登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2023- 2024 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,700 元 正, 人 民 幣 1,600 元 正 。
月 費 費 用 為 港 幣 350 元 正, 人 民 幣 300 元 正 。
 各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

請建立帳號
忘了您的密碼?
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場獨贏賠率 
各場連贏賠率 
各場位置走勢 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

河馬仔專欄
管理員: hiphip3678

Hong Kong Horse Database Forum Index >> 河馬仔專欄 >> 河馬仔2月15日賽馬日高班賽分析(第七,九,十場)+價廉物美六環彩專欄
Go to Page ( 1 | 2 | 3 下一頁 )
Author 河馬仔2月15日賽馬日高班賽分析(第七,九,十場)+價廉物美六環彩專欄
河馬仔hiphip3678

註冊於: 30/08/2004
發帖數目: 6147
發表於: 2008-02-16 on 00:07
今次寫馬前諗唔到乜野題材,不如講下小弟睇晨操時通常會睇D乜.....................自己睇得唔叻,肯定有漏
1.馬身肥與瘦
2.四肢行/跳時之力度
3.馬眼
4.馬頭有否岳?有否提唔起?有否左右上下搖?
5.騎時晨操時所比之反應
6.馬尾
7.韁口
8.馬頸粗幼等等

以上係小弟睇馬時之重點,當然係好主觀,所以小弟希望遲點講一下呢類咁難討論的東西,希望各方指教.

仲有一樣野,由小弟加埋楊駿,魔術師及Randy四位主持之賽馬預測節目<賽馬WQT>將會再有一個討論區肯播放,在此多謝咁多位聽眾支持外,我地四位主持將會繼續盡力評馬論馬!

第7場 本地一級賽 1200米 沙田草地
主席短途獎
1.蓮華生輝-馬王上次落敗看來有點進退失據,如今仗步速會慢下理應賺彎位下可反勝騏綵
2.騏綵-上次扮演黃雀在後力擒馬王演出絕佳,但今仗如對手演出正常而且狀態回勇下難再勝
3.燦惑-試草閘一課係有見順,但論現時實力已非以往般強,止於一位
4.再領風騷-單跳一課還是普通看來仍是熱身
5.無敵神駒-晨操神色算係可以但只係上場之七成,毛色明顯未夠
6.步步勇-未有一課快操都唔緊要,隻馬尚見精神但此程會略較直路差
7.紅旗飛揚-對手今仗太強老馬就算忠心都唔夠跑,狀態一點都冇問題
8.喜蓮精彩-始終未收肥腩跑此程理應難發揮唔吼
是場心水:1.蓮華生輝-2.騏綵-3.燦惑

第9場 本地二級賽 1800米 沙田草地
打比預賽
1.綠色駿威-此馬一再證明衝力唔長,今場跑道未必易衝,冇乜前速下又拉長得幾急下看來有很多不利因素.晨操單跳一課馬身頗好而且夠壯,不排除有位置機會
2.永不回望-上場鬥放下話斷就斷,今仗同樣有永旺財而且排10檔會好難搵到內疊,今場近半對手可在此程一爭下機會較難,加上晨操似有點回落感,馬頭舉唔多起下驚上次輸壞隻新馬
3.喜蓮福星-話腳痛睇左課閘又真係有點'拖腳'感,但上次狀態普通都可輕勝同場對手下跑多二百對此明星馬應冇難度入圍
4.勇將軍-毛色開始見耀眼而且隻馬確係定左,今場如未到位可望下場會近,如今仗開始接近將好有機會贏到打比,今戰觀望下
5.大將風範-拍喜蓮福星個課閘比上戰更好,雖然配搭較奇怪,同父馬多有長力,如雪山神駒,勇猛神駒等,能守在永旺財後面走應會相當好跑,今仗冷腳不足為怪
6.利好-上仗其實頗賺形勢但最後都見隻馬力弱,一排外檔便仲難跑,如留到最後跑就寧要綠色駿威
7.龍的風采-此馬較難發揮而且跑千八真係太過長,神態拍權勇駿仍可只屬邊線機會
8.永旺財-上場斷得極快,今仗只係可幸係同場快馬未必太多,拍福喜見有點疲憊要小心此馬今季開始用得多
9.璐悅-上次贏左好形勢,轉彎後彈甩後面唔贏都難,今仗對手強左好多而且檔位略外下要再贏有難度
10.吉祥三寶-踱步仍生未有作戰水準
11.花好月圓-隻馬冇咁圓而已可以不理
12.旺國手-雖然蝕分多但上次狂追上來確係恐怖,同樣要後上一段下用倫哥應合發揮,拍綠色駿威毫無落後感下可能係冷馬寶藏
13.絕塵-長力必然已試準,雖然班次欠奉但隻馬未用得好多,可跟可守之馬排三檔非常好跑,越來越定之馬如開閘後埋到條欄絕對在A+3欄有利,上次輸俾好日子非戰之罪,對手強左好多下但四平八正之狀態確可博奇蹟發生
是場心水:13.絕塵-5.大將風範-3.喜蓮福星-12.旺國手

