登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2023- 2024 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,700 元 正, 人 民 幣 1,600 元 正 。
月 費 費 用 為 港 幣 350 元 正, 人 民 幣 300 元 正 。
 各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

請建立帳號
忘了您的密碼?
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場獨贏賠率 
各場連贏賠率 
各場位置走勢 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

你地鍾意貼乜就貼
管理員: home, plenty, Amethyst

Hong Kong Horse Database Forum Index >> 你地鍾意貼乜就貼 >> 美國名駒逐隻捉
Go to Page ( 1 | 2 下一頁 )
Author 美國名駒逐隻捉
liup

註冊於: 13/09/2003
發帖數目: 2628
發表於: 2008-03-26 on 13:44
期待HKJC出個香港版

Profiles of liup   
鍾國成chungkwokshing

註冊於: 17/10/2005
發帖數目: 400
HK
發表於: 2008-03-26 on 14:31
(唔貼題既回應)..
liup兄,點解(又係why)你品題咗常山鳯寶,威騰,步步到什至爆燈,偏偏無花好月圓既??係咪Sadler's Wells唔值得留意?

Profiles of chungkwokshing   
獲利rodney

註冊於: 14/09/2004
發帖數目: 2724
發表於: 2008-03-26 on 15:16
liup兄,

期待你對dubai 3場賽事的分析!!

排位前個人初步選擇:

Duty Free: 凌駕力, 大將領

(但因馬會暫未提供近績,所以唔知此2駒的近況)

Profiles of rodney     
liup

發表於: 2008-03-26 on 15:40
Quote:

On 2008-03-26 14:31, chungkwokshing wrote:
(唔貼題既回應)..
liup兄,點解(又係why)你品題咗常山鳯寶,威騰,步步到什至爆燈,偏偏無花好月圓既??係咪Sadler's Wells唔值得留意?

只細看過大摩今季各匹英愛PP來港前所有賽事影片, 結合紙上賽績, 陣上走勢及外地從業員之評語. 從中衡量過各駒的跑法、場地和途程性能, 個人認為常山鳯寶,威騰,步步到,鷹闖,馬風雲和爆燈等應頗適合香港既賽事模式, 如能適應水土, 在現時的插班評分應可大派用場, 其中幾匹三歲馬(常山鳯寶,威騰,步步到及鷹闖)除忠心肯跑外, 來港前最後果一兩場更見大幅進步, 應可以睇高一線, 相反對花好月圓和飛達的前景就好有保留。

liup

發表於: 2008-03-26 on 15:51
Quote:

On 2008-03-26 15:16, rodney wrote:
liup兄,

排位前個人初步選擇:

World Cup果場唔駛點度架la, 熱門順序過終點。
Duty Free及Sheema Classic就真係要睇埋排位先至有得諗

liup

發表於: 2008-03-27 on 12:02
Quote:

On 2008-03-26 15:40, liup wrote:
Quote:

On 2008-03-26 14:31, chungkwokshing wrote:
(唔貼題既回應)..

.... 相反對花好月圓和飛達的前景就好有保留。

想補充一點, 如Chung兄睇好花好月圓, 絕不反對! 此駒來港前曾在一場兩歲G1跑第三(輸給Teofilo及Holy Roman Emperor)及在另一場三歲G3跑第三(輸給奇速達), 現在港插二班作賽, 單憑呢兩場紙上賽績已夠照有餘
至於我不看好其前景, 與其血統冇關, 祇是個人偏好問題, 原因之一是中距離後上馬但加速力不強, 其二是未有足夠陣上表現前而頻報跑級際賽, 冇論是自視過高或已楂乾楂凈, 皆是不利疑點。

鍾國成chungkwokshing

註冊於: 17/10/2005
發帖數目: 400
HK
發表於: 2008-03-27 on 16:23
Quote:

On 2008-03-27 12:02, liup wrote:
Quote:

On 2008-03-26 15:40, liup wrote:
Quote:

(唔貼題既回應)..

.... 相反對花好月圓和飛達的前景就好有保留。

想補充一點, 如Chung兄睇好花好月圓, 絕不反對! 此駒來港前曾在一場兩歲G1跑第三(輸給Teofilo及Holy Roman Emperor)及在另一場三歲G3跑第三(輸給奇速達), 現在港插二班作賽, 單憑呢兩場紙上賽績已夠照有餘
至於我不看好其前景, 與其血統冇關, 祇是個人偏好問題, 原因之一是中距離後上馬但加速力不強, 其二是未有足夠陣上表現前而頻報跑級際賽, 冇論是自視過高或已楂乾楂凈, 皆是不利疑點。

其實........我都好愛大摩架.......

我留意佢原因係因為大摩自購馬好少好少無表現,有性格唔駛講,近年新力x,xx人,不老xx等等,全部都唔差.兼第一季已經會交待,花好月圓應該唔會係福闖,步步叻part II呀.

應同加速力唔強既睇法,上仗~200m望空後衝刺實在唔強.另外紙上賽績place多兼輸遠,衝刺好極有限.加上Green Desert + Salder's Well母線,均速偏長型機會好大噃.如果要我對花好月圓既愛加上一個期限,我希望係~~~~到今季季尾好嘞!!

Profiles of chungkwokshing   
liup

發表於: 2008-03-28 on 03:37
Quote:

On 2008-03-26 15:16, rodney wrote:
liup兄,

排位前個人初步選擇:

「凌駕力」熱身賽表現麻麻, 好似keep唔到呢一兩年個form, 唔睇好
根據form+draw, 以下是我個人亂估各駒機會的棑列, 投注時當然要考慮值搏率啦 ^^

獲利rodney

註冊於: 14/09/2004
發帖數目: 2724
發表於: 2008-03-28 on 03:45
感謝!!

liup...你果然效率高! 好野

剛剛睇左D資料,都覺"凌駕力"個form好似麻麻。

Profiles of rodney     
liup

發表於: 2008-03-28 on 14:29
哈哈, 如果唔高效率d備課, 又點可以應付今個超級星期六? Dubai World Cup日加埋Takamatsunomiya Kinen G1(日本馬真係唔多識)。
晨早6點幾就要起身開始睇電視賽馬直播, 先由杜拜世界杯日果7場揭幕, 攝場時間跳去英愛果邊睇番幾場, 下午巡視美國本土各馬場既賽事, 食完晚飯又要返回電視機前收看澳洲和日本既賽事直播, 希望入夜十點後仍有精力臨場應付香港果十一場馬, 頂到凌晨三點。

BTW, 呢邊美國佬既山埃貼士:
Dubai World Cup - 12. 8, 7, 9
Dubai Duty Free - 10, 9, 11, 12
Dubai Sheema Classic - 12, 5, 15, 3

http://www.tvg.com/Open/Information.aspx?section=Free%20PPs

Go to Page ( 1 | 2 下一頁 )

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款