一段後勁可唔可以突破路程障礙攞個位置/F4呢?A+3+14檔+快步速+又斷估唔駛走2w入直路彎..點睇?

唔報上星期 Cl-2 ST-2000、唔等下星期 Cl-3 ST-1800, 今次冇王牌報 Cl-2 ST-1400 攞保護權都算正路, 俾佢抽到正選, 都算好彩。

計今季走勢, 3次千四都係 pick up 唔快 (皆 22.x 末段), 但都可以在大約 last 200後越衝越勁, 表現稍高過平均水平 (上次評級看齊"一號種籽", B仔)。如今次遇上好形勢, 應有力爭 T/F4腳, 但係唔知會唔會壞哂大計。做膽就似乎太勇, 腳啦。

隻馬下次落班係咪話贏就贏? 如果都係 P chance, 呢次會高水好多。

Profiles of MML   

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款