第10場 第二班 1400米 沙田草地 80-100
1.帝聖龍駒-一冇慢步速同埋冇內檔就唔掂,今場對手唔弱下再排外檔都係輸多
2.喜蓮戰略-晨操跳三段開始初見生氣,但同場多快馬下可能要再等等機會才博唔遲
3.富盈-神態仍沉下難抗衡
4.無極-隻馬一加分後又係跑得一般,今次對手轉強好多下除非又有條欄捐,否則好難有所發揮,狀態一向唔係咁好
5.贏得叻-乜配備都除哂應好但係狀態都未夠水準陪跑居多
6.另具一格-上場自八百米都冇乜遮檔下只係長近而已,狀態冇特別進步下機會甚平
7.威武雄獅-一再跑近而已但倫哥都放棄,次次要大後追真係好難,跑第三分後一分唔加的確正確,冇再見進步之馬看來減分較好
8.幸運勇將-上次斷纜都可能係因為換左人加上沿途俾齊歌頌頂住,最後能力壓再有成績之鄉村樂韻及皇帝出巡可見隻馬夠班,今戰相對對手冇咁強下位置機會甚濃
9.安畋-馬身有點肥但隻馬勝在夠準,但對手都係多唔夠跑或是狀態未足,同樣都係水鬥水下此馬可望做回零用錢或係大腦
10.將軍-此馬原來同偉仔都好合拍,跑千四肯定夠跑,能在此程贏到當時超勁之財到得勝及追近開心足可證明,單操跳落輕巧加上唔瘦,毛色靚夾滑冇唔要之理
11.贏得住-單跳肯定係全場最好個隻,身輕皮薄冇得彈,上仗可在恭喜外面一齊走而且話過就過,照跑千四再勝應冇難度可說係贏面高唱
12.福喜-上次個第五雖然好似好近但其實對手多係二三班升降機或一D在田草都冇乜威力之馬.晨操拍永旺財眼見還是稍好而已好難在這場突圍
13.鼓浪天風-上次拉長跑千六守到好位都斷得甚快,本來縮回千四本來係好,但單跳狀態有疲倦感確係有戒心
14.威海歡騰-此馬再排外檔內疊多馬搶放下吼唔過
是場心水:11.贏得住-10.將軍-8.幸運勇將-9.安畋

Profiles of hiphip3678   ICQ Status  Add this uder to your ICQ Contact List    
MML

註冊於: 05/04/2003
發帖數目: 5650
HK
發表於: 2008-02-16 on 04:10
Quote:

On 2008-02-16 00:07, hiphip3678 wrote:
今次寫馬前諗唔到乜野題材,不如講下小弟睇晨操時通常會睇D乜.....................自己睇得唔叻,肯定有漏
1.馬身肥與瘦
2.四肢行/跳時之力度
3.馬眼
6.馬尾
7.韁口
8.馬頸粗幼等等

以上係小弟睇馬時之重點,當然係好主觀,所以小弟希望遲點講一下呢類咁難討論的東西,希望各方指教.

.....
11.贏得住-單跳肯定係全場最好個隻,身輕皮薄冇得彈,上仗可在恭喜外面一齊走而且話過就過,照跑千四再勝應冇難度可說係贏面高唱
.....

Haha, 既然講"身輕皮薄"冇得彈, 點解唔將呢d觀點 (e.g. 落腳輕重、毛水等) 加埋入以上 8點?
另外, "火氣"、"終點後餘勢"有冇用?

3.馬眼, 6.馬尾 .... 是否要在現場睇晨操先至睇得到?

8.馬頸粗幼 .... 係評型格定係狀態?

Profiles of MML   
liup

註冊於: 13/09/2003
發帖數目: 2628
發表於: 2008-02-16 on 04:44
Quote:

On 2008-02-16 00:07, hiphip3678 wrote:
1.馬身肥與瘦
2.四肢行/跳時之力度
3.馬眼
6.馬尾
7.韁口
8.馬頸粗幼等等

...

點解剩係睇馬唔睇人

Profiles of liup   
河馬仔hiphip3678

註冊於: 30/08/2004
發帖數目: 6147
發表於: 2008-02-16 on 11:12
多謝mml兄同liup兄指正,真係一定有漏...........
個兩點都一定要留意啦..............

liup兄,點睇人呢?我阿媽買馬時都成日話跟紅頂白,以前都唔信,但佢講得又有點道理..............

Profiles of hiphip3678   ICQ Status  Add this uder to your ICQ Contact List    
liup

註冊於: 13/09/2003
發帖數目: 2628
發表於: 2008-02-16 on 11:48
Quote:

On 2008-02-16 11:12, hiphip3678 wrote:
..
liup兄,點睇人呢?我阿媽買馬時都成日話跟紅頂白,以前都唔信,但佢講得又有點道理..............

果個人係指晨操時騎在馬背上果位仁兄呀!
操馬時除左睇馬外, 騎者的姿態也可帶來不少啟示, 不可忽視, 呢辨摩兄係專家

Profiles of liup   
MML

註冊於: 05/04/2003
發帖數目: 5650
HK
發表於: 2008-02-16 on 16:33
Quote:

On 2008-02-16 11:48, liup wrote:
Quote:

On 2008-02-16 11:12, hiphip3678 wrote:
..

操馬時除左睇馬外, 騎者的姿態也可帶來不少啟示, 不可忽視, 呢辨摩兄係專家

RE : 睇人"
我都差d誤會咗。以前考試唔識, 都會"睇人"(偷看隔籬); 所以我以為自己唔睇晨操, 可以"睇人"點評, 照抄可也添。

Profiles of MML   
Heart and Souljamestam007

註冊於: 12/04/2007
發帖數目: 108
發表於: 2008-02-16 on 16:40
我又来了, 恭喜發財:

点解你地寫马吾寫埋个D练马師的心态:

第一: 胜出来有無好分头.
第二: 马匹有無升脋, 即是马匹胜岀后,会否成季坐 马监(减分). 只马无話事權就等如無餅仔分, 马房的存在價值.
第三: 这点最重要, 只马本身够不够分胜岀.

如 : (名店之星) 只马20070624 跑草地1200m 跑第三名, 马会加3分 输1-1/4马位, 已经话比你地知只马好劲, 个练马師就把只马跑全天候, D人就當佢吾識跑草地, 结果我就赢左十几万, 5000元单Win, 上述例子就说明与马匹晨操完全无关, 只与马匹評分实力有关, 當晩还有一只(快步速)都是一样, 用梁明徫(马会御用殺手) 只马季初评76分, 跑7仗减9分, 卖大包 . 20060510 草地1200m 跑第二名,马会加2分输3/4马位 評85分,100-80分组, 跟住收埋1季, 马匹分底髙, 但由于马匹8岁力短只可跑1000m靠末段成班骑師拉住吾上睇佢表演(造马). 马匹用到114磅胜岀, 可以話比你聽, 以后都吾驶再买, 退休金都拿了.

如单靠睇马狀态就一定估吾中上述两匹马, 睇跑狗就可以用狀态分析. 因为D狗比较单纯, 所以狗成为人类最忠心的朋友.

希望大家可以真正進步.

Profiles of jamestam007   
魔術師hkhorsetrack

註冊於: 21/09/2003
發帖數目: 3067
香港
發表於: 2008-02-16 on 16:45
Quote:

On 2008-02-16 16:40, jamestam007 wrote:
我又来了, 恭喜發財:

点解你地寫马吾寫埋个D练马師的心态:

第一: 胜出来有無好分头.
第二: 马匹有無升脋, 即是马匹胜岀后,会否成季坐 马监(减分). 只马无話事權就等如無餅仔分, 马房的存在價值.
第三: 这点最重要, 只马本身够不够分胜岀.

如 : (名店之星) 只马20070624 跑草地1200m 跑第三名, 马会加3分 输1-1/4马位, 已经话比你地知只马好劲, 个练马師就把只马跑全天候, D人就當佢吾識跑草地, 结果我就赢左十几万, 5000元单Win, 上述例子就说明与马匹晨操完全无关, 只与马匹評分实力有关, 當晩还有一只(快步速)都是一样, 用梁明徫(马会御用殺手) 只马季初评76分, 跑7仗减9分, 卖大包 . 20060510 草地1200m 跑第二名,马会加2分输3/4马位 評85分,100-80分组, 跟住收埋1季, 马匹分底髙, 但由于马匹8岁力短只可跑1000m靠末段成班骑師拉住吾上睇佢表演(造马). 马匹用到114磅胜岀, 可以話比你聽, 以后都吾驶再买, 退休金都拿了.

如单靠睇马狀态就一定估吾中上述两匹马, 睇跑狗就可以用狀态分析. 因为D狗比较单纯, 所以狗成为人类最忠心的朋友.

希望大家可以真正進步.

我又恭喜發財~

我自己睇馬從來沒有想過以上因素, 不過有感覺加入後成績可能退上加退.....
(以上純粹我等無料者個人見解)

Profiles of hkhorsetrack   
魔術師hkhorsetrack

註冊於: 21/09/2003
發帖數目: 3067
香港
發表於: 2008-02-16 on 16:55
Quote:

On 2008-02-16 11:48, liup wrote:
Quote:

..

近期睇晨操最多人用望遠鏡望的, 梗係羨妮妹妹...... 2月14日情人節跳隻魄力之城手震震, 從鞍上人動作可以知道什麼呢 ?

答案 : 天氣很冷.

自問自己幾情緒化, 所以晨操愈睇得耐, 愈講感覺添.... 你問我有無出錯腳, sorry, 我無料到, 無留意到.....

Profiles of hkhorsetrack   
閃電飛龍19633356

註冊於: 07/09/2007
發帖數目: 708
發表於: 2008-02-16 on 17:01
我睇馬唔係咁睇.只快步速有同去馬串過Q,我只係信佢1200一定掂,加上大熱個啲馬,得個2-3倍,邊7個會嬴比你,同馬房後一場有只愛菊要交代.聽日都有只果然好,同馬房只打吡馬想博返啲獎金,我信聽日蘇保羅又出黎揾食

Profiles of 19633356   Go to the user WebSite 19633356   
Go to Page ( 1 | 2 | 3 下一頁 )

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